Jako stabilna torta

  Gastro         Olga Vujović         09.11.2022.
Jako stabilna torta

Niti jedan Festival reportaže i reportera Fa Ma Fu nije me  ostavio „nedirnutom“, jer sam na svakom saznala (i vidjela) nešto novo, pa tako i na ovom osmom održanom u Daruvaru. Gradić nad kojim bdije impozantni dvorac, čija je pivovara najstarija u Hrvatskoj (utemeljio ju je Izidor Janković 1840.) i kojeg samo mostić dijeli od bujnog perivoja i termalnih kupki, doista ima što za pokazati. Međutim ako ste tamo četvrtu godinu za redom,  domaćini se osjećaju dužnim  posegnuti u „unutarnje rezerve“, pa se ovaj put u Pekarskom obrtu Imako mogla vidjeti izrada „pivske torte“.

Obiteljski pekarski obrt utemeljen je 1923. (od kada datira i impozantna zgrada u gradskom središtu) pa je današnja vlasnica Matea Kolaček Šaravanja četvrti naraštaj „pekara“ Kolaček (češki kolačić). Osim kruha i peciva, od 2010. počinje izrada kolača i torti, pa se tu, prigodno za daruvarski „imidž“, zatekla i pivska torta. Mada su nam „specijalistice“ vrlo predano prikazale svaki korak pri izradi tijesta i kreme za tortu, tajile su količine pojedinih sastojaka, pa tako jedino što sam saznala jest broj  jaja (šest, prebrojila sam) i 1.2 dl piva za tijesto te velika čokolada i 2.5 dl piva za kremu! I to ne bilo koja vrsta piva nego tamno teško pivo STOUT 4.2 ( 7.5% alkohola) iz linije 5th Element ( ponosa Daruvarske pivovare) s etiketom na kojoj je sablja (asocijacija na karipske gusare je namjerna).

Izrada torte počinje odvajanjem bjelanjka i žumanjka, nakon čega se „umute“ bjelanjci sa šećerom (mikserom). U tu se smjesu dodaju  ulje, žumanjci, oštro brašno, kakao i pivo te se sve ručno umiješa i izlije u kalup. Dok se torta peče (45 minuta na 170 stupnjeva), kuha se krema (pivo, mlijeko, šećer, gustin, tamna čokolada) na jednostavan, starinski način: sastojci se stave u rajnglu (niska posuda za kuhanje) i onda predana kuharica (ne ista koja izrađuje tijesto) miješa kuhačom do nastanka guste smjese.

Nakon što se krema ohladila, dodaje se šlag (tučeno slatko vrhnje) i tijelo torte se nadjene u dvije razine. U konačnici se torta prekrije čokoladnom glazurom i – mljac, mljac. Na prestrašen uzvik promatrača da će se torta „raspasti“ pri premještanju s radne podloge na podlogu za rezanje, glavna kuharica je suvereno odgovorila, da je ovo „Jako stabilna  torta“.  Budući da je na pivsku tortu potrošeno manje od 5 dl piva, ostatak možete „uliti“ izravno u sebe potaknuti naslovom romana Somerseta Maughama „Kolači i pivo“ (koji doduše ne govori ni o kolačima ni o pivi nego o engleskim književnicima u maniri „romana s ključem“, ali se jako lijepo uklapa u našu temu; kada nemamo priliku pročitati recept, možemo pročitati roman).Najnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće