Jedno pivo na dan, doktor iz kuće van

  Pjenušave vedute         Mato Pejić         17.12.2008.
Jedno pivo na dan, doktor iz kuće van
Zdravlje, život i lijepo vrijeme nikome ne omrznu i Zdravome svaki dan praznik. Eto dobrih razloga da se agitira za kvalitetno zdravstveno stanje, pa još kad se zna da Bolesnik, iako malo jede, puno troši i da Ne štedi ništa osim cipela. U ostvarivanju životno prevažnog cilja biti zdrav neuobičajeno značajan doprinos daje i pivo i pri tom uopće ne mislim na brojne humanitarne akcije, donacije i pokroviteljstva, kao ni na sponzorstva klubova i udruga koje promiču fizičku kulturu, već upravo na konzumaciju toga napitka za koji se često neopravdano misli da proizvodi samo otromboljene trbuhe i ovisnike o maliganima, odnosno oboljele od gambrinizma, pošasti nazvane po mitskom kralju piva Janu Primusu, iliti Gambrinusu.
Na temu Pivo i zdravlje ispisane su bezbrojne stranice znanstvenih djela, od Paracelsusa koji je snažno promovirao ljekoviti učinak piva, pa i puno prije, od Rimljanina Plinija koji je prije dva tisućljeća zabilježio kako 'egipatske žene pivskom pjenom osvježavaju ten'. I u modernoj kozmetici pivo nalazi svoje mjesto, i ne samo u borbi protiv nečiste kože, pa tako stručnjaci preporučuju ispiranje kose u mješavini vode i piva, čime se jačaju osjetljive vlasi, učvršćuje struktura i povećava volumen, a Helmut Fritsche iz samostanske pivovare Neuzell demonstrirao je pivsku kupku u glavnom proizvodu svoje kuće, tvrdeći kako na taj način činite pravu stvar za svoje tijelo. Kupanjem u pivu pospješuje se regeneracija kože i prokrvljenost, potiče izmjena tvari i jača imunološki sustav, dok prisustvo hmelja smiruje i donosi relaksirajući san. Na ovu temu održan je u Kölnu znanstveni simpozij koji je potvrdio terapeutski učinak napitka. Pivo nedvojbeno sadrži 30 mineralnih tvari, a uz ostalo natrij, sumpor, kalij, cink, kalcij, klor, fosfor, željezo, magnezij i bakar, bogato je vitaminima, posebno onima iz serije B – thiaminom, riboflavinom, pyridoxinom, niacinom...Zaustavlja osteoporozu, štiti od kožnih zaraza, sprečava karijes, snižava krvni tlak, smanjuje rizik od infarkta, otklanja strah, pa ga toče pacijentima u čekaonici jedne zubne ordinacije u Kopenhagenu, povećava učinkovitost mišića, a kako upravo izvještava virtualni magazin Real Beer Page Mail, prenoseći tvrdnje Britanskog psihijatrijskog društva, pospješuje i mentalno zdravlje, odnosno usporava slabljenje umnih sposobnosti karakteristično za starenje. Jedno je vrijeme zobeni stout zbog svoje tople i blage prirode bio često nutricionističko piće i preporučivan dojiljama. Napokon, i uostalom, ako je vjerovati tvrdnjama praškog Pivovarskoga odbora, pivo je zdravije od majčinoga mlijeka.
                  
A najzdravije je onome tko je zdrav. Kaže se, naime da je zdravome i nezdravo zdravo, a nezdravom i zdravo nezdravo. Pa se ti misli! No, šalu na stranu – ARISE, Udruženje za istraživanje umijeća uživanja tvrdi da se stres uspješno sprečava stalnim uzimanjem čaše piva na dan, njemački su liječnici dokazali da je pivo zapanjujuće efikasno protiv tifusa, a sportski treneri preporučuju ga zbog poboljšanja koncentracije i koordinacije pokreta.
Napokon i tek nedavno, medicinari i prehrambeni naučnici izbili su i posljednji adut iz ruku protivnika potrošnje piva, raskrinkavši opće rasprostranjenu predrasudu da pivo deblja. Politra piva ima manje kalorija od dvije čaše jogurta, a uspoređujući istu količinu siromašnije je od orandžade, kave, mlijeka, kole ili vina. Problem je, međutim, što pivo otvara apetit. Hmelj, alkohol, kao i ugljična kiselina raskravljuju stomak, pripremajući ga za dobar obrok, pa prema tome potiču na povećani unos hrane. Stoga se zapravo uvijek naglašava da blagotvorni, terapeutski učinak ima takozvana umjerena konzumacija. Pa i već zato što litra piva zadovoljava polovicu dnevnih potreba za većinom vitamina i minerala koji se u njemu mogu naći, treća je boca, kažu stručnjaci, barem što se tiče ljekovite moći pića, čista rastrošnost, te na nju ne bi ni trebalo ići. Ali hajde mu ti odoli, kad miriši na još.
Posebno Česima, koji ne puštaju prvo mjesto na svjetskoj ljestvici najvećih pivopija i koji bi tako, pošto piju najviše piva po glavi stanovnika trebali biti i najzdraviji. No da nisu pokazuje i velika pomama za pivom Doktor iz pivovare Svitava koje, kako potvrđuju svi pokusi, zahvaljujući dodanom biljnom koktelu Diavital, sjajno spušta razinu šećera u krvi. –Ako je Diavital razlog tom učinku ne vidim zašto ga treba miješati s pivom, kaže o tome fenomenu dr Roman Bartak iz Praga. Na to gledam kao na ustupak pivopijama dijabetičarima, ali ih valja upozoriti da im alkohol ne čini dobro, naprotiv, zbog njega su mnogi i postali šećeraši. Što bi rekao dr Anton Piendl s Instituta pivarske tehnologije i mikrobiologije Tehničkog sveučilišta u Münchenu – Jedno pivo bolje je nego nijedno, dva su bolja od jednog, ali četiri nisu dvostruko bolja od dva.
Ipak, Doktor iz Svitave nametnuo se kao preventivni i ljekoviti preparat i prodaje se u ljekarnama u Pragu i Orlovu. Pivski mentalitet gornjofranačkoga puka ovjekovječen je u stihu usmene predaje – Mislim da ću biti bolestan, jer mi peti vrč piva više ne prija, a jedna druga narodna, negdje sa sjevera, kaže: Tko pije, umrijet će, tko ne pije, i taj će.
Originalno objavljeno na Radio Daruvaru, u emisiji Petkom uz radio i pivo, rubrici Pijem pivo, to je moje piće, dižem krigle, razvijam mišiće, u petak 6. listopada 2000.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće