O ZIMSKIM SPECIJALIMA

Kakvo je to božićno pivo

  Pitam se, pitam se         Mato Pejić         18.12.2023.
Kakvo je to božićno pivo

Mnoge se pivovare trude uljepšati vam predstojeće blagdane, pa vas s polica dućana mame šarene etikete s natpisima Božićno, Adventsko, Zimsko ili Blagdansko pivo, Christmas Beer, Weihnachtsbier ili Bière de Noël. No, što je to uopće božićno pivo i po čemu se ono razlikuje od drugih piva? U najkraćem, trebalo bi imati više okusa, više alkohola i biti fino začinjeno.

Božićno pivo nije poseban stil piva, to je naprosto sezonski specijal, oko kojeg se pivovare posebno potrude cifrajući ga kojekakvih kerefekama, a kako se kao osnova za ovu vrstu piva obično uzima märzen ili bockbier, to je pivo samo po sebi dugo zrelo i odležavalo (márzen se izvorno, kako mu i samo ime sugerira, kuhao u ožujku da bi se pio ujesen), a povećani udio slada (obično 14 i više posto) i odgovarajući viši udio alkohola već daju lijep temelj za zimsko grijanje, pa još kad tome dodate druge krasote (često karamel i prženi slad i čitav niz začina poput cimeta i klinčića ili narančine kore) eto vam pjenušave delicije.

Ova piva u literaturi ćete obično pronaći pod kategorijom „festbier“, dakle među festivalskim pivima, a osim božićnog specijala ponegdje se kuha i uskrsni, dok u Njemačkoj – naročito u Bavarskoj – postoji cijela paleta proljetnih piva, izvedenica pod-stila „maibock“. Tu spada i famozni Oktoberfestbier (također poznat i kao Wiesnbier), pivo koje münchenske pivovare kuhaju za najveći svjetski pivski festival Oktoberfest, a preteča svih tih piva je bečki lager (Wiener Lager). Očevi bečkog lagera i märzena bili su kolege i prijatelji – Wiener lager skuhao je Anton Dreher u pivovari Schwechat kod Beča, a temu su u märzen razvili otac i sin Sedlmayer u münchenskoj pivovari Spaten-Franziskaner Bräu, podsjeća  Michael Larson u knjizi The Beer Select-O-Pedia.

Za „festbier“ profesor Vladimir Marić u svojoj knjizi Pivo tekuća hrana piše: Festbier (praznično pivo), svijetlo pivo donjeg vrenja (5,1 do 5,7 posto alkohola) proizvedeno od sladovine s 12 – 13,5 posto ekstrakta. Prvobitno se taj naziv vezao za Švicarsku. Danas e u Austriji i Njemačkoj tako naziva svako prigodno pivo, tojest pivo namijenjeno svetkovanju.

Za božićno pivo (Christmas Beer), pak, dr. Marić kaže: to je tamno, gusto i prilično jako pivo koje se u Velikoj Britaniji proizvodi za belgijsko tržište. U drugim se zemljama također proizvodi božićno pivo. U Njemačkoj se zove Weihnachtsbier i nije tamno. Božićno pivo Zagrebačke pivovare je 14 postotno pivo jantarne boje. Ove godine, kako smo nedavno, objavili, zagrebačko Božićno ima 13,4 posto slada i 6,1 posto alkohola, no nema drugih dodataka karakterističnih za blagdanske specijale.

Famozni priručnik Bier für Dummies (Marty Nachel i Steve Ettlinger) kaže također da se većina božićnih piva (Weihnachtsbier) radi na bazi od bock piva, a da bi to pivo trebalo biti jako i sadržavati 16 posto ekstrakta u osnovnoj sladovini.

Bavarski Festbier može imati zlatnu do polutamnu boju, kuha se od najboljih sastojaka, što mu povećava prosječnu pitkost i ima izražen okus slada. Pivo ima dobar unutrašnji balans, pa se alkohol, kojega u pravilu ima puno, i ne primijeti, opisuje ovaj stil Pavel Borowiec u svojoj Knjizi o pivu.

I sve tako...

Dakle, ako su odrađena onako kako se to očekuje od stila na kojem su zasnovana, božićna piva bi trebala biti siguran izbor za blagdansko darivanje i ako ne znate što ćete pivopiji pokloniti pod bor, eto vam ideje...

Tagovi

Pivo   Mato Pejić   Bpžić   blagdani   zima   praznici   Pitam se   pitam se    


Najnovije iz kategorije Pitam se, pitam se
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće