KROMBACHER VS FLEUTHER

Kad udari Golijat na Davida

  Njemačka         P. N.         02.04.2023.
Kad udari Golijat na Davida

Mala pivovara iz Sjeverne Rajne-Vestfalije, pivovara po imenu Fleuther iz Golderna u Donjoj Rajni, već godinama proizvodi pivo pod nazivom Eins. Sada je njemački pivarski gigant Krombacher lansirao brend istog imena i istog stila (svijetli lager) pa čak koristiti i isti reklamni slogan.

Oliver Stöckeru i Sylvana Westphal, osnivači male pivovare Fleuther u Geldernu u Donjoj Rajni, očito su imali dobar poduzetnički instinkt kada su 2016. lansirali svoje prvo pivo na tržište, klasični pilsner po imenu Eins, a da je tomu tako pokazuju njihovi solidni poslovni rezultati, piše njemački dnevnik Welt.

Eins je riječ koja na njemačkom znači „nekad“ ali to je i ime brojke jedan, dakle jedinica. U ovom slučaju značilo je to njihovu jedinicu, odnosno prvo pivo u proizvodnom portfoliju, kao što piše i na etiketi („naše prvo pivo“). U međuvremenu je pivovara plasirala i pivo po imenu Zwei (Dvojka) a niz drugih, no Jedinica (Eins) je ostala perjanica asortimana, a reklamirala se sloganom Eins für dich – Eins für mich! (Jedno za tebe – jedno za mene!) Slogan je iznimno uspio (mene osobno podsjeća na odličan koprivnički slogan za njihovo sada nepostojeće pivo Kaj, koji je gladio Kaj buš ti, bum i ja!).

Ime je stvarno bilo pogođeno, jer posvuda u pivskim krugovima se poziv na pivo upućuje riječima Hoćemo li na jedno. A na jedno se ide i kad se pouzdano unaprijed zna da će ih biti puno više. U Češkoj su tako provodili i istraživanja koja su pokazali da kad Česi idu na jedno obično popiju – pet.

 Sve se to čini zgodnim i pivarskom molohu Krombacheru iz regije Siegerland u saveznoj pokrajini Rheinland–Pfalz, koja je upravo na tržište plasirala pivo koje se također zove Eins. Točnije  Eins Hell (Jedno svijetlo). Ona mala pivovara Fleuther proizvodi 350 hektolitara piva godišnje, Krombacher 7,6 milijuna, što je gotovo 22.000 puta više. Krombacher proizvodi ono što se u industriji naziva TV pivom. Dakle pivo koje se naveliko reklamira na televiziji.

Fleuther je Krombacheru totalna suprotnost i u srazu s divom nema nikakvih šansi, no sada je stvar predao odvjetniku kako bi spriječio da u budućnosti mora dijeliti promotivno ime s industrijskim gigantom. Klasičan je to slučaj sraza Davida protiv Golijata. Krombacher čak najavio da želi koristiti potpuno isti  slogan „Jedno za tebe – jedno za mene“.

Krombacher je 2019. već bio uključen u pravni spor oko registracije imena. Tada je jedan hobi pivar iz Neussa za svoje pivo koristio termin Felsquellwasser, što znači „Voda koja izvire iz kamena“. Krombacher mu je to zabranio. Pivovara je potom podnijela zahtjev za brisanje izraza iz njemačkog registra zaštićenih imena i znakova. Argument homebrewera je bio da Krombacher ne koristi riječ Felsquellwasser kao naziv za marku piva, već samo kao opis sastojka. Međutim, sud je to odbio. Svoje pivo, kojeg je kuhao samo nekoliko litara, više nije smio nazivati Felsquellwasser ​​.

U ovom slučaju, Krombacher tvrdi da su prava na ime Eins osigurana 2022. godine. I to je upravo ono što je pivovara Fleuther propustila – zaštititi naziv u patentnom uredu. „Očito je da je jedna dobra ideja dva puta neovisno osmišljena“, kaže industrijski div iz Siegerlanda.

Da li je Krombacher uistinu na istu ideju došao neovisno od male pivovare Fleuther, ili je kopirao dobar poslovni potez nije ni toliko važno, ali to što je njihov Eins registriran u nadležnoj instituciji, a Fleutherov Eins nije, očito je krunski detalj koji će u sporu odnijeti prevagu. Naravno, obiteljskoj pivovari Fleuther to bi mogla biti dodatna besplatna reklama, ali poslovni giganti, vidjeli smo već puno puta, nemaju milosti. Pa kad već isti taj Krombacher nije dozvolio ni minijaturnom homebreweru da koristi izraz Felsquellwasser, kojim on opravdava svoj poslovni moto Biser prirode (Eine Perle der Natur), kako bi to dopustio pravoj pivovari s produkcijom „samo“ 22.000 puta manjom od njegove.

Možda će vam dok ovo čitate pasti na pamet planetarno poznati slučaj pravne bitke za korištenje imena Budweiser, koji već više od jednog stoljeća u desecima zemalja na svim kontinentima vode istoimeni pivski koncerni iz Češke i Sjedinjenih Američkih Država. I tu se – pogađate – radi o registriranju marke u nadležnom državnom uredu. U najkraćem – njemački emigranti Eberhard Anheuser i Adolphus Busch pokrenuli su St. Louisu pivovaru u kojoj su kuhali pivo koje su nazvali Budweiser, prema imenu piva iz češkog grada Češke Budějovice. Prema njemačkom imenu toga grada pivo Budějovický Budvar zove se Budweiser Budvar, a Anheuseru i Buschu se učinilo da će europsko ime privući veći broj potrošača. Te su ime i znak uredno patentirali. Koristeći čak i iste boje u logu i na etiketi – crvenu i bijelu. Kada su Česi počeli svoje pivo izvoziti u Ameriku, a Amerikanci svoje u Europu, počele su tužbe za korištenje imena. Naoko za svaki sud stvar bi trebala biti jednostavna – češka pivovara pivo toga imena kuha od 1872., a pivovara AB u Missouriju  od 1876. pa je jasno tko je stariji i na čijoj je strani pravda. Ali, s druge strane, 1878. gospoda Anheuser i Busch su ime i znak zaštitili patentom a to je za svaki normalan sud jasna stvar...

I tako, već više od stotinu godina vode se sudski procesi – jer za svaku zemlju u koju izvozi jedan odnosno drugi proizvođač istoimenog piva vodi se poseban postupak – svaki s jednakom neizvjesnošću u ishod.  

Za one koji žele znati više:

Rat pivskih svjetova

Tagovi

Pivo   David i Golijat   Krombacher   div   gigant   moloh  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće