Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Kesten i pivo kao Kastor i Poluks

P. N.   |   06.02.2022.     618

Kesten i pivo kao Kastor i Poluks

Kad bi vas tko upitao što biste ponajprije i ponajčvršće povezali uz pojam pivo, bilo bi sigurno šarolikih odgovora. Na prvom mjestu bi vjerojatno bila pizza, a onda, ne znam – pjena, čaša, bačva, pivnica, ljeto, festival i tko zna što sve ne, no najvjerojatnije ne bi bilo onih koji bi pomislili na – kesten.

Ovih dana nabasali smo na jedan novinski članak, koji podsjeća na tu spregu, na to kako se pivo i kesten vjerno prate, kao Kastor i Poluks.

Nema ništa bolje nego za ljetne vrućine sjesti u vrtnu pivnicu i popiti jedno hladno u sjeni kestena, kaže taj članak i nastavlja: Ali, zašto su u vrtnim pivnicama većinom kesteni?

Tradicija ispijanja piva na otvorenom starija je od dvjesto godina. Vrtne pivnice počele su svoj slavni život u Bavarskoj (Biergarten) početkom 19. stoljeća, kada se u tim krajevima pilo uglavnom pivo donjeg vrenja. Ono se kuhalo isključivo tijekom hladnih mjeseci (od listopada do travnja), a kako je bilo problem skladištiti ga, jer se na višim temperaturama brzo kvarilo, pivovare su kopale duboke podrume. U to vrijeme mnogi su pivari iznad svojih dubokih pivskih podruma sadili kestenje, koji su svojom gustom krošnjom štitili podrume od sunca i vrućine. Kesteni su za tu svrhu bili idealni, jer je njihovo plitko korijenje jamčilo da podrum neće biti oštećen.

Pivo je bilo izloženo opasnosti i pri transportu, pa se malo po malo stvorila tradicija točenja pjenušave tekućine direktno u pivovari. Godine 1912. izdao je bavarski kralj Maksimilijan I. Josef Bavarski (1756.–1825.) ukaz kojim je službeno dopustio točenje piva u pivovarama, no budući da su se ugostitelji pobunili protiv prakse da pivovare toče pivo, i tako im kvare posao, u pivovarama se nije smjelo posluživati jelo, ali su ga gosti mogli donijeti sa sobom i jesti uz pivo.

Bio je to trenutak nastanka vrtnih pivnica, a kesteni su ispunili dvostruku funkciju – hladili su ne samo podrum, nego i goste, kojima su pružali blaženu sjenu. Zahvaljujući modernim rashladnim sistemima danas za hlađenje piva u podrumima nisu potrebne guste krošnje kestena, ali za hladovinu u vrtnim  pivnicama itekako su dobro došle. Osim toga, sadnja kestena u vrtnim pivnicama tako je lijepa tradicija.

Za one koji žele znati više:

Weissbier i kesteni

Ni Biergarten nije...

Kesteni i pivo

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

24 sata u danu, 24 piva u gajbi. Koincidencija? Mislim da nije.
Steven Wright

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije