Pivnica.net
Banner

Oktoberfest

Je li Oktoberfest skup i koliko?

Mato Pejić   |   27.09.2008.     3608

Je li Oktoberfest skup i koliko?
Svatko s kim sam o tome pričao, kad čuje da mass piva na Oktoberfestu košta osam eura i 20 do 30 centa, silno se iznenadio, začudio, zaprepastio, te prenerazio. Šezdesetak kuna za pivo čovjeku se uistinu može učiniti bezobrazno skupo, ali kad to malo proanalizirate, onda to i nije tako strašno. Ipak, zabava na Wiesnu nipošto nije jeftina, košta više nego ista takva u strogom središtu grada i za nju svakako vrijedi ona doskočica koja kaže: kad sve zbrojim, ja se oduzmem.
Evo što kaže surova matematička logika. Kako prekjučer piše minhenski Abendzeitung, od 2002. godine manje-više sve je na Oktoberfestu poskupjelo, a i inače posjet najvećoj pivskoj fešti nije bio jeftin. Vožnju željeznicom platiti ćete pet eura, škarnicl prženih badema stoji tri, šećerna vata dva – a to je tek početak. Obiteljski odlazak na Terezijska polja za čas će vas olakšati za stotku. Usporedba cijena s onima od prije šest godina pokazuje da su najviše poskupjeli osvježavajući napici, čak za 28,9 posto. Pivo je sada za 22,9 posto skuplje nego te 2002. godine, pečeno pile skuplje je 10,4 posto, a svinjsko pečenje 12,9 posto. Kobasice su poskupjele 8,7 posto, a juha s jetrenim knedlama 3,8 posto.
No, u usporedbi s restoranima u središtu grada, neke stvari su na Oktoberfestu jeftinije, pa se na Oktoberfestu ipak može i uštedjeti. Pedantni Nijemci izračunali su da je Coca cola jeftinija za čak 24,4 posto. Naime, u kafiću u gradu platiti ćete dvodecovu bocu 2,09 eura, na Wiesnu pola litre košta 3,95 – dakle proporcionalno za četvrtinu manje. No, ni to nije sve. Kako je objavila gradska statistička služba, i mineralna voda je jeftinija na Oktoberfestu, i to za 11,5 posto. S alkoholom je, pak, drugačije. Pivo je 14 posto skuplje nego u centru grada, gdje se mass, dakle litreni vrč može dobiti i za manje od sedam eura.
Nema potrebe relativizirati visoke cijene na Wiesnu, ali valja ipak naglasiti da se na Oktoberfestu pivo toči isključivo u litrene vrčeve, koje Bavarci zovu mass (što inače znači – mjera). Dobra mjera, zar ne. Međutim, to nije makar kakvo pivo. Od 1872. godine na Oktoberfestu sve pivovare toče märzen bräu, tadašnju novotariju Spatenova majstora pivara Josefa Sedlmayera, koji je skuhao pivo po uzoru na bečki tip. To je pivo bilo za četiri grada jače od dotadašnjeg, a današnji je standard 14 posto slada i oko šest posto alkohola (minimum 13,5 posto slada i 5,7 posto alkohola).
Dakle, od tada pa do danas svih šest minhenskih pivovara, u svih 14 velikih i u svim malim šatorima i šankovima na Wiesnu toče to posebno festivalsko pivo, koje je s vremenom dobilo naziv Oktoberfest Bier. Još je manje potrebno uspoređivati cijene u europskom velegradu s onima u hrvatskoj metropoli, ali dopustite ovu malu relaciju: u centru Zagreba, vrlo vjerojatno ćete tri deca kakvog pivskog bućkuriša platiti 15, pa i više kuna, pa cijena za litru ne bi dakle baš puno zaostala za onom na Oktoberfestu. To znači, da omih 8,30 eura ustvari nije neka prevelika skupoća, a još uopće ne spominjemo atmosferu koja tamo vlada, koja vrijedi svakog centa koji uložite u mass piva.
 
Snimio Goran Gazdek
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Oktoberfest