PIVSKA POSVETA VELIKANU

Jedanaestica B. Smetane

  Pivo i glazba         P. N.         27.02.2024.
Jedanaestica B. Smetane

Postoje mnogi primjeri piva koja su skuhana u čast važnih osoba iz svih sfera života, pa nikakvo čudo nije da svoj pjenušavi hommage opetovano dobiva i Bedřich Smetana, najveći među velikim češkim skladateljima, koji je svojim životom i djelom ispisao sjajne posvete češkoj domovini i nacionalnom piću – pivu. Sada je povod tome 200. obljetnica rođenja ovog velikana.

U subotu 2. ožujka napunit će se dva stoljeća od rođenja Bedřicha Smetane. O tome ovih dana pišu svi medij. Mi smo pokušali kratko opisati pivovarski dio života našeg glazbenog genija a znajte da je njegov život bio sretno putovanje p pivovarama, objavljuje pivovara Černokostelecký pivovar iz češkog mjesta Kostelec nad Černými lesy. „Njemu u čast skuhali smo pivo Smetanová jedenáctka (Smetanina jedanaestica) a priču o njegovoj vezi s pivom stavili smo na neuobičajeno veliku etiketu. Pivo će u našoj pivovari biti dostupno od petka, točeno i za ponijeti.“

 Je li to tek slučajnost da su mnogi glasoviti Česi svoje razbarušene dječje godine proveli u pivovarama, pita se dalje Černokostelecka pivovara. I još: Je li pjesma pivovarske čeljadi uz noćno kuhanje piva usmjerila mladog Fricka prema glazbi ili je to učinila poezija skrivena u melodioznom pivu njegova oca? Nije li slavna simfonijska pjesma Vltava zapravo umjetničko uprizorenje proizvodnje zlatnog soka od namakanja ječma do točenja piva? Odgovore ćete pronaći upravo u našem baršunastom lageru.

Bedřichov otac Frantíšek Smetana bio je sin bačvara, a za majstora pivara je izučio i pivovarsku praksu stekao u mjestu Sadova (okrug Hradec Králové) da bi poslije bio majstor pivar u pivovari Česká Skalice, te je nakon toga unajmio pivovaru s kantinom u Nisi u Pruskoj Šleziji, gdje je posao bio tako dobar da je stekao znatni imetak. Od 1808. do 1818. bio je u najmu pivovare u Chvalkovicama kod Náchoda. Materijalno osiguran, majstor pivar Smetana, koji je volio glazbu, kazalište i raskošni život, unajmio je pivovaru u Novom Městu nad Metuji (1818.–1823.) i tu se po treći put oženio, te je upravo tu, u pivovari, začet, glazbeni genij. Godine 1823. majstor pivar Frantíšek Smetana unajmljuje pivovaru u Litomyšli, kamo seli s brojnom obitelji.

Dana 2. ožujka 1824. u sladari pivovare u Litomyšli dolazi na svijet mali Fridrich. Za proslavu rođenja sina načeto je bure piva, kako je to uostalom i običaj. Prvi učitelj glazbe nadarenog pivarskog sina imao je znakovito ime – Jan Chmelik. Obitelj Smetana iz Litomyšli odlazi 1831. godine u vlastelinsku pivovaru u Jindřichův Hradec, gdje mladi Fricek upoznaje domoljubnu poeziju u izdanju J. K. Chmelenskog. Godine 1835. imućni majstor pivar Smetana po prvi put se osamostaljuje i zakupljuje imanje s malim dvorcem, okućnicom, pivovarom i gostionicom u mjestu Růžkovy Lhotice a mladi Fridrich studira u Plzeňu kod Gustava Beera. Posao s pivovarom nije išao tako dobro kako se pivar Smetana nadao, te je 1844. godine bankrotirao a u jesen života unajmio je pivovaru u Obřiství (okrug Mělník). Svo to vrijeme njegov sin putuje s njim i komponira u roditeljskom domu.

U međuvremenu je Fridrich bohemizirao ime u Bedřich, a njegovi roditelji se u starosti sele u pivovaru u Týnu nad Bečvom, gdje je u najmu bio majstor pivar Frantíšek Matějka, muž Bedřichove sestre Žofie (Sofije). Bedřichov je brat Antonín pak bio pivar u Týnu nad Bečvom i građanskoj pivovari u mjestu Hranice, te u Novom Městu nad Metují.

Bratić Bedřícha Smetane Václav Smetana također je bio majstor pivar u gradu Nové Město nad Metují. Značajna pivarska ličn ost, majstor pivar i vlasnik pivovare u Miřovicama Jaroslav Štolz bio je sinovac Bedřicha Smetane. Brat Frantíšeka Smetane Václav bio je vlastelinski bačvar, a brat Bedřichove majke Jan Lynek radio je u novoměstkoj pivovari, a potom je bio majstor pivar u Kamenici nad Lipom i kasnije u pivovari Radenin.

Na svom životnom putu Bedřich Smetana je u biti svoje muze tražio u sladarama i pivovarama, a bio je to također i put za obitelji i za potporom dragog oca. Cijela republika posuta je spomenicima Bedřicha Smetane, a mnogi od njih smješteni su u povijesnim pivovarama, uz ostalo u pivovarama Jindřichův Hradec, Litomyšl, Nové Město nad Metují i Týn nad Bečvou.

Bjelodano je jasno da je i naš Bedřich imao pozitivan stav prema pivu i životu u češkoj pivovari, kad se i u samom libretu Prodane nevjeste nalazi scena iz češke gostionice i tekst koji sve govori: Pivo, to vjerujem, s neba je dar / sve suze i nevolje nosi u kvar / i jača i odvažnost daje... ili: Da – žar ljubavi je varljiva, a pivo je vječno!

O iskonskom odnosu češke kulture i pivarstva nismo učili u školi i zato smo u povodu 200. obljetnice rođenja Bedřicha Smetane skuhali svijetlu jedanaesticu kao prisjećanje na rođenje jedanaestog djeteta gospodina pivara Františeka Smetane, poentira  Černokostelecký pivovar na kraju teksta na etiketi svog novog piva Smetanová jedenáctka.

Za one koji žele znati više:

Bedřich Smetana i pivo

Ne kamenujte proroke

Nevjesta prodana uz StaročeškoNajnovije iz kategorije Pivo i glazba
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće