Josef Groll

  Velika češka pivska knjiga         Zdeněk Susa         20.05.2009.
Josef Groll
Josef Groll (21. kolovoza 1813. – 22. studenoga 1887.) bio je majstor pivar u Građanskoj pivovari u Plznju, koji je zapamćen kao otac Prazdroja, a time i češkog piva plzenjskog tipa.1 Groll je bio bavarski Nijemac, u Bavarskoj ga je otkrio Martin Stelzer, koji je gradio Građansku pivovaru u Plznju, nadahnut inozemnim pivovarama. O Josefu Grollu se govori da je bio genijalan majstor pivar, ali veoma osebujan.
Tu osebujnost mogli bismo vidjeti i u tome, što je dopustio da ga Stelzer nagovori da se na neko vrijeme preseli u Češku. U Plznju je živio samo tri godine, ali isplatilo se. Dana petog listopada godine 1842. skuhao je u Plznju svijetli lager donjeg vrenja – prvi Prazdroj. I sam se iznenadio rezultatom – zahvaljujući lokalnim sirovinama pivo je bilo još bolje nego što je očekivao. U spomen na taj Grollov čin se Pilsner fest – godišnja proslava rođendana Plzenjskog Prazdroja – održava uvijek tijekom vikenda najbližeg 5. listopadu. Također bi se i Grollov rođendan (21. kolovoza) trebao, makar među zaljubljenicima u ovo pivo, slaviti kao značajan datum češkog piva; tako bi se i nadjačala tamna mrlja, kojom su taj datum obilježiti događaji slijedećega stoljeća. (Toga dana 1968. godine počela je sovjetska okupacija Čehoslovačke, op. ur.)
 
1 Donje vrenje međutim nije Grollov izum, i nije u Češku uvezeno  iz Bavarske. Proizvodnja piva donjeg vrenja zabilježena je u nas još u 15. stoljeću. F. O. Poupě u svojoj knjizi o pivarstvu traži od dobrih majstora pivara poznavanje obiju vrsta vrenja, i navodi da se pivo donjeg vrenja u njegovo doba (kraj 18. stoljeća) kuha u Jirkovu, Petrogradu, Rakovniku i Žatecu.
 
Preveo Mato Pejić

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće