Pivnica.net
Banner

Europa

Kamenica vs Kamenitza

P. N.   |   07.07.2023.     2685

Kamenica vs Kamenitza

Pivovare vode međunarodni spor za zaštitnu marku, kaže naslov koji ovih dana čitamo na jednom portalu. Čudna mi čuda, zaključit će svatko kad već u prvoj rečenici pročita da s registracijom zaštitnog znaka problem ima patuljasta craft pivovara zbog protivljenja moloha u vlasništvu globalne korporacije. Opet David protiv Golijata.

Riječ je o pivovari Kamenice iz češkog mjesta Kamenice nad Lipou nedaleko Pelhřimova na Vysočini. Zanimljiva pivovara, koja je otvorena 2017. godine u povijesnom objektu stare pivovare iz 1861, koja je prestala s proizvodnjom još 1847. godine. Inače, prva pivovara u tom mjestu s nepunih četiri tisuće stanovnika utemeljena je još u 17. stoljeću, a od 15. stoljeća udjeljivalo se građanima pravo varenja. Pivovara ima maksimalni kapacitet od 15 do 20 tisuća hektolitara godišnje a u svom sastavu ima i minipivovaru kapaciteta tisuću hektolitara.

Općinski sud u Pragu negativno je odgovorio na zahtjev pivovare Kamenice nad Lipou za registracijom njihove pivske marke Kamenická, zbog navodne sličnosti s markom Kamenitza iz istoimenog bugarskog pivskog giganta, a sada je Vrhovni upravni sud poništio tu presudu i predmet vratio na općinski sud na ponovno razmatranje.

Općinski sud u Pragu sada je dužan – kako je naložio Vrhovni upravni sud – procijeniti jesu li i zbog čega neki od elemenata uspoređivanih imena Kamenická i Kamenitza dominantni. Tada će na temelju zaključka o mogućoj dominaciji jednog od elemenata biti dužan ocijeniti sličnost uspoređivanih znakova s ​​pojedinačnih gledišta.

Sud će procjenjivati fonetsku sličnost imena, kao i grafičku i uopće vizualnu sličnost i zaključiti koliki je rizik od eventualne zabune

 Inače, Kamenitza (bugarski Каменица) je jedna od najprodavanijih bugarskih pivskih marki, uz Heineken i Astiku. Pivovara je utemeljena 1881. godine a trenutno je u vlasništvu kompanije Molson Coors. Godišnje kuha 800 tisuća hektolitara široke palete piva donjeg vrenja – svijetle i tamne lagere, koje reklamira sloganom Muškarci znaju zašto (Мажете знать зашто).

Za one koji žele znati više:

Staropramen trenira strogoću

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Europa