Kaucija za plastiku i lim

  Češka         P. N.         13.10.2022.
Kaucija za plastiku i lim

U Češkoj se priprema sistem kauciranja plastičnih boca i limenki, pišu ovih dana mediji u toj pivskoj velesili. Prema prijedlogu Inicijative za kauciranje, ambalaža će se moći vraćati u svim prodavaonicama s više od 50 kvadrata prostora i na benzinskim stanicama, ukupno na gotovo 11 tisuća mjesta diljem zemlje, vraćat će se ambalaža obujma od 0,1 do 3 litre, a kaucija će iznositi od 3 do 5 kruna.

Inicijativu čini pet velikih proizvođača pića.

„Sistem kauciranja osigurat će stvarno recikliranje PET boca i limenki u Češkoj, a pritom  ne iziskuje nikakva financijska sredstva iz javnih izvora. Zahvaljujući gustoj mreži od skoro 11 tisuća sabirnih mjesta bit će sačuvan komfor potrošača, koji su na vraćanje ambalaže motivirani kaucijom u iznosu od tri do pet čeških kruna (92 lipe do 1,53 kune),“ izjavila je Kristýna Havligerová, voditeljica vanjskih odnosa Inicijative za kauciranje i dodala: „Pošto je Češka ima obavezu da do 2025. godine ispuni sve reciklažne ciljeve za PET ambalažu, valja nam započeti razgovore i donijeti političku odluku. Sada se u Češkoj doduše dobro razvrstava otpad, ali umjesto stvarne reciklaže od PET boce do PET boce i od limenke do limenke, puno kvalitetnog materijala završava na deponijima otpada, u spalionicama, ili kao sirovina za dječje pelene i druge proizvode, koji se više ne mogu reciklirati. Zahvaljujući sistemu koji predlažemo bit ćemo u stanju prikupiti i reciklirati najmanje 90 posto plastičnih boca i limenki puštenih na tržište.“

Kaucirat će se plastična i metalna ambalaža bezalkoholnih napitaka, mineralne vode, limunada, voćnih sokova, ledene kave i čaja, energetskih napitaka, piva i drugih alkoholnih pića s udjelom alkohola do 15 posto. Iznimka su pića koja se toče na mjestu prodaje,  na primjer rinfuzna vina koja se toče iz bačve u plastične boce.

Uz prodavaonice s prekjo 50 kvadrata prostora u mrežu mjesta za povrat kaucirane ambalaže mogu se dobrovoljno uključiti i manji dućani, a boce i limenke preuzimat će se ručno i automatima. Trgovci će za obavljanje ove usluge dobivati financijsku naknadu. Proizvođači će imati prednost kod otkupa svog udjela u ambalaži po tržišnoj cijeni, te će za tu količinu jamčiti reciklažu u nove plastične boce i nove limenke.

Inicijativa ističe da je sistem inspiriran sličnim skandinavskim sistemom, kao i da sličan sistem postoji u dvanaest europskih zemalja, a sve zemlje članice Europske unije pripremaju sistem stimulativne naknade za vraćene plastične boce i limenke.

Tagovi

Pivo   kaucija   limenke   PET  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće