Pivnica.net
Banner

Pivarska industrija

Još plastike u pivskoj industriji

P.N.   |   19.04.2009.     1709

Još plastike u pivskoj industriji
Češke pivovare, koje izvoze pivo u Rusiju, počinju umjesto tradicionalnih metalnih, inox, odnosno prokromskih bačava koristiti – plastične. Nova pobjeda plastike u području u kojem postoji velik i jak otpor svemu što nije staklo i keramika. No, kao što se bijeli lim održao skoro pa cijelo stoljeće i tvrdoglavo odbija otići iz industrije piva, tako se tu sve više gura i plastika. Ovoga puta iz razloga za koji se teško može reći da nije dobar.
Naime, skupe bačve od nehrđajućeg čelika, popijene u inozemstvu, vrlo često se u Češku nisu vraćale, a najviše ih nestaje u Rusiji. Stoga su češki proizvođači piva odlučili zamijeniti ih jeftinom plastičnom ambalažom. Kreirali su jednokratne, dakle nepovratne, PET bačve, namijenjene isključivo izvozu, pa će Česi i turisti u toj zemlji u pivnicama i dalje dobivati pivo natočeno iz klasičnih bačava. Svakako, pitanje je – dokle. Naime, Jan Fabry iz pivovare Rakovnik, izjavio je agenciji ČTK, a prenio besplatni dnevni list Metro, da češko tržište za ovu novotariju još nije spremno. Što to znači i kako će se, te koliko češki pivopije „spremati“ na plastične bačve, za sada ostaje nepoznato. No, vjerujemo da će to biti jaako dugo. Naime, dok drugdje plastika dobiva jednakopravno mjesto i apsolutno pravo građanastva, u Češkoj je to posve sporadično, i uglavnom utilitarno. Plastične boce od litre i pol koristi gospodin Jiři Jelinek iz Sentica za Kvasar, svoje pivo s medom, proizvedeno u kućnoj pivovari, jer ono zbog naknadnog vrenja zahtjeva ambalažu koja dopušta povećanje volumena. Koliko je meni poznato, od više stotina čeških pivskih marki u redovnoj prodajnoj mreži, samo jedna jedina u trgovine dolazi u plastičnim bocama od 1,5 litre – Sládkův měšťan iz praške pivovare Staropramen. Limenke su u Češkoj u apsolutnoj manjini, a prevladava tradicionalno staklo.
Ali, tko zna. Nove plastične bačve za izvoz češkog piva u Rusiju imaju svoje adute – trajnost piva se produžava, a igelitni uložak omogućuje da nakon otvaranja bačve svježina piva održi puno duže nego kod metalne bačve.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija