Kad sam bio osmorica nas

  Medvedgrad         P. N.         15.12.2022.
Kad sam bio osmorica nas

Prije kraja godine Pivovara Medvedgrad nudi još jedno novo pivo, ovoga puta u stilu baltic porter s 8 posto alkohola, osam kao osam sinova koji su zajednički napravili ovaj zimski specijal. Osam sinova iz dviju pivarskih obitelji, odnosno dva kvarteta – jedan kvartet braće Nauković iz pivovare Medvedgrad i jedan braće Zomerdijk iz nizozemske pivovare Moersleutel.

„Kad sam bio tri moja brata i ja, kad sam bio četvorica nas“ sjajna je i znana pjesma Josipa Pupačića, koja govori o zajedništvu i snazi koje ono daje četvorici braće i snažno podsjeća na primjer četvorice braće Naukovića – Ivana, Petra Nikole i Luke i njihova oca Ive, strojarskog inženjera koji je prije necijela četiri desetljeća napravio prvu pivovaru i pokrenuo obiteljski pivski posao.

Zanimljivo je da u Nizozemskoj postoji gotovo identičan slučaj – četiri brata – Pim, Max, Tom i Rob Zomerdijk osnovali su 2016. godine pivovaru, a također imaju oca strojarskog inženjera koji je imao svoju vlastoručno napravljenu malu pivovaru, pa su stoga svojoj pivovari dali dodatak „pivski inženjeri“ i ime Moersleutel Craft Brewery. Naime, moersleutel na nizozemskom znači ključ, pa se ključ nalazi i u logu pivovare. A opremu za svoju i za druge male pivovare proizvode u obiteljskoj firmi Zomerdijk Engineering. Je li onda neobično što su se ove dvije pivovare pronašle i odlučile na suradnju, te što su zajedno skuhale pivo nazvano 8 Sons, dakle Osam sinova. Naravno da nije. Ovo smo pivo najavili u rujnu u sklopu jednog pregleda novosti iz pivovare Medvedgrad, jer se ono tada pčelo pripremati da bi pred pivopije stiglo u zimu, kako je i red s tamnim, gustim pivima s većim udjelom alkohola.

I evo ga – baltic porter Osam sinova:

8 SONS

Baltic Porter – Alc 8% - IBU 70

Dame i gospodo, s ponosom vam predstavljamo dugo iščekivanu kolaboraciju s Moersleutel Craft Brewery – 8 Sons!, objavljuje Pivovara Medvedgrad danas na društvenim mrežama, te dodaje:

Ovo je pivo nastalo u suradnji osmorice braće, četiri hrvatska i četiri nizozemska brata, koji imaju zajedničke dvije stvari: oca inženjera i obiteljsku craft pivovaru.
Moersleutel Craft Brewery kuha hrabra, odvažna piva prepuna okusa, a mi smo majstori za lagere. Rezultat ove unikatne suradnje je hrabar i odvažan lager Baltic Porter, jako, kompleksno crno pivo izraženih nota kave i tamne čokolade.

Pivo je u web shopu  pivovara-medvedgrad.hr/zamado, a od sutra i u Pivnicama Medvedgrad! 

Za one koji žele znati više:

Medvedgrad, početakNajnovije iz kategorije Medvedgrad
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće