Jeste li za pivske mješavine?

  Gastro         P. N.         08.02.2022.
Jeste li za pivske mješavine?

Pivo, naravno, ne treba nikakve dodatke da biste u njemu uživali. Uostalom, postoje toliki stilovi, tipovi i vrste, da svatko može naći nešto po svom ukusa, kakav god on bio. No, s druge strane, ako već postoji mogućnost da se uživa u pivu i kad je ono spojeno s još nečim, zašto to ne iskoristiti. A pivo se spaja odlično!

Za pivske mješavine mogu se koristiti različite vrste piva, najčešće su to lageri, čija je mogućnost kombiniranja s raznim sastojcima naprosto neograničena. Ako kao bazu za koktel koristite pivo u stilu IPA (India pale ale), obratite pažnju na glavni podton i s njim uskladite dodatke pivu. Na primjer, ako među tonovima okusa dominira citrus, to će se pivo odlično slagati s limunovim sokom, ako dominira biljna aroma, upotrijebite đin. Zapamtite i to da se pivski kokteli rade suprotno od onih koje preferira Bond. James Bond. On dakle, svoje drinkove pije shaken, not stirred, dakle protresene, ne promiješane, a s pivom to ne bi bilo dobro rješenje, jer se pivo kod drmanja jako pjeni, pa može postati i opasno.

No, evo nekoliko sjajnih pivskih mješavina po izboru Michaele Kadlecové s portala Pivni.web.cz:

MAGIČNO OKO ILI LABIRINT

Ova pivska mješavina nastala je u Češkoj u vrijeme socijalizma i bila iznimno popularna, a i danas se smatra najdražim pivskim koktelom. Nije to proizvod visokog barmenstva. Koktel je populariziran u filmu Bony a klid  (Bony i mir) iz 1987. godine, a priprema ga švercer devizama, kojega glumi Roman Skamený. Priprema koktela je jednostavna, a potrebna su vam samo dva sastojka – pivo i nula-tri zelenog pepermint likera, to jest mentola. Čašicu s ljutim zelenim aperitivom pažljivo spustite i svježe natočenu kriglu piva, pazeći da se ne prevrne. Kako potežete iz politre tako se zeleni liker izlijeva i miješa s pivom, što daje vrlo zanimljiv prizor, no okus je pomalo brutalan i najprikladniji za recesijske večeri s podnaslovom nostalgije za socijalizmom. Noviji pivski kokteli uglavnom su puno sofisticiraniji, s uistinu izbalansiranim okusima.

BLACK VELVET

Crni baršun (Black velvet) smatra se najpoznatijim pivskim drinkom. Priprema se već 160 godina, a prvi ga je radio barmen u londonskom privatnom klubu Brooks's Club. Tada je, naime, umro princ Albert, suprug kraljice Viktorije, a vizualni izgled pića trebalo je podsjećati na crnu traku, koja se nosi na ruci kao znak žalosti. Stoga je koktel dobio podnaslov „i pjenušac žaluje“. Koktel se priprema u visokim šampanjskim frulama, u koje se do pola nalije Guinness pivo, a zatim se dodaje šampanjac, ili bilo koji drugi kvalitetan pjenušac. Dok teški stout pada na dno tvoreći žalobnu vrpcu, pjenušac se iskri na površini piva. Uz ovaj osnovni recept, možemo pronaći i više dopuna, pa se tako u Black velvet dodaje i liker od crnog ribiza ili trešnje natopljene u nekom likeru (bilo kojem) ili brendiju. Poanta je da se dobiju slojevi, koji su karakteristični na ovaj koktel. Postoji i verzija u kojoj se umjesto šampanjca dodaje cider, a ta se varijanta naziva Black velvet za siromašne.

LIMUNADA S PIVOM ZA BICIKLISTE

Ako ne volite likere ili tvrdi alkohol uopće pomiješane s pivom, možete ga pomiješati s voćnim sokom i napraviti niskoalkoholno osvježavajuće piće. Engleski naziv ovakvih mješavina je shandy no najpopularnije su u Njemačkoj, gdje su i nastale pod imenom Radler. Riječ je o miješanom piću u omjeru 50:50, a polovina je voćni sok, među kojima je najpopularniji Sprite. Izraz Radler dolazi od Radlermaß, što znači „mjera za biciklistu“. Izmislio ga je jedan gostioničar dvadesetih godina prošlog stoljeća, za masovnog razvoja biciklizma. Tada je u njegov lokal dolazila masa biciklista, a jednom, kada mu je pnestalo piva počeo ga je miješati sa sokom i novo piće je bilo rođeno.

(Redakcija se od ovoga ograđuje, jer o radleru zna malo više od autorice dotičnog teksta. Pa tako zna i da je izvorni radler nastao na točioniku gostioničara kojemu je nestajalo piva, a bilo je još puno žednih biciklista, koji su čekali na red. Tako im je ponudio mješavinu limunade – dakle ne bilo kojeg soka, nego prirodnog soka od limuna – i crnog piva, i to u omjeru 60:40 posto – dakle više limunade a manje piva. Isto tako ime Radlermaß, iako se doslovno može prevesti kao mjera za biciklistu, ne znači to, nego je Maß naziv za pivski vrč od jedne litre koji se u pravilu koristi u Bavarskoj, pa tako Radlermaß treba prevesti kao Maß za biciklista, nap. ur.)

NALET MEKSIKA

Pivo možete sjajno dopuniti jednako reskim sastojcima i tako kreirati koktel, koji će podsjećati na užareni i temperamentni Meksiko. Koktel se zove Michelada (mi chela helada) a i u njegovom slučaju jednako kao okus važan je i izgled pića. Piće se priprema u visokoj čaši, čiji rub se natrlja limunovim sokom i namoči u sol, koja tako napravi zanimljiv vizualni dojam, a i okus pića postaje zanimljiv. Dakle, osim piva za ovaj koktel trebate sok od limete, sol i čili, no postoji i nekoliko drugih varijanti u koje idu sok od rajčice, Maggi, worchester umak ili tekila. Dakle, kad rub čaše umočite u sol, stavite u nju kocke leda i ostale sastojke. Kažu da zahvaljujući čiliju ovo piće budi i mrtve.

Foto Food52

Za one koji žele znati više:

Pivnica u carstvu koktela

Magično okoNajnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće