Pivnica.net
Banner

Njemačka

Kaucija za bocu 50 eura?!

Mato Pejić   |   16.04.2023.     2487

Kaucija za bocu 50 eura?!

50 Euro Bier Old Design natpis je na automatima za povrat ambalaže u supermarketima REWE, koji je nemalo zbunio potrošače u glavnom gradu Bavarske Münchenu i nekim drugim njemačkim gradovima. Mnogi su se pitali što to znači – da li stvarno za određenu bocu starog dizajna kao povrat kaucije dobijete 50 eura, ili je riječ o nekoj nagradnoj igri ili šali ili naprosto zabuni...

Neki su nagađali da to možda radi neka craft pivovara, jer one su sklone radikalnim rješenjima kada je riječ o kvaliteti, pa možda koriste posebne materijale, drugi su se zaprepastili da je inflacija tako buknula da se za kauciju za običnu pivsku flašu uzima 50 eura, treći su se sjetili da postoji nagradna igra za boce od mlijeka, ali u njoj se nagrađuje nasumce odabrana boca. Četvrti su natpis analizirali jezično, te su zaključili da natpis 50 Euro Bier (Old Design) ne može značiti da se za bocu isplaćuje 50 eura na ime kaucije, jer da bi u tom slučaju moralo pisati 50-Euro-Bier, dakle s crticama, no svi koje je taj natpis zaintrigirao lako su doznali p čemu se radi, jednostavnim upitom u dućanu.

A rješenje je jednostavno – taj se natpis pojavi kad u odgovarajući otvor ubacite bocu određenog dizajna (Old Design) od pola litre (50), koja se u pivskom rječniku označava kao „Euro“ boca. Kad ubacite malu bocu, na displeju piša 33 Becks/Jever a automati su opskrbljeni i prikazom oblika svih vrsta ambalaže za koje se vraća kaucija.

U svakom slučaju automati za povrat ambalaže u supermarketima REWE izazvali su takvu pomutnju da su mnogi mediji objavili velike priče o tom slučaju, a jednu od njih čitamo na portalu münchenskoga dnevnika Merkur.  „Znači: Brojka na početku označava zapreminu boce, izraženu u potrošačima pomalo nepoznatoj mjernoj jedinici u centilitrima, odnosno 50 za bocu od pola litre,“ piše Merkur.de i nastavlja: „Euro ne znači valutu, već oblik. To je tehnički izraz za ovu vrstu boce u koju se puni npr. Augustiner ili Tegernseer. A koji je očito opet sve češći, pa je dobio i posebnu stavku na automatima za povrat ambalaže. Na primjer, getraenke-news.de napisao je 2021. godine: Danas se euro boca smatra retro-chic trendom – mnoge pivovare ponovno uvode tradicionalne boce jer pivo tipa Helles jednostavno ne idu uz boce s dugim vratom (Long Neck).“

Boca s dugim vratom? To je također poznato potrošačima, čak i ako ime nije, znaju za tu vrstu boce. U takve boce dugog vrata pune se primjerice Paulaner Spezi, ali i mnoge vrste piva. Također je dostupna u veličini od 33 centilitra - baš kao i gomoljasta Euro boca u veličini od 25 centilitara. Svijet pića poznaje - a to se otkriva ako zavirite na relevantne industrijske portale - i druge tehničke izraze, uključujući bocu s gušastim vratom – to je dugi vrat koji je u sredini proširen, zaobljen – ta je boca omiljena na zabavama mladeži.

Dakle, euro boca, koja je sedamdesetih dominirala svijetom pivske ambalaže, kasnije je napuštena – zamijenila ju je takozvana NRW boca, a kasnije Long Neck, te sada te dvije boce ravnomjerno dijele korpus pivske ambalaže, no euro boca nikad nije potpuno nestala, a naročito se zadržala u Münchenu i drugdje u Bavarskoj, o čemu smo i mi nedavno pisali. Očito je sve više pivovara koje se vraćaju toj vrsti ambalaže, samo supermarketi moraju bolje osmisliti natpis na svojim aparatima za povrat ambalaže.

Za one koji žele znati više:

Veliki povratak euro boce

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Njemačka