Još o pivu i Mundijalu

  Pivo i sport         P. N.         13.11.2022.
Još o pivu i Mundijalu

Nogometno prvenstvo svijeta igra se u Kataru i počinje za tjedan dana, no ovako neobičan, kasnojesenski termin prvenstva, pa ni za naše pojmove neobično vrijeme početka utakmica (neke se igraju i prijepodne) najmanji su problem kada je riječ o ovom natjecanju. Neko od problema s turnirom tiču se i piva.

Od početka ovo prvenstvo prate afere – od izopćenja Rusije, kojoj je zbog agresije na Ukrajinu zabranjen nastup, pa preko istrage o državljanstvu Ekvadora, zbog koje se jedno vrijeme Italija nadala da će ipak na završni turnir, sve do sve većeg broja gradova koji su donijeli odluke o bojkotu televizijskih prijenosa utakmica, pa tako na trgovima nekih velikih europskih gradova neće biti zajedničkog gledanja mečeva Mundijala. Razlog je diktatorski režim u Kataru, a zagovornici bojkota ističu kako bi ovakva manifestacija trebala promovirati demokraciju, ljudska prava i mir.

Najviše se priča o tome kako su zbog neljudskih uvjeta za radnike na građenju novih stadiona pali mnogi ljudski životi, a zbog mnogih slučajeva kršenja ljudskih prava, naročito manjinskih skupina među kojima su i homoseksualci, pa je niz zemalja odlučio da će kapetani njihovih selekcija nositi kapetanske trake duginih boja.

E, a pivo? Samim tim što će izostati mnogi prijenosi na velikim platnima glavnih gradskih trgova popit će se kudikamo manje piva nego što bik se moglo očekivati. Manje piva popit će se i zbog vremenskih uvjeta u ovom razdoblju koje hita prema zimi, ali to nije sve – nogometno se prvenstvo po drugi put u povijesti igra u Aziji, a po prvi put u jednoj arapskoj zemlji u kojoj alkohol nema (puno) pravo građanstva. U Kataru je islam službena religija, a on brani alkohol, tako da je to za prvenstvo popriličan problem. Piva će, dakako, biti, ali ne na način na koji smo naviknuli. Kako smo već pisali u članku Kako u Kataru do piva u Kataru živi puno stranaca (mahom radnika), pa postoje brojna izuzeća od prodaje alkohola, a nogometno prvenstvo donosi novu iznimku  ali i strogu regulaciju – gledatelji s važećim ulaznicama moći će popiti pivo tri sata prije početka utakmice i sat vremena nakon nje, ali ne i za vrijeme igre.

Američki Budweiser, koji je glavni sponzor prvenstva tražit će druge načine plasmana piva, a prije svega ponudit će bezalkoholno pivo, kao alternativu. A što se tiče ostalih, oni koje će prvenstvo pratiti putem televizije u svojim domovima, pit će onako kako su naučili i kako im paše. A pivovare se, dakako, trude da im raznim marketinškim trikovima dodatno privuku pozornost io navedu ih da kupe njihovo pivo. I ne samo pivovare. Tako putem web shopa jednog britanskog proizvođača galanterije možete na ciglih 17.95 funti  možete kupiti komplet od 32 podmetača za pivo, po jedan za svaku reprezentaciju sudionicu završnog turnira Svjetskog prvenstva, posebno dizajnirane prema dotičnoj zemlji (tako Hrvatsku predstavlja podmetač za pivo Modrić lager).   

Za one koji žele znati više:

Alah na pivskom čepu

Europsko prvenstvo u pivu

Vlastito navijačko pivo

I Englezi na Euru?Najnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće