Kako pregurati dan poslije

  Pivske raznolije         P. N.         28.07.2022.
Kako pregurati dan poslije

U svakom trenutku na svijetu je pijano 45 milijuna ljudi, zabilježili su vrijedni statističari, a to znači da se mnogi od njih – također mjereno desecima milijuna – suočava s posljedicama karakterističnim za „dan poslije“, to jest – mamurlukom. Zato smo o toj neželjenoj, ali tako neizbježnoj pojavi i pisali tako puno puta, i pišemo opet.

„Proces fermentacije u tijelu, nakon ispijanja piva, jedan je od razloga mamurluka,“ pisali smo svojedobno u tekstu o zabludama i stereotipijama o zlatnom soku, te dodali: Može se činiti logičnim da pivo ima kontinuirani učinak kao rezultat fermentacije. Ali trenutno nema znanstvenih dokaza da bi to bio čimbenik koji pridonosi simptomima mamurluka.

Prije nego legnete, ili vas polegnu, pojedite jednu zrelu bananu. Smanjit ćete rizik od mamurluka , glasi jedna od mnogobrojnih savjeta za izbjegavanje mamurluka i ublažavanje njegova učinka.

Moderni žargon ima i posebne izraze za razne vrste mamurluka, pa se tako za pijanstvo koje nastupa nakon što čitavu noć pijete njemačko pivo, odnosno mamurluk koji im ate sljedećeg dana kaže dunkeled , što dolazi od njemačke riječi dunkel, a to znači tamno pivo. Pojam je zabilježio i znani Urban dictionary a američka pivovara Figueroa Mountain Brewing skuhala je nagrađivano pivo I Dunkeled In My Pants, naravno u stilu münchenskog dunkela.  Slavni Henri de Toulouse-Lautrec ovjekovječio je mamurluk na svojoj (istoimenoj) slici) Mamurluk  (Ili: Iduće jutro) na kojoj je portretirao Suzanne Valadon koja je kasnije također postala poznata slikarica.

Mamurluk se našao i na albumu grupe Cheap Trick iz 1999. godine (Music for Hangovers) uz koji se tradicionalno liječi mamurluk nakon utakmice finala američkog nogometa Super Bowla. Inače, dan nakon Super Bowla (početkom veljače) u Sjedinjenim Državama se obilježava kao Dan svjesnosti o mamurluku (National Hangover Awareness Day), a Amerikanci, naravno, imaju i Dan mamurluka (National Hangover Day), koji se „slavi“ 1. siječnja.

Nacionalne dane mamurluka imaju i neke druge države, a Njemačka, recimo, ima i pravni presedan u vidu sudske presude, kojom je mamurluk službeno kvalificiran kao – bolest. Ta bizarna činjenica zabilježena je u slavnoj rubrici Ripley's Believe it or not (Vjerovali ili ne)

Bolest, ne bolest, mamurluk je važna stvar i ne treba ga uzimati zdravo za gotovo. Rukovođeni time dva su Zagrepčana krajem 2019. godine u Preradovićevoj ulici osnovala – Muzej mamurluka, gdje „izlažu mamurne priče, urnebesne dogodovštine iz ludih izlazaka, predmete koji su zalutali iz noćnog tuluma i slično“.

A sada sasvim ozbiljno. Evo što o mamurluku i tome kako ga ublažiti pišu stručnjaci na Portalu Zdravlje:

Većina ljudi barem je jednom u životu bila žrtvom „čaše viška“ te osjetila simptome mamurluka jutro nakon. Usprkos činjenici da mamurluk ne doživljavamo kao bolest i dalje tražimo „lijek“ kako bismo ga lakše prebrodili. No, što se točno događa u organizmu tijekom mamurluka?

Najčešći simptomi mamurluka su dehidracija, glavobolja, mučnina te problemi u probavnom sustavu. Mogu trajati između nekoliko sati do čak 24 sata. Alkohol, odnosno etanol koji se nalazi u alkoholnim pićima, metabolizira se u organizmu u acetaldehid i octenu kiselinu. Etanol kao molekula ima diuretsko djelovanje što znači da dolazi do pojačanog izlučivanja mokraće, a zbog toga i do dehidracije. Stoga je u svrhu smanjenja simptoma mamurluka vrlo važno piti vodu kako bi se razina dehidracije smanjila na minimum. Osim dehidracije, etanol je odgovoran i za glavobolju do koje dolazi zbog njegovog vazodilatacijskog učinka (širenja krvnih žila).

Acidoza i iscrpljenost

Osim acetaldehida koji se stvara u drugom stupnju metabolizma etanola, dolazi do smanjenja omjera dviju molekula (NAD+/NADH). Zbog toga dolazi do acidoze te smanjenog stvaranja glukoze što dovodi do iscrpljenosti organizma. Opetovanim konzumiranjem alkoholnih pića povećava se rizik od pojave gastritisa zbog oštećenja želučane sluznice.
Pomoć za kojom najčešće posežemo u slučaju mamurluka je voda tj. rehidracija, neko masno jelo ili analgetici u svrhu rješavanja glavobolje i drugih popratnih boli. Dok je i dalje uvriježeno mišljenje kako pravog lijeka za mamurluk nema, mnogi tvrde kako određeni preparati mogu pomoći pri rješavanju neugodnih simptoma.

Bez dokaza o učinku

Niacinamid (vitamin B3) je izvor bitne molekule (NAD+) u našem organizmu koji sudjeluje u brojim metaboličkim putevima. Jedan od njih je i metabolizam alkohola te se smatra kako povećani unos vitamina B3 može ubrzati proces razgradnje alkohola i tako smanjiti simptome mamurluka. Ginseng, đumbir, ulje boražine te mnogi drugi biljni pripravci su također smatrani kako mogu umanjiti simptome mamurluka. No, postoji vrlo malo ili gotovo nikakvi dokazi o učinkovitosti ovih pripravaka na ljudima.

Iako se potraga za pravim lijekom protiv mamurluka nastavlja, trenutno takav preparat ne postoji. Na kraju, najbolja utjeha je već davno poznati ritual bogatog doručka i izobilja vode, a ukoliko se odlučite na određene preparate, potrebno je obratiti pozornost odakle dolaze, kojeg su sastava i kakvoće ti pripravci te mogu li potencijalno napraviti još više štete.

Tagovi

Pivo   mamurluk   alkohol   pijanstvo   dan pslije  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće