Pivnica.net
Banner

Pitam se, pitam se

Kad je sve ovo počelo?

P. N.   |   11.02.2024.     762

Kad je sve ovo počelo?

Otrcana je fraza da je pivo najstarije alkoholno piće na svijetu, no, imate li predodžbu o tome o kolikoj se starosti radi. Ako vam stavimo bubu u uho podatkom da će najstarija pivovara koja neprekidno postoji sve do danas uskoro proslaviti tisućiti rođendan, jasno je da se radi o velikim brojkama, no koliko uistinu velikim?

Dakako, da je to teško reći egzaktno, uostalom, postoje različiti arheološki artefakti koji potvrđuju kako se pivo kuhalo (i pilo) u različitim odsječcima prošlosti, no povjesničari će se uglavnom lako složiti da je pivo bilo poznato prije 7.000 (slovima: sedam tisuća) godina, dakle, pet tisućljeća prije Krista.

Povijest pivarstva je, dakle, veoma stara, a dokazi o tisućljetnom poznavanju piva kao pića stalno se otkrivaju. Prije četrdeset godina ekipa Nacionalnog škotskog muzeja iz Edinburgha iskopala je u Rumu, na jednom od hebridskih otoka, posudu od terakote s nepoznatim sastojcima iz neolitskog doba. Analizom je dobiven naputak za pivo, koje se pravilo od ukomljene zobi, ječma, meda i paprati. No, to je samo jedan od brojnih arheoloških nalaza koji potvrđuju prastarost piva kao omiljenog opojnog pića.

Općenito se drži da su pivopijska središta u starom vijeku bila u Armeniji, Mezopotamiji i Egiptu. Iz tih područja pivo su poslije preuzeli Grci i Rimljani. Najstariji dokazi o postojanju proizvodnje piva pronađeni su u Iranu, a u Egiptu su pronađeni ostaci triju pivovara iz vremena faraona. U Egiptu je pivo bilo osnovna prehrambena namirnica, proizvodilo se više od dvadeset vrsta, uz državni monopol. Pivo Zitum bilo je najjednostavnije i najpopularnije, Dizitum je bilo jače pivo, blago pivo Karmi pile su gospođe, a Korma je bilo pivo s dodatkom smreke. Pivo se prinosilo i kao žrtva, a njime su i plaćani vojnici.

Spominju se i veće brojke

Postoji zapis klinastim pismom prema kojem su u Babilonu pivo poznavali još ranije, čak 7000. godina prije nove ere. radilo se od ječmenog i pšeničnog slada. U Babilonu se varilo šesnaest vrsta, piva a proizvodnja je bila regulirana zakonom. Pivo se spominje i u najstarijem sačuvanom zakoniku na svijetu, onom Hamurabijevom, koji propisuje da se pivo ne smije razrjeđivati vodom, te utvrđuje rigorozne kazne za varanje kod točenja i prodaje piva.

Ilustracija: Johnny Hart – B. C.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pitam se, pitam se