Pivnica.net
Banner

Češka

Jedinstvena pivska izložba

P. N.   |   08.05.2023.     2432

Jedinstvena pivska izložba

Krajem travnja otvorena je u središtu Praga, u donjem dijela središnjeg gradskog trga Vaclavské náměstí unikatna izložba Pilsner Urquell: The Original Beer Experience koja računa da će godišnje privlačiti i do 400 tisuća posjetitelja. Otvaranje izložbe popraćeno je nebrojenim panegiricima u češkim medijima.

Rukovodeći se poplavom pohvala, redakcija portala Pivni web odlučila je posjetiti izložbu i sama se uvjeriti u njihovu istinitost. „Možemo potvrditi,“ piše portal u članku Ondřeja Hampla, „da priča o svjetski čuvenom plzeňskom lageru ovom izložbom uistinu oživljava na potpuno nov, moderan audiovizualni način, a tri mala plzeňska koliko svaki posjetitelj može kušati tijekom razgledanja i nakon njega, prijaju stvarno odlično!“

Interaktivna audiovizualna izložba, koja se nalazi u povijesnom zdanju izvornog sjedišta Praške kreditne banke u kvartu Můstek u ulici 28. listopada, gdje je prije gotovo deset godina započet ambiciozni projekt luksuzne troetažne prodavaonice delicija Julius Meinl, koji pak nije dobro procijenio dubinu džepa čeških mušterija, pa je krahirao nakon samo deset mjeseci rada i gdje je još prošle godine bila izložba čudnovatih čeličnih skulptura i figura, što je bio manje više mamac za strane turiste, sada posjetiteljima nudi inovativni multisenzorički doživljaj, uz korištenje najmodernije tehnologije.   

Posjetitelji se tijekom obilaska, koji je podijeljen u tri dijela, upoznaju s pričom o nastanku prvog zlatnog lagera na svijetu, te istražuju pivarske procese i postupak kuhanja piva Pilsner Urquell. Tijekom razgledanja mogu opipati i pomirisati ključne sirovine za proizvodnju piva – vodu, hmelj i slad, a mogu i kušati glasoviti lager. The Original Tour traje oko 90 minuta i vodi goste kroz prošlost i sadašnjost piva Pilsner Urquell. Multimedijalni obilazak priča priču o originalnom plzeňskom pivu donjeg vrenja uz ostalo i uz pomoć interaktivne igraće zone od 360° a kraj obilaska uključuje degustaciju točenog piva Pilsner Urquell iz tanka u modernoj pivnici s točionikom na drugom katu.

Rekli bismo samo da je pomalo šteta što zbog kapaciteta (The Original Tour može primiti do 300 posjetitelja na sat) nije moguće nakon obilaska ostati malo druže i naručiti još koje odlično njegovano pivo u ovoj elegantnoj pivnici za 200 gostiju sa staklenim stropom, s velikim središnjim šankom s četiri točionika, od kojih se jedan nalazi na povišenoj stepenici iznad bara, a iznad njega visi veliko zvono, kojim pipničar daje znak da je vrijeme za početak točioničarskog show programa, i s pogledom na ostakljenu prostoriju sa spremnicima za pivo

  Najnoviji audio vodič u obliku bežičnih slušalica, koji svaki posjetitelj dobiva prije ulaska na izložbu, zahvaljujući detektoru pokreta automatski se povezuje s elementima izložbe tijekom kretanja posjetitelja kroz prostor i pojedine dijelove izložbe, i zahvaljujući profesionalnoj sinkronizaciji pruža informacije na nizu svjetskih jezika, uključujući engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski, japanski i mandarinski.

   Osim samog obilaska The Original Tour mogu posjetitelji apsolvirati i školu točenja piva Tapster Academy, gdje će uz pomoć profesionalnih pipničara svladati umijeće perfektno natočenog plzeňskog piva na više tradicionalnih načina – hladinka, šnyt i mlijeko. Sljedeća novost je manji stilski bar Kod Zvona s vanjskom terasom, koji funkcionira i samostalno, neovisno o izložbi a dizajnom jasno pokazuje da je inspiriran popularnim Lokalima. U ponudi osim klasičnog plzeňskog lagera (pola litre 69 čeških kruna) ima i crni Velkopopovický Kozel, te bezalkoholni Birell, a na jednoj pipi izmjenjuju se piva eksperimentalne pivovare Proud. U baru Kod Zvona nismo kušali plzeňsko pivo, ali ako je isto kao ono koje smo lpilli u sklopu razgledavanja izložbe, onda je to najbolje pivo koje možete popiti na popularnom Václaváku.

 Koncept izložbe osmislila je i realizirala kalifornijska tvrtka BRC Imagination Arts koja ima 40-ogodišnju povijest na području sličnih interaktivnih izložbi i centara diljem svijeta za brendove kao što su Johnnie Walker, Jameson, Guinness, Absolut ili Coca Cola. Investitor i organizator izložbe je društvo The Original Experience Company, predvođeno iskusnim Britancem Nickom Pennyjem, a koje je osnovala grupa privatnih, uglavnom britanskih, investitora kao samostalno poduzeće. Tvrtka je za rad izložbe dobila službenu dozvolu od pivovare Plzeňský Prazdroj. Ukupna investicija u vrlo osjetljive i precizne građevinske izmjene povijesne zgrade i visokotehnološke tehnologije samog doživljajnog centra iznosila je gotovo 20 milijuna eura (470 milijuna čeških kruna), a u glavnoj sezoni trebao bi ovdje raditi do 100 ljudi, uključujući honorarne suradnike.

Ulaznica za The Original Tour košta 490 kruna (20 eura i 92 centa) i uključuje jedno kušanje piva tijekom obilaska i dva piva od 0,3l u pivnici nakon obilaska. Cijena ulaznice za školu točenja kreće se od 659 kruna naviše. Iskustveni centar također uključuje trgovinu, gdje posjetitelji mogu kupiti, na primjer, ručno gravirane pivske boce, personalizirane pivske boce i drugu robu i pivske suvenire marke Pilsner Urquell. Centar radi svaki dan od 10.30 do 19.00 sati (zadnji ulazak u 17.30 sati). Zbog cijene ulaznice cijeli je projekt više usmjeren prema stranim turistima, no s naše strane cjelokupni doživljaj izložbe vrijedan je novca uloženog u ulaznicu. Stoga ostaje vidjeti hoće li se definitivno ambiciozni ciljevi posjećenosti i tržišnog uspjeha ovog novog projekta ostvariti.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka