Pivnica.net
Banner

Zapisi pivopije opce prakse

Kad sve zbrojim, oduzmem se

Mato Pejić   |   22.11.2023.     1655

Kad sve zbrojim, oduzmem se

Nakon ovogodišnjeg Oktoberfesta svi su me pitali samo pošto je pivo, i kad bi čuli da je litreni vrč stajao bezmalo petnaest eura razrogačenih očiju u nevjerici vrtjeli glavom. I to se lijepo nadovezalo na one ljetne jadikovke o skupoći na Jadranu, sve garnirane slikama astronomskih računa za kavu na Stradunu. Zato u tom sveopćem trendu zvuči posve nestvarno vijest da kavanski račun nekoga zabezekne malom cifrom. A ima i toga.

Cijene živežnih namirnica u posljednje su vrijeme nezaobilazna tema, a povod je aktualno povećanje PDV-a na 19 posto, piše njemački dnevnik Münchner Merkur , dodajući da je u Bavarskoj naročito važno kolika je cijena piva, te se, s izuzetkom Oktoberfesta, dobro prati koja pivnica koliko traži za kriglu pjenušave tekućine. Stoga je ogroman medijski prostor dobila priča o skupini engleskih navijača, koji su se u Skoplju obeznanili vidjevši smiješno mali iznos računa za pivo koje su popili u mjesnoj pivnici, pa je uz dobar rezultat njihove reprezentacije (1:1) izlet na Balkan bio naprosto sjajan. Piti pivo u Sjevernoj Makedoniji čini se kao savršena ideja za vaš novčanik, sugeriraju mediji objavljujući da je društvo popilo 84 politrene krigle točenog makedonskog piva i za to platili samo 4200 makedonskih denara, što je pukih 59 funti sterlinga, odnosno preračunato 68 eura, pa ispada da jedno pivo stoji tek 70 centi.

I dok su cijene tijekom godišnjih odmora posvuda divljale, a turisti negodovali zbog cijena na ljetovanju u Hrvatskoj, Italiji pa i u Grčkoj, engleski nogometni navijači proveli su u Makedoniji dan kao u sedmom nebu, poentira münchenski portal. Objava na društvenim mrežama izazvala je lavinu komentara, među kojima je i onaj da se za te novce u Londonu ne može popiti ni pet piva.

Tih 70 centi za pola litre točenog piva u ugostiteljskom objekti čini se tako prijateljskom cijenom da je nije moguće nadmašiti, no valja naglasiti da to zapravo nije stvarna cijena piva u skopskom lokalu. Naime, većina piva koje su popili engleski navijači nije bila točena u krigle, nego je na stol dolazila u „žirafama“ visokim posudama od tri, četiri ili pet litara.

No, i bez toga možemo zaključiti da cijena iznimno niska, ali i da ovaj lokal (Lanč bar Centar u skopskoj ulici Dimitrija Čupovskog) nije uključen u anketu servera MailOnline koji je upravo objavio najniže i najviše cijene pola litre točenog domaćeg piva u europskim gradovima. Po toj anketi najjeftinije pivo (samo 1,05 eura) je u mađarskom gradu Debrecinu a među deset najjeftinijih nema nijednog makedonskog grada, nema naravno ni hrvatskih, pa ni čeških, koji su inače redoviti na ljestvicama s jeftinim pivom. Među najjeftinijih deset, u kojima veliko točeno pivo stoji do 1,62 eura je još jedan mađarski grad (Segedin), jedan moldavski (Kišinjev), jedan Poljski (Szczecin), jedan slovački (Prešov), jedan bugarski (Burgas), dva rumunjska (Târgu Mureș i Sibiu) i dva bosanskohercegovačka (Mostar i Banja Luka).

Na drugoj strani ljestvice – dakle među europskim gradovima u kojima je pivo najskuplje, su četiri švicarska grada, a svi ostali su sa sjevera kontinenta – četiri iz Norveške, te po jedan iz Finske i s Islanda. U ovom krugu pivo košta od 8,13 eura do 9,25, dakle gotovo deseterostruko, što će reći da su te pivske tarife vašem buđelaru ljuti neprijatelji. Po onoj staroj narodnoj – kad sve zbrojim, ja s oduzmem.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opce prakse