SUHI SIJEČANJ

Je li manje bolje nego ništa

  Pivske raznolije         P. N.         11.01.2024.
Je li manje bolje nego ništa

Posljednjih godina u velikom je naletu trend apstinencije od alkohola nakon ludih prosinačkih proslava koje kulminiraju novogodišnjim tulumima, popularno nazvane suhi siječanj. Upravo stiže i dobra vijest za one kojima ne polazi za rukom na mjesec dana se odreći piva – nazovimo je polusuhi siječanj.

„Američki liječnik dr. David Amen (jedna od referenci mu je i broj od dva i pol milijuna pratitelja na TikToku, kažu mediji), u videu objavljenom na internetu savjetuje da je od sada bolje ne odreći se alkohola u potpunost, nego piti umjerenije. To je lakše i stoga održivije,“ prenosi njemački BILD, koji je u želji da provjeri navode američkog doktora, pitao njemačkog stručnjaka je li to zaista tako?

“Kada je riječ o alkoholu, vrijede dvije stvari: što manje to bolje i što se lakše nosi to bolje. Ciljevi moraju biti realni i izvedivi”, rekao je za BILD profesor Heino Stöver, stručnjak za istraživanje ovisnosti na Frankfurtskom sveučilištu primijenjenih znanosti.

“Mnogi se ljudi osjećaju kao gubitnici ako se ne pridržavaju plana kao što je da provedu mjesec dana bez alkohola, a zatim im treba dugo da pokušaju ponovno”, kaže stručnjak. Krajnji rezultat je često kontraproduktivan. Bolje počnite malim koracima, smanjite količine i dane pijenja.

Praktično pravilo stručnjaka Stövera: „Broj dana u tjednu u kojima pijete alkohol i onih u kojima ne pijete trebao bi biti isti.” Još jedan savjet: Održavajte vlastite granice i ne dopustite da se konzumacija izrodi iz užitka u pretjerivanje: “ Na primjer, ako par zajedno popije bocu vina jednom ili dvaput tjedno, mogu postaviti pravilo da nakon toga ne otvaraju drugu bocu”, savjetuje istraživač ovisnosti.

Svatko tko treba pravila već ima problem jedna je od čestih stereotipija, no profesor  Stöver ne misli tako: „Gluposti. Pravila štite vaše vlastite granice – i stoga su važna.“

S druge strane, istraživači ovisnosti smatraju da je potpuna apstinencija ili minimalne količine alkohola u jednom danu, koje preporučuju preventivne kampanje, nepoznata većini ljudi: “Za mnoge ljude alkohol je stimulans. Tko ne želi bez njega, dobro će učiniti ako smanji količine.”  

Pozitivna nuspojava umjerene konzumacije: "Svatko tko primijeti da se osjeća znatno bolje kada se ne budi s teškom glavom, ima bistrije misli i produktivniji je, ima dobre šanse da će uspjeti zadržati te navike dulje vrijeme. "I to je održivije nego kažnjavati sebe apstinencijom koju ne možete održati.

Ako želite isprobati mjesec bez alkohola, ne treba vam siječanj da više od četiri tjedna izbjegavate alkohol. Umjesto siječnja Stöver za početnike preporučuje veljaču – ona naime ima najmanje dana u godini. Još kad godina nije prestupna!

Za one koji žele znati više:

Suha veljača dobra ili loša

Suhi siječanj, veljača, petakNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće