ČEŠKI TEST HRVATSKIH BEZALKOHOLNIH PIVA

Karlovačko, Ožujsko ili Pan?

  Hrvatska         P. N.         29.06.2023.
Karlovačko, Ožujsko ili Pan?

Jadranska obala već vrvi češkim turistima, a do kraja ljeta stići će ih još oho-hoo. S Česima je to tako – oni su vjerni svojoj rezervnoj domovini i svom moru, i kad nitko drugi nije, pa čak rado piju i lokalno pivo, premda dolaze iz zemlje malo ozbiljnije i duže pivske kulture, nego što je naša. Sada doznajemo da su dobro ocijenili i hrvatska bezalkoholna piva.

Naime, bez obzira na to što je u Hrvatskoj dozvoljeno upravljati osobnim automobilom s 0,5 promila alkohola u krvi, Česi se drže svog domaćeg standarda da alkohol za volant nepatří, odnosno da volan i maligani ne idu zajedno, pa su odlučili testirati bezalkoholna piva dostupna u hrvatskoj trgovačkoj mreži, kako bi mogli dati dobar savjet češkim turistima na putu po Hrvatskoj. Kupili su tri dostupna bezalkoholna piva i dodali jedno češko, te pozvali dva eminentna pivska degustatora da ih ocijene. Članak iz pera Jakuba Stehlíka o testiranju hrvatskih bezalkoholnih piva, objavljen na portalu Aktualně.cz, prenosimo u cijelosti:

Kada se sljedećih mjeseci veliki dio naše republike (Češke) preseli na Jadran, brojni će vozači tražiti način da utole žeđ u vrućim ljetnim danima. Mnogi će sigurno posegnuti za pivom, a ako su za volanom, odabrat će bezalkoholnu varijantu. Redakcija Aktuálně.cz kupila je pivo triju poznatih pivskih brendova u jednom hrvatskom supermarketu i dovezla ga u Češku, gdje ga je predala dvojici iskusnih kušača na ocjenu.

Hrvatska kao pivska velesila? Prema riječima predsjednika Udruge prijatelja piva, Tomáša Erlicha, u tome nema ništa iznenađujuće. „Po litrama popijenog piva po glavi stanovnika, zemlja je među prvih deset u svijetu. A u svakom supermarketu možete kupiti velik broj vrlo kvalitetnih craft piva.“

Možemo samo potvrditi zapažanje gospodina Erlicha. U riječkom Kauflandu imaju cijelu stranu prolaza rezerviranu za craft ili zanatska piva, a ima ih nekoliko desetaka vrsta. Ali sva ta piva sadrže alkohol, pa se ne mogu preporučiti kao prikladno piće za vozače. I to unatoč činjenici da su hrvatske vlasti daleko blagonaklonije od naših kada je u pitanju prisutnost alkohol u krvi.

Zato posežemo za bezalkoholnim pivom. I još k tome za pivom velikih proizvođača, koje se lako može pronaći u cijeloj zemlji. Na kraju je supermarket odlučio umjesto nas: kupili smo sva bezalkoholna piva koja smo našli na polici. A za razliku od alkoholnih, njih doista nije bilo puno: Ožujsko, Karlovačko i Pan. To je sve.

Od početka smo znali da želimo pivo dati stručnjacima na ocjenu. Zanimali su nas prije svega okus, miris i reskost, ukratko stvari koje su bitne za svakog konzumenta piva. Pritom smo pomislili kako ne bi bilo loše hrvatska bezalkoholna piva usporediti s onim koje je vjerojatno najpoznatije u Češkoj – s Birellom, čiji je proizvođač svjetski priznati Plzeňský Prazdroj.

No, dvojica iskusnih kušača iz Udruge prijatelja piva nisu unaprijed znali da je među hrvatskim pivima umiješano i jedno češko. Pojedinačna piva bila su pažljivo zamotana u aluminijsku foliju, a razlikovala su se samo u identifikatorima boje izvana.

No, pokazalo se da iskusne stručnjake nije nimalo lako zbuniti. Nakon otvaranja Birella, kada je smeđi grlić boce provirio iz folije, obojica su to odmah primijetila. Ostala tri (hrvatska) piva imala su zeleno staklo. Štoviše, nikome od njih nije se sviđalo pivo iz smeđe boce, jednoglasno su se složili da je to najmanje ukusno pivo od sva četiri uzorka.

„Ima takav metalni okus i dugu gorku završnicu. Ali neugodno. I ne mogu se osloboditi dojma da je umjetno obojeno“, komentirao je Birell Tomáš Erlich.

Ožujsko Cool od proizvođača Zagrebačke pivovare prošao je tek nešto bolje u očima kušača. „Ima izrazit okus sladovine, laganu mazavost i posebnu viskoznost. Ali to je tipično za Ožujsko pivo i u alkoholnoj verziji“, komentirao je Tomáš Erlich.

Drugi sudac napominje da je Ožujsko najsvjetlije od svih testiranih piva. „Česi za lager vole malo tamniju boju, svijetlo pivo im daje dojam da nema pravu punoću“, kaže Ondřej Drešer. Ožujsko također smatra ne baš uspješnim pivom, iako je po njemu ipak malo bolje od Birella.

Srebrno odličje iz testa ide u Karlovac, čije je pivo jedino deklarirano da uopće ne sadrži alkohol. „To ga stavlja u nepovoljniji položaj u usporedbi s drugim pivima, jer – iako uobičajenih pola posto alkohola u ostalim bezalkoholnim pivima nije puno – ipak pomaže u upotpunjavanju okusa“, kaže Tomáš Erlich. Prema njegovim riječima, njegov okus banane može se objasniti dodanim aromama, bez kojih bi pivo moglo biti previše bljutavo. „Mogu razumjeti da Karlovačko može biti uspješno, jer je potpuno drugačije od ostalih. U početku kiselo, pa malo trpko, i na kraju gorko. Uglavnom, riječ je o kontroverznom uzorku“, rezimira dojmove o pivu Tomáš Erlich.

Pan pivo, koje u Koprivnici proizvodi danska tvrtka Carlsberg, osvojilo je najviše bodova kod oba kušača. „Čisto pivo bez okusa mladog piva, možda s malo podrumskog mirisa. Ali miriše na hmelj, kod drugih piva to se osjetilo samo po gorčini. Preporučio bih ga za sebe“, navodi Erlich.

Prema drugom sucu, od bezalkoholnih piva ne možete očekivati ​​čuda jer su njihova osnova slaba piva od šest stupnjeva. „Ali svejedno me iznenadilo kolike su razlike među njima. Nisam to očekivao“, zaključuje Ondřej Drešer.

Za one koji žele znati više:

Kultura piva na BalkanuNajnovije iz kategorije Hrvatska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće