Pivnica.net
Banner

Češka

Kauciranje boca je preskupo

P. N.   |   01.05.2023.     4150

Kauciranje boca je preskupo

Nekad su povratne pivske boce svih pivovara na nekom tržištu bile jednake, i sve su se dogovarale o zajedničkom prelasku na novu ambalažu. Danas je to tek maglovita povijest, jer su okrutni bogovi marketinga uvjerili pivovare da će bocom drugačijom od drugih vezati kupca uz svoj proizvod.

Jer, kad taj kupac jednom dođe u posjed posebno dizajnirane gajbe i boce drugačije od drugih, on ih može zamijeniti samo za istu takvu gajbu i iste takve boce, pa će, dakle, zauvijek kupovati samo jedno pivo. Zato su pivovare (govorimo naravno o onim industrijskim, jer craft pivovare obično imaju nepovratne boce, a još običnije limenke i kegove, dakle rinfuzno, točeno pivo) počele uvoditi boce koje se razlikuju od boce drugih pivovara, a kad je ponestalo oblika, dodavale su na boce reljefni tisak – slova, brojke, grbove, svejedno, i preplavile tržište najraznovrsnijom ambalažom, čije je vraćanje vlasniku postalo veliki problem.

Naime – jako je skupo.

U Češkoj se već duže vrijeme ozbiljno razmišlja o velikim promjenama. S jedne strane, priprema se kauciranje plastičnih boca i limenki, po uzoru na našu povratnu naknadu, a s druge, debatira se o novom načinu kauciranju povratnih boca a naročito o mogućnosti uvođenja istih boca.

O tome piše news portal Seznam, koji kaže:

Češki trgovački lanci plaćaju godišnje stotine milijuna kruna za servisiranje sistema povrata kauciranih boca od pivovare, preko trgovine do potrošača i nazad, a svake se godine povećavaju, jer je boca i gajbi sve više i više.

„Sistem stalnog povećavanja broja različitih boca i gajbi dugoročno je neodrživ,“ kaže Jaroslav Vodáček, menadžer lanca Tesco, koji vodi poslove s ambalažom. Udruženje trgovine i turizma zato na dnevni red stavlja reformiranje tržišta pivskih boca. Predsjednik Udruženja Tomáš Prouza kaže da je sada dobra prilika za to, jer se priprema zakon o kauciranju PET boca i limenki.

„Istovremeno bi trebalo reformirati i sistem kauciranja povratnih boca, jer pivovare često imaju svoje boce, što značajno opterećuje i poskupljuje sistem povrata. Kaucija bi trebala biti jednaka za sve, a idealno bi bilo kad bi se mogao ograničiti broj tipova povratnih boca,“ rekao je Prouza. Trenutno je na češkom tržištu 20 različitih vrsta boca, koje se međusobno razlikuju bojom, oblikom, a neke i reljefnim tiskom loga. Netipični oblik imaju na primjer boce pivovare Primátor, ili obiteljske pivovare Bernard. Neke pivovare, poput Budějovičkog Budvara ili Pilsner Urquella, imaju na boci reljefni zaštitni znak pivovare.

S gajbama je još gore – ima ih 50 vrsta, a razlikuju se po posebnom dizajnu i visini kaucije. I neke boce imaju veću kauciju od drugih. Standardna kaucija iznosi tri krune, ali Bwernard, na primjer ima kauciju od sedam kruna.

„Razvrstavanje u trgovinama i logističkim centrima je zahtjevno a troškove snose trgovci. U Njemačkoj to funkcionira tako da postoje posebne firme, koje razvrstavaju boce za pivovare,“ kaže Vodáček iz lanca Tesco.

Trgovci imaju zakonsku obvezu primiti samo kaucirane boce onih piva koje i sami prodaju. Staklene boce predane na automatu, radnici u skladištu razvrstavaju da bi u nosiljke dospjele samo odgovarajuće boce. Samo, u praksi to baš ne funkcionira, ponajviše zbog prostora, jer da smjestite 50 raznih gajbi morate imati veliku površinu. Naročito ako je trgovina mala. Tako Tesco boce prevozi u svoj logistički centar i tamo ih razvrstava, a odatle ih odvoze same pivovare. No, to ovaj lanac stoji 20 milijuna kruna godišnje.A tome valja još dodati prikupljanje boce u dućanima.

„Sistem možda i nije tako kompliciran, ali je jako skup, jer se boce razvrstavaju ručno. Ogromne uštede ostvarili bismo kad bi se uveo jedan tip boce,“ kaže Jaroslav Vodáček.

No, pozivi trgovaca glas su vapijućeg u pustinji. Naime, nema nikakvih naznaka da se tim  pitanjem itko želi baviti. „Sadašnji sistem većini pivovara odgovara. Istina je da se nekim pivovarama, naročito onima srednje veličine, boce ne vraćaju, u onoj količini u kojoj bi to one htjele,“ rekla je direktorica Češkog saveza proizvođača piva i slada Martina Ferencová.

Obično je stopa povratka boca razmjerno visoka, čak 95 posto, a na tržištu se nalazi između 300 i 500 milijuna boca, koje se nakon nekog vremena moraju zamijeniti za nove. Boca se u prodaju vraća 22 puta tijekom svog životnog vijeka, barem je tako u pivovari Plzeňský Prazdroj, kojem se vraća čak 98 posto boca, što je najviše u Češkoj.

U svakom slučaju, problem je velik,  a rješenja nema na vidiku. Pivovarama bi se trebalo narediti da sve uvedu istu bocu, a one koje to ne žele, trebale bi tu ekskluzivu posebno platiti. Izuzetak iz te obveze mogle bi biti pivovare koje kuhaju manje od 10 tisuća hektolitara piva godišnje, smatraju stručnjaci.

Za one koji žele znati više:

Mogu li sve boce biti iste

Kaucija za plastiku i lim

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka