Janjetina s ražnja

  Gastro         P.N.         20.04.2009.
Janjetina s ražnja

Janjeće meso jedan je od imperativa mnogih nacionalnih kuhinja. Kako smo već pokazali i na našoj stranici, može se pripremiti na niz sjajnih načina, i uvijek je to delicija za kojom se ližu prsti, od kotla do pećnice, ili do peke, s raskošnom lepezom začina, priloga i dodataka, ali ipak nenadmašni vrh užitka u janjetini je ono što je istovremeno najjednostavnije – janjetina za koju vam za pripremu treba samo jedan začin – sol, i uz koju se služi najobičniji crveni luk. Janjetina s ražnja. 

 
Namirnice:
1 janje, oko 10 do 15 kg
2 posto soli od ukupne težine
drva za pečenje, oko četvrt prostornog metra
 
Način pripreme:
Janje pažljivo očistite od zaostalih dlaka spaljivanjem ili struganjem. Izvadite pluća, jetra, srce, nabijte na ražanj. Na leđima probijte rupu kroz koju provucite žicu i učvrstite janje za ražanj. Krupnom solju posolite trbušnu šupljinu. Odrežite prednje noge u koljenu, na trbuhu prorežite rupe i njima zatvorite stomak. Vrat vežite žicom i dobro stegnite. Stražnje noge prebacite preko ražnja, jednu nogu provucite kroz tetivu druge, pa obje vežite žicom za ražanj i dobro stegnite. Nožem zarežite butove, pa posolite cijelo janje s vanjske strane. Janje treba peći na laganoj vatri, koja mora biti udaljena barem 40 centimetara. Kad se janje dobro ugrije (oko 45 minuta), pod butove i plećke dodajte malo žara. Nakon 90 minuta pečenje na laganoj vatri, naložite jaču vatru i pod janje stavite jaču žar. Ovisno o veličini, peče se još 120 do 180 minuta. Pri kraju pečenja prelijte janje pjenom jednog piva. Tako će pečenje biti sočnije, a pivo će isprati i višak soli. Pečeno janje izrežite na veće komade i poslužite vruće. Uz pečeno janje poslužite mladi crveni luk.
 
 
Priprema traje oko četiri sata
Recept je iz knjige Hrvatska kuharica Nikice Gamulina Game
Foto Mato Pejić


Najnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće