Josef Groll

Velika češka pivska knjiga   |   Zdeněk Susa   |   20.05.2009.     1671

Josef Groll
Josef Groll (21. kolovoza 1813. – 22. studenoga 1887.) bio je majstor pivar u Građanskoj pivovari u Plznju, koji je zapamćen kao otac Prazdroja, a time i češkog piva plzenjskog tipa.1 Groll je bio bavarski Nijemac, u Bavarskoj ga je otkrio Martin Stelzer, koji je gradio Građansku pivovaru u Plznju, nadahnut inozemnim pivovarama. O Josefu Grollu se govori da je bio genijalan majstor pivar, ali veoma osebujan.
Tu osebujnost mogli bismo vidjeti i u tome, što je dopustio da ga Stelzer nagovori da se na neko vrijeme preseli u Češku. U Plznju je živio samo tri godine, ali isplatilo se. Dana petog listopada godine 1842. skuhao je u Plznju svijetli lager donjeg vrenja – prvi Prazdroj. I sam se iznenadio rezultatom – zahvaljujući lokalnim sirovinama pivo je bilo još bolje nego što je očekivao. U spomen na taj Grollov čin se Pilsner fest – godišnja proslava rođendana Plzenjskog Prazdroja – održava uvijek tijekom vikenda najbližeg 5. listopadu. Također bi se i Grollov rođendan (21. kolovoza) trebao, makar među zaljubljenicima u ovo pivo, slaviti kao značajan datum češkog piva; tako bi se i nadjačala tamna mrlja, kojom su taj datum obilježiti događaji slijedećega stoljeća. (Toga dana 1968. godine počela je sovjetska okupacija Čehoslovačke, op. ur.)
 
1 Donje vrenje međutim nije Grollov izum, i nije u Češku uvezeno  iz Bavarske. Proizvodnja piva donjeg vrenja zabilježena je u nas još u 15. stoljeću. F. O. Poupě u svojoj knjizi o pivarstvu traži od dobrih majstora pivara poznavanje obiju vrsta vrenja, i navodi da se pivo donjeg vrenja u njegovo doba (kraj 18. stoljeća) kuha u Jirkovu, Petrogradu, Rakovniku i Žatecu.
 
Preveo Mato Pejić
 
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Mislim da je sada dobro vrijeme za jedno pivo
Franklin D. Roosevelt, američki predsjednik nakon potpisivanja New Deala, dokumenta koji je otvorio put ukidanju prohibicije

Nacrtaj mi krigl

Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg
Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg

Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga