Karikaturist u Münchenu

  Nacrtaj mi krigl         P. N.         06.11.2022.
Karikaturist u Münchenu

Od ovoga tjedna na kioscima je listopadski broj Strip revije Večernjeg lista, odličnog mjesečnog izdanja posvećenog devetoj umjetnosti, koje je tako doguralo do broj 110. Ovo što nas u njemu posebno zanima je devet stranica, plus naslovnica, posvećenih Nedeljku Dragiću i njegovoj monografiji Münchenski dnevnik (Stille Reise).

„U svojim zrelim godinama Nedeljko Dragić, karikaturist, ilustrator, autor stripova, animator i redatelj crtanih filmova, odlučio je voditi grafički dnevnik, još od 1991., od trenutka kada se privremeno nastanio u Münchenu,“  piše redakcija Strip revije, predstavljajući ovo izdanje, koje je svjetlo dana ugledalo prije dvije godine. „Dugo je i s posebnom pažnjom nastajao taj slikovni dnevnik, gotovo dvadeset godina. U tom dnevniku slikopisno sličnom onom iz New Yorka, koji je 1974. završio kao glasoviti crtani film, zapisano je sve bitno: aktualne vijesti iz novina ili s radija, ime ulice, obavijesti o zabranama, putokazi, grmlje, cvijeće, parkovi, livade, aleje, baš kao i goleme dizalice kojima se danonoćno gradi novi internacionalizirani München, sav u staklu i čeliku.“

Naravno, u tim dnevničkim zapisima punim nevjerojatnih detalja, nije moglo bez piva, jer München je jedna od neprikosnovenih pivskih metropola, pa se tako na Dragićevim ilustracijama nalaze i mazovi, krigle, boce, pivnice, kafići, Theresienwiese, tojest poprište Oktoberfesta, najvećeg pivskog festivala na svijetu, a napravio je i svoj prijedlog za plakat Oktoberfesta.

Iako pivo nije dominantna, pa ni pretežna tema knjige Münchenski dnevnik, njoj s pravom posvećujemo prostor na našoj stranici, baš kao što je s punim pravom dobila mjesto i na stranicama strip magazina, iako to što ej Nedeljko Dragić crtao u bavarskoj prijestolnici nije strip nego ilustracija. To je naprosto tako dobro da apsolutno zaslužuje pažnju i striopovske i pivske publike., Stoga, požurite na kioske.

Za one koji žele znati više:

Dragić ususret OktoberfestuNajnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće