Pivnica.net
Banner

Češka

Kampanja za štednju vode

P. N.   |   07.07.2022.     297

Kampanja za štednju vode

Što da oko gradova i u Beskidima umjesto medvjeda i vukova susrećete deve? Da se slikoviti češki krajobrazi s gorskim grebenima i zelenim dolinama, nepreglednim šumama i proplancima ili močvarama i riječnim meandrima, postupno pretvara u pustinju? Na nedostatak vode, razbacivanje vodom i loše gospodarenje upozorila je pivovara Radegast iz Nošovica u povodu 17. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv suše i širenja pustinja.

Upozoravajući ne samo na te probleme, nego i na mnoge druge vezane uz manjak vode, u organizaciji pivovare su ulicama Praga i Ostrave, te u Beskidima šetale – deve.

„Deve, koje su simbol suše i pustinja, zajedno s nama su upozorile na to su zadržavanje vode na nekom prostoru i skrb o izvorima vode beskrajno važne aktivnosti. Ako se svi zajedno toga pošteno ne prihvatimo, možda se s devama nećemo susretati samo na prigodnim manifestacijama,“objašnjava Josef Jalůvka, menadžer u pivovari Radegast.

U skrbi o javnom zelenilu mogu pomoći primjerice specijalni sistemi za navodnjavanje stabala, zahvaljujući kojima stabla mogu prebroditi sušna razdoblja i uštedjeti velike količine vode u odnosu na obično navodnjavanje. Riječ je o posebnim torbama, koje postupno puštaju vodu u tlo, tako da je samo zalijevanje efikasnije a stabla imaju kudikamo bolje uvjete. Svaka torba sadrži nekoliko desetaka litara vode, a kad se isprazni može se premjestiti na drugo stablo.

„Upravo takve torbe za navodnjavanje pivovara Radegast će osigurati za najsuše općine u Češkoj, a u ovoj akciji svatko može dati svoj doprinos., Dovoljno je popiti pivo Radegast u pivnici ili ga kupiti u dućanu, fotografirati račun i uložiti ga na web stranici Pivovare. Što više računa stigne, to više torbi za navodnjavanje osiguravamo za žedna stabla,“ dodaje Josef Jalůvka u pivovarskom priopćenju za javnost.

Pivovara Radegast je dugo iznimno aktivna i uspješna u oblasti zaštite izvora vode i pruža primjer koji slijede i drugi. U pivovari se stalno smanjuje potrošnja vode potrebne za kuhanje piva i u tome spada u sami svjetski vrh.

 Radegast je izgradio sistem spojenih ribnjaka koji prirodnim načinom čiste kišnicu koje otječe iz pivovare. Pivovara pomaže u brizi o močvarama, u održavanju putnih jaraka uz šumske ceste i pomaže u sadnji drveća. Pivovara je osnovala i program grantova za građane koji pomažu u zadržavanju vode u prostoru ili rade na iskorištavanju kišnice.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Prvo pivo je za zdravlje, drugo za zadovoljstvo, treće za sramotu, a četvrto za ludilo
Sir Walter Releigh, engleski pjesnik i istraživač

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Češka