Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Kamera, klapa! Pivo u češkom filmu

Michaela Kadlecová   |   22.11.2021.     372

Kamera, klapa! Pivo u češkom filmu

Pivo je u životu toliko sveprisutno da se i na filmu, koji želi prikazati život u svoj njegovoj punini, neminovno obilato ukazuje, igrajući često velike role, ponekad i glavne. Već smo se tom temom bavili na našoj stranici, sjetit ćete se toga, a sada su i Česi, taj veliki pivski narod, ukazali na pojavljivanje svog nacionalnog pića na filmskom platnu.

Pivo je naše nacionalno piće, pa nije nikakvo čudo, da je zaigralo u mnogim filmovima, piše Michaela Kadlecová na internetskom portalu Pivní web u članku s naslovom Kamera, klapa! Kako pivo igra na filmu? pa nastavlja: U tisuću filmova se tek tako usput pije, ali u nekima igra zapravo središnju ulogu, ili barem veoma važnu. Evo koji su češki filmovi nerazdvojno povezani s pivom.

POSTŘIŽINY – LJUBAV PREMA PIVU OVJEKOVJEČENA NA PLATNU

Film Jiříja Menzela prema romanu Bohumila Hrabala Postřižiny (kod nas Striženo – košeno, te Striženo, skraćeno) doduše u naslovu nema riječ pivo, ali govori o pivu od A do Ž. Vjerojatno ne postoji privlačniji prizor na velikom ekranu, povezan s ispijanjem piva, od onoga, kad Magda Vašáryová, odnosno lijepa Maryška potegne iz krigle i ispije ju na eks. U stvarnosti Magda Vašáryová nije baš imala takav cug, scena je snimana s kriglom s dvostrukim dnom i glumica nije popila cijelu politru, nego „samo“ dva deci piva, ali na filmu to ispijanje krigle izgleda vrlo uvjerljivo, kao pravo. Film donosi priču o upravitelju pivovare Francinu i njegovoj prelijepoj supruzi, čiju idilu narušava dolazak neobično bučnog strica Pepina, kojeg igra Jaromír Hanzlík. Film je sniman u pivovari Dalešice, gdje se pivo kuha od 16. stoljeća. U vrijeme snimanja filma se tu pivo nije kuhalo, a pivovara je propadala, no na sreću, nakon Revolucije pivovara je spašena i obnovljena. Danas se tu kuha, na primjer, Dalešická 11, ili Májový ležák i tamni specijal Fledermaus. Danas se u pivovari nalazi muzej austro-ugarskog pivarstva. Visoki dimnjak, na koji se u filmu penju Maryška i Pepin, ovdje ćete, pak, uzalud tražiti. Za potrebe snimanja filma, dimnjak je postavljen klao maketa u susjednoj poljoprivrednoj zadruzi.

ADELA NIJE VEČERALA, ILI KAKO JE FLEKOVSKO PIVO PORAZILO SLAVNOG DETEKTIVA

Sljedeći film uz koji ćete dobiti neodoljivu želju za pivom je češka komedija Adela nije večerala (Adéla ještě nevečeřela). Uradak provjerenog dvojca Oldřich Lipský i Jiří Brdečka premijerno je prikazan 1977. godine, a prikazuje se i dan-danas, te uopće ne stari. Gegovi u tom filmu su neiscrpni i razvesele svaku generaciju gledatelja. Film govori o događaju kada u Prag dolazi detektiv Nick Carter (glumi ga Michal Dočolomanský), da bi riješio misterij izgubljenog psa. Pomaže mu lokalni detektiv, policijski komesar Ledvina, kojeg igra Rudolf Hrušínský. Za razliku od Cartera, koji je tijelom i dušom sportaš i ljubitelj novih tehnologija, Ledvina sve rješava zdravoseljačkom logikom, mirno, po starinski i nikad ne zaboravi ovlažiti usta svojim omiljenim pivima, a to su Flekovsko i Plzeňsko. Podsjetimo da se snimalo duboko u doba socijalizma i da se nije radilo o klasičnom product placement, nego o stvarnom oduševljenju autora tim pivom. Tako Rudolf Hrušínský, što će reći komesar Ledvina povede Cartera na razgledanje Praga, koja vrlo brzo završi, pa detektiva odvede u prvu pivnicu na Plzeňsko, a tijekom vesele noći nanižu još nekoliko lokala, te američki detektiv, razumljivo, zavoli češko pivo. Iz ovog filma potječe i ikonička fotografija na kojoj Rudolf Hrušínský prije prvog gutljaja iz krigle puhne u pivsku pjenu, koja se razleti unaokolo. Tu je fotografiju obožavao tadašnji direktor plzenjske pivovare i htio je da visi u njegovom uredu. Hrušínský je to dopustio pod uvjetom da dobije pivo za Božić. Tako se i dogodilo, a glumac je dobio pun šleper piva.

SA SEDME STEPENICE!

Pivo se obilato pije u još jednom filmu Jiříja Menzela – Selo moje malo (Vesničko má středisková). Doktor, koje opet glumi Rudolf Hrušínský pita vozača Karela (Marián Labuda), kako je došao do toga da se pivo treba hladiti baš na sedmoj stepenici podruma. A on mu odgovara: „Dugoročnim isprobavanjem. Na šestoj je toplo, a na osmoj je već prehladno.“ Scena djeluje kao reklama za pivo, jer Hrušínský na to dodaje: „Svaki takav trenutak bi čovjek morao pamtiti i čuvati za gora vremena.“ Rečenica o sedmoj stepenici imala je, međutim, značaj samo u scenariju filma, jer kuća obitelji Pavek nije imala nikakve stepenice. Marián Labuda, naime, izlazi kroz vrata iza kojih je u stvarnosti bila garaža. Filmski radnici su navodno pivo za snimanje uzimali iz zamrzivača, što bi im pivopije, da su to znale, sigurno uzele za zlo. Naime, pretjerano ohlađeno pivo smatra se velikom uvredom. Pivo u tom filmu igra važnu ulogu u još jednoj sceni, kad vozač Karel obrani svog smotanog štićenika, kojemu su u pivo potajno lijevali konjak, da ga opiju. Karel uzme kriglu i pivo izlije kroz prozor i izlije ga ravno na Oldřicha Vlacha, koji je baš prolazio ispod prozora. Njegova replika: „Dečki, ne izlijevajte pivo kroz prozor“ postala je pravi klasik. Baš kao i pojam sedma stepenica. Danas se može kupiti i istoimeno pivo Sedma stepenica (Sedmý schod), koje kuha pivovara Žatec.

VELIKA OKLADA NA MALO PIVO

Premda smo najveći ljubitelji piva na svijetu i imamo puno filmova u kojima pivo igra važnu ulogu,. samo dva filma imaju riječ pivo i u svom naslovu. Prvi od njih zove se Velika oklada na malo pivo (Velká sázka o malé pivo) iz 1981. godine. Film je inspiriran vjerojatno najvećim češkim prevarantom Harryjem Jelínekom, koji je prodao utvrdu Karlštejn, za koji je trebao dobiti kaparu od 30.000 dolara. Film nije detektivski, niti je to drama, nego glazbena komedija. Pivo se u filmu pojavljuje tek kao predmet oklade i spominje se tek na kraju filma. Zbog kupovine piva na štandu na glavnom kolodvoru grupa prevaranata ostala je bez kovčega u kojem je bilo milijun dolara, a prije toga glavni junak se svađa s pipničarom na štandu tražeći malo pivo, a on mu odgovara da nema čaše za malo pivo.

DIVLJE PIVO U TŘEBOŇU

Mnogima je bio privlačan naziv slijedećeg filma – Divlje pivo (Divoké pivo). Nažalost, riječ je o celuloidnom uratku koji je točno odgovarao divljim devedesetim godinama, a svim porocima tadašnje posrnule kinematografije. Film nastoji oslikati privatizaciju male pivovare u južnoj Češkoj, što može zazvučati zanimljivo, baš kao i zgodna Markéta Hrubešová u glavnoj ulozi. Ona je tijekom snimanja morala trčati potpuno gola po gladnom pivovarskom podu, ali i unatoč tom atraktivnom prizoru, film je propao. Film je sniman u najstarijoj češkoj pivovari u Třeboňu a navodno su glumci tijekom snimanja zavoljeli lokalno pivo.

Za one koji žele znati više:

Adela nije večerala

Trideset godina filma o pivovari

Gori moja gospođice

Za one koji žele znati baš sve:

Ostale uloge tumače

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Blagoslovljena je majka koja rodi pivara
Češka poslovica

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije