POVIJEST PJENUŠAVE TEKUĆINE

Kad je sve ovo počelo?

  Pitam se, pitam se         P. N.         11.02.2024.
Kad je sve ovo počelo?

Otrcana je fraza da je pivo najstarije alkoholno piće na svijetu, no, imate li predodžbu o tome o kolikoj se starosti radi. Ako vam stavimo bubu u uho podatkom da će najstarija pivovara koja neprekidno postoji sve do danas uskoro proslaviti tisućiti rođendan, jasno je da se radi o velikim brojkama, no koliko uistinu velikim?

Dakako, da je to teško reći egzaktno, uostalom, postoje različiti arheološki artefakti koji potvrđuju kako se pivo kuhalo (i pilo) u različitim odsječcima prošlosti, no povjesničari će se uglavnom lako složiti da je pivo bilo poznato prije 7.000 (slovima: sedam tisuća) godina, dakle, pet tisućljeća prije Krista.

Povijest pivarstva je, dakle, veoma stara, a dokazi o tisućljetnom poznavanju piva kao pića stalno se otkrivaju. Prije četrdeset godina ekipa Nacionalnog škotskog muzeja iz Edinburgha iskopala je u Rumu, na jednom od hebridskih otoka, posudu od terakote s nepoznatim sastojcima iz neolitskog doba. Analizom je dobiven naputak za pivo, koje se pravilo od ukomljene zobi, ječma, meda i paprati. No, to je samo jedan od brojnih arheoloških nalaza koji potvrđuju prastarost piva kao omiljenog opojnog pića.

Općenito se drži da su pivopijska središta u starom vijeku bila u Armeniji, Mezopotamiji i Egiptu. Iz tih područja pivo su poslije preuzeli Grci i Rimljani. Najstariji dokazi o postojanju proizvodnje piva pronađeni su u Iranu, a u Egiptu su pronađeni ostaci triju pivovara iz vremena faraona. U Egiptu je pivo bilo osnovna prehrambena namirnica, proizvodilo se više od dvadeset vrsta, uz državni monopol. Pivo Zitum bilo je najjednostavnije i najpopularnije, Dizitum je bilo jače pivo, blago pivo Karmi pile su gospođe, a Korma je bilo pivo s dodatkom smreke. Pivo se prinosilo i kao žrtva, a njime su i plaćani vojnici.

Spominju se i veće brojke

Postoji zapis klinastim pismom prema kojem su u Babilonu pivo poznavali još ranije, čak 7000. godina prije nove ere. radilo se od ječmenog i pšeničnog slada. U Babilonu se varilo šesnaest vrsta, piva a proizvodnja je bila regulirana zakonom. Pivo se spominje i u najstarijem sačuvanom zakoniku na svijetu, onom Hamurabijevom, koji propisuje da se pivo ne smije razrjeđivati vodom, te utvrđuje rigorozne kazne za varanje kod točenja i prodaje piva.

Ilustracija: Johnny Hart – B. C.

Tagovi

Pivo   povijest   starost   Mezopotamija   Egipat  


Najnovije iz kategorije Pitam se, pitam se
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće