NAJVEĆI OD NAJVEĆIH

Jára Cimrman sjedi i misli

  Pivske raznolije         P. N.         24.11.2023.
Jára Cimrman sjedi i misli

Sjedeći na zahodu u gorskom hotelu u mjestu Krupka na sjeveru Češke najveći češki pisac, pronalazač, slikar, fizičar, skijaš i filozof, praslavni Jára Cimrman, došao je na genijalnu ideju da bi pivo, koje pivopije konzumiraju u sjedećem položaju trebalo i dozrijevati u istom takvom stavu, te je izmislio pivske sjedeće bačve. Mjesto tog velikog otkrića sada je obilježeno prigodnom spomen pločom.

„Spomen ploču koja podsjeća na trag Járe Cimrmana mogu zamijetiti prolaznici u sjevernočeškom mjestu Krupka. Ove srijede otkrili su lokalni cimrmanolozi na zgradi nasuprot bivšoj pivovari spomen ploču koja upozorava na još jedan u nizu izuma toga velikana, koji je baš tu došao na ideju za novi način dozrijevanja piva u takozvanoj sjedećoj bačvi,“ piše ovih dana češki portal Idnes.cz.

„Uobičajen položaj pri pravilnoj konzumaciji piva je sjedenje. Tijekom posjeta Krupki negdje između 1906. i 1908.Cimrmanu je palo na pamet da bi pivo, da bi bilo ispravno probavljeno, dakle u položaju sjedećem, trebalo prije svoje vlastite konzumacije i dozrijevati u istom takvom položaju – sjedećem,“ objašnjava cimrmanolog amater Jan Doubek.

Pri svečanom otkrivanju spomen ploče Doubek je prepričao događaj na čijim se marginama rodila ideja za pronalazak sjedeće bačve. „Najveći pisac, pronalazač, slikar, fizičar, skijaš i filozof, velikan i majstor Jára Cimrman spadao je i među najveće češke domoljube. Živio je u vrijeme trule Austro-Ugarske a smao posljednje godine života proživio je na početku naše krasne prve republike. Kako nam je svima dobro poznato, Krupka (njemački Graupen) bila je u vrijeme Austro-Ugarske, ali i kasnije sve do aneksije Sudeta, jedno od onih mjesta u kojima je njemačka manjina činila većinu. Tim je zanimljivije da je domoljub Jara Cimrman izabrao baš taj grad za svoju promidžbeno turističku akciju, za utabavanje čisto češke staze od Komáří Vížke do Cínovca,“ rekao je Doubek.

„Cimrman je pješačio s nekoliko svojih čeških prijatelja strmom ulicom u pravcu Komáří Vížke, te je odlučio u bivšoj pivovari, nasuprot koje se sada postavljena spomen ploča s društvom stati na jedno putno pivo. U to vrijeme tu se kuhalo malo drugačije pivo od onoga kakvo poznajemo danas, kuhalo se s dijelom, pšeničnog slada, bilo je zamućeno, ali ukusno i dobro. Međutim, kad je popio pivo, možda i nepotrebno halapljivo i previše brzo i u kombinaciji s naporima uslijed penjanja strmom ulicom, maestru nije bilo dobro, pa je odjurio na toalet gorskog hotela i izletničke restauracije Komáří Vížka. I upravo tu, nakon olakšanja koje je nastupilo sjedenjem na zahodu palo mu je na pamet da je jedini ispravan položaj za dozrijevanje piva isti onaj u kojem se pivo i pije – sjedeći,“ rekao je Doubek.

„Od ideje do samog izuma došlo je brz. A prva gruba skica sačuvana je na vratima zahoda i ta umalo zaboravljena črčkarija dovela nas je do ponovnog otkrivanja pronalaska našeg genija, koji stubokom mijenja svijet pivarstva,“ naglasio je govornik.

I tako je Jan Doubek napravio nacrt, njegov prijatelj i kolega Radek Michel projekt je tehnički razradio, a drugi kolega Petr Jánský isprintao je model sjedeće bačve na 3D crtaču. „Pšenično pivo Cimrmanov Sedák kuha se povremeno i može se kupati upravo ovdje. Kuhaju ga članovi „Krupskog zbora građana s pravom varenja“ u današnjoj Husitskoj ulici nasuprot zgradi bivše pivovare. Za proizvodnju piva koriste dorađeni model takozvane slobodnopadajuće sjedeće bačve Járe Cimrmana. Dodatna pogodnost ovog piva je ta što se ono nudi besplatno, jer je u Češkoj homebrewerima zakonom zabranjeno prodavati pivo,“ rekao je Doubek, i poentirao: „Amaterski cimrmanolozi nisu dozvolili da se zaboravi na izum slavnog češkog genija. Inspirirala nas je televizijska emisija Tragom Járe Cimrmana u kojoj je Zdeněk Svěrák zahvalio svim ,ljudima, koji dijele tu vrstu humora i izmišljaju svoje vlastzite priče o Jári Cimrmanu“.

Za one koji žele znati više:

Pjenušavi Jara Cimrman

Za one koji žele znati još više:

Ukoričeni genij koji se nije proslavio

Za one koji žele znati sve

Jara Cimrman stoji, pije pivoNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće