HEINEKEN HRVATSKA

Izvještaj o održivosti

  Heineken Hrvatska         P. N.         23.12.2023.
Izvještaj o održivosti

Heineken Hrvatska objavio je godišnji pregled postignuća u različitim segmentima održivosti unutar svojeg poslovanja. Pregled rezultata koje je kompanija u 2022. ostvarila uključuju napore u područjima smanjenja utjecaja na okoliš, ubrzanja društvene održivosti te promocije odgovorne konzumacije.

Sve to je u skladu s Heinekenovom strategijom održivog poslovanja – Stvaramo bolji svijet, stoji u priopćenju Heinekena Hrvatska o održivosti u 2022. godini.

Pivska industrija je, kao i ukupni sektor proizvodnje hrane i pića, u 2022. godini i dalje osjećala posljedice pandemije na zalasku, ali i novih globalnih izazova – rata u Ukrajini, energetske krize te visoke inflacije.  Usprkos izazovnim okolnostima, nastavili su stvarati bolji svijet za svoje zaposlenike, okoliš i zajednicu u kojoj posluju.

Pivovara u Karlovcu ostvarila je nove rezultate u području smanjenja svog utjecaja na okoliš. U 2022. godini smanjena je emisija CO2 iz Opsega 1 i 2 za 6,7% po hektolitru proizvedenog piva u odnosu na 2021. te 60,67% u odnosu na 2008. kada su započeli svoj put prema održivijem poslovanju. Za rad pivovara i dalje koristi 100% električne energije dobivene iz obnovljivih izvora, uključujući onu nastalu radom solarnih panela postavljenih na krov skladišta u Karlovcu te energiju ZelEn iz mreže HEP Opskrbe.

U 2022. godini nastavili su prema ostvarenju svoje misije – pronalaženju rješenja kojima će smanjiti stvaranje otpada i onečišćenja, zadržati proizvode i materijale u upotrebi te obnoviti prirodne sustave. Čak 99,9% otpada i ostataka iz proizvodnog procesa u 2022. godini je reciklirano ili ponovno iskorišteno uključujući svih 11.289 tona tropa te 64% proizvedene količine kvasca koji su iskorišteni za stočnu hranu. Preostalih 0,1% odnosi se na komunalni otpad koji je povratkom zaposlenika u urede nakon pandemije koronavirusa porastao za 37,1% po hektolitru piva u odnosu na 2021.

Iako je zabilježena potrošnja vode u 2022. godini bila 4,27 litara po litri proizvedenog piva, što je 10% više u odnosu na 2021. godinu, tijekom proteklog desetljeća, ulagali su značajan trud i sredstva kako bi smanjili potrošnju vode te pročistili otpadne vode. Modernizacija pogona, unaprjeđenje procesa i kontinuiran rad na temama održivosti dovele su do toga da je danas u pivovari u Karlovcu za proizvodnju jedne litre piva potrebno čak 37,49% manje vode nego prije petnaest godina.

Segmenti održivog poslovanja – uključivost i raznolikost – bili su u posebnom fokusu u Heinekenu Hrvatska tijekom 2022. godine. Pod vodstvom ambasadorice za uključivost i raznolikost te uz snažnu podršku menadžment tima kompanije i zaposlenika, provedene su brojne inicijative poput online radionica „9 uključivih praksi Heinekena“, „Slušaonica“ i „Svoji među svojima“. Također, u kompaniji je i dalje visoka zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama. U menadžment timu, najvišem upravljačkom tijelu HEINEKENA Hrvatska u 2022. bilo je 66% žena, a na menadžerskoj razini ispod njih 48%.

Sigurnost, zdravlje i dobrobit zaposlenika također su ostali visoko na listi prioriteta. U 2022. godini na pješačkim stazama na lokaciji Pivovare ugrađene su elektroničke i mehaničke naprava koje osiguravaju sigurno kretanje zaposlenika i posjetitelja. 

Također, za zaposlenike je organizirano cijepljenje protiv gripe, bolovanja povezana s COVID-om nastavila su se plaćati u cijelosti tijekom 2022, a reguliran je i rad s izdvojenog radnog mjesta. S obzirom na prepoznatu važnost očuvanja zdravlja, posebice mentalnog, svi zaposlenici imaju mogućnost besplatnog i anonimnog psihološkog savjetovanja. Uz to, na za njih organiziranim predavanjima mogli su dobiti savjete o očuvanju mentalnog zdravlja, zdravoj prehrani te komunikaciji s tinejdžerima.

Heineken Hrvatska je i u 2022. godini podržao brojna sportska, glazbena i turistička događanja, ali i projekt KAkvart koji sedmu godinu zaredom provodi u suradnji s Gradom Karlovcem. Realizacija trinaest društvenih i komunalnih projekata Karlovac je učinilo još boljim mjestom za život i rad.

Kompanija je dosljedno komunicirala i zagovarala odgovornu te umjerenu konzumaciju svojih piva i cidera unutar sponzoriranih događaja, projekata te oglašivačkih kampanja provedenih tijekom 2022. godine. Dodatno, 10% ukupnog oglašivačkog budžeta brenda Heineken® uloženo je u promicanje odgovorne konzumacije, a potrošačima u Hrvatskoj ponudili su izbor, odnosno bezalkoholne varijante svojih najpoznatijih piva – Heineken 0.0 i Karlovačko 0.0.

Održano je i novo izdanje edukativnog programa „Za odgovorno odrastanje mladih“ koji je Heineken Hrvatska pokrenuo još 2013. u suradnji sa Psihološkim centrom Tesa. Cilj programa, namijenjenog roditeljima srednjoškolaca, je sprečavanje maloljetničke konzumacije alkohola te pružanje podrške u uspostavljanju dobre komunikacije između njih i djece. Na radionicama je u 2022. sudjelovalo 1.285 roditelja učenika iz 49 srednjih škole diljem Hrvatske, što je 11% više nego lani.

„Unatoč izazovnim okolnostima trudili smo se stvarati bolji svijet za svoje zaposlenike, okoliš i zajednicu u kojoj poslujemo. Uvjerena sam da ćemo jednako uspješno navigirati i kroz buduće izazove i promjene na tržištu uz stalne inovacije i prilagodbe preferencijama potrošača. Zahvalna sam na doprinosu te podršci naših dionika da među svojima nastavimo strastveno raditi na onom što je dobro te odgovorno za održivu poslovnu i društvenu budućnost“, poručila je Marta Bułhak, predsjednica Uprave Heinekena Hrvatska. 

Tagovi

Pivo   Heineken   održivost   Karlovac  


Najnovije iz kategorije Heineken Hrvatska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće