SKUPOĆA JE POSVEMAŠNJA

Kad sve zbrojim, oduzmem se

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         22.11.2023.
Kad sve zbrojim, oduzmem se

Nakon ovogodišnjeg Oktoberfesta svi su me pitali samo pošto je pivo, i kad bi čuli da je litreni vrč stajao bezmalo petnaest eura razrogačenih očiju u nevjerici vrtjeli glavom. I to se lijepo nadovezalo na one ljetne jadikovke o skupoći na Jadranu, sve garnirane slikama astronomskih računa za kavu na Stradunu. Zato u tom sveopćem trendu zvuči posve nestvarno vijest da kavanski račun nekoga zabezekne malom cifrom. A ima i toga.

Cijene živežnih namirnica u posljednje su vrijeme nezaobilazna tema, a povod je aktualno povećanje PDV-a na 19 posto, piše njemački dnevnik Münchner Merkur , dodajući da je u Bavarskoj naročito važno kolika je cijena piva, te se, s izuzetkom Oktoberfesta, dobro prati koja pivnica koliko traži za kriglu pjenušave tekućine. Stoga je ogroman medijski prostor dobila priča o skupini engleskih navijača, koji su se u Skoplju obeznanili vidjevši smiješno mali iznos računa za pivo koje su popili u mjesnoj pivnici, pa je uz dobar rezultat njihove reprezentacije (1:1) izlet na Balkan bio naprosto sjajan. Piti pivo u Sjevernoj Makedoniji čini se kao savršena ideja za vaš novčanik, sugeriraju mediji objavljujući da je društvo popilo 84 politrene krigle točenog makedonskog piva i za to platili samo 4200 makedonskih denara, što je pukih 59 funti sterlinga, odnosno preračunato 68 eura, pa ispada da jedno pivo stoji tek 70 centi.

I dok su cijene tijekom godišnjih odmora posvuda divljale, a turisti negodovali zbog cijena na ljetovanju u Hrvatskoj, Italiji pa i u Grčkoj, engleski nogometni navijači proveli su u Makedoniji dan kao u sedmom nebu, poentira münchenski portal. Objava na društvenim mrežama izazvala je lavinu komentara, među kojima je i onaj da se za te novce u Londonu ne može popiti ni pet piva.

Tih 70 centi za pola litre točenog piva u ugostiteljskom objekti čini se tako prijateljskom cijenom da je nije moguće nadmašiti, no valja naglasiti da to zapravo nije stvarna cijena piva u skopskom lokalu. Naime, većina piva koje su popili engleski navijači nije bila točena u krigle, nego je na stol dolazila u „žirafama“ visokim posudama od tri, četiri ili pet litara.

No, i bez toga možemo zaključiti da cijena iznimno niska, ali i da ovaj lokal (Lanč bar Centar u skopskoj ulici Dimitrija Čupovskog) nije uključen u anketu servera MailOnline koji je upravo objavio najniže i najviše cijene pola litre točenog domaćeg piva u europskim gradovima. Po toj anketi najjeftinije pivo (samo 1,05 eura) je u mađarskom gradu Debrecinu a među deset najjeftinijih nema nijednog makedonskog grada, nema naravno ni hrvatskih, pa ni čeških, koji su inače redoviti na ljestvicama s jeftinim pivom. Među najjeftinijih deset, u kojima veliko točeno pivo stoji do 1,62 eura je još jedan mađarski grad (Segedin), jedan moldavski (Kišinjev), jedan Poljski (Szczecin), jedan slovački (Prešov), jedan bugarski (Burgas), dva rumunjska (Târgu Mureș i Sibiu) i dva bosanskohercegovačka (Mostar i Banja Luka).

Na drugoj strani ljestvice – dakle među europskim gradovima u kojima je pivo najskuplje, su četiri švicarska grada, a svi ostali su sa sjevera kontinenta – četiri iz Norveške, te po jedan iz Finske i s Islanda. U ovom krugu pivo košta od 8,13 eura do 9,25, dakle gotovo deseterostruko, što će reći da su te pivske tarife vašem buđelaru ljuti neprijatelji. Po onoj staroj narodnoj – kad sve zbrojim, ja s oduzmem.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće