Iznenađujuća francuska degustacija

  Moje pivsko iskustvo         Eva Badalová         29.11.2008.
Iznenađujuća francuska degustacija

Poslovni put u Francusku. Više ne znam ni koji po redu. No, uvijek putujem veoma rado, volim Francusku i Francuze, među ostalim i zbog njihova 'savoir-vivre', iliti umijeća življenja, što je po mom mišljenju najuspjeliji francuski artikl, uistinu vrijedan toga da se izveze na bilo koje drugo mjesto na cijelom planetu.Nadam se, dakle, da ćemo uštedjeti štogod vremena, kako bismo kušali neko od mnogih crvenih vina, koja mi se tako sviđaju. Doduše, u brdima alzaškog Vosgesa, kamo nas put vodi, bolje je zaboraviti na crveno i odati se finom bukeu bijelog alzaškoga silvanca, ili radije bijelog ili sivog pinota. Ali šipak! Odjednom se, naime sjetim da je vođa naše radne skupine okorjeli pivopija! Prisjećam se kako uvijek u nevjerici vrtim glavom, dok se on u restauraciji tvrdoglavo odlučuje za pivo, iako je tamo obećavajući ne samo raskošan panoramski pogled na duboku planinsku uvalu, nego još više vinska karta, koja obično krije mnoge dragocjenosti. No, nazdravlje, kažem ja sebi. Ta, ovdje mu u najboljem slučaju ponude Kronenbourg, a to za češkog ljubitelja piva, a k tomu još i znalca, nipošto nije nekakav dobitak. Scenarij se uporno ponavlja u svakoj restauraciji, u koju putem svratimo. Pretposljednjeg dana našega boravka program je nešto komotniji. Kad smo odradili planiranu kilometražu i smjestili se u malom gradiću Neufchateauu u vozgeškom podgorju, ostalo nam je malo slobodnog vremena za šetnju gradom. A tu smo u nekakvoj pokrajnjoj uličici nabasali na gostionicu, pivnicu ili mali bar, a našem vodiču zasvijetlile oči. Tu moramo ući! Na cimeru što visi nad ulazom tvrtka obećava nevjerojatno mnoštvo točenih i flaširanih piva iz mnogih zemalja. Interijer je taman i prijatno topao, a kada je riječ o svim tim vrstama piva, kojih je ovdje uistinu jako puno, mnoga su poslagana svuda oko šanka, a po druga posluga hita nekamo u mračnu utrobu gostionice.

Tu me je dočekalo veliko iznenađenje. Otkrila sam, a odmah se i osobno uvjerila, da pivo niti izdaleka nije tek puki gasitelj ljetne žeđi, da se ne samo vino, nego eto i pivo, može degustirati, kušati, probati, valjati na jeziku i otkrivati fini okus njegovih sastojaka, osjetiti umiljatu gorčinu i radovati joj se. Pojedine vrste često se kušaju iz specijalnih čaša, koje vas nagrađuju ne samo okusom i mirisom, nego o nježnim 'kwakanjem', kada zlatna tekućina prolazi kroz usko grlo čudnovate posudice, koja više liči na laboratorijsku staklenku nego na ugostiteljsku opremu. Kušanju je prilagođena i veličina boca, prije bočica, tako da nije problem za jedne sjedjeljke isprobati odjednom nekoliko vrsta sjajnog piva.

I tako sada, kada sam opet kod kuće i iz putne torbe vadim bocu vina, koju sam s puta donijela kao suvenir, shvaćam da najljepši suvenir iz Francuske ustvari nije boca vina, koju držim u ruci, nego, začudo, baš uspomena na pivski bar, ugodno provedeno vrijeme u njemu, na kušanje piva, i karta pića, brošura od nekoliko stranica – za slučaj da me pamćenje izda i da zaboravim koliko vrsta piva može biti na jednom mjestu, u jednom malom baru.

Eva Badalová
S češkog preveo Mato Pejić
 
Eva Badalová je prevoditeljica i ovlašteni tumač za francuski jezik. Potječe iz vinogradarske oblasti u južnoj Moravskoj, što se vidi i u njenom tekstu. Sada živi i radi u Ostopovicama kod Brna. Svoje francusko pivsko iskustvo opisala je specijalno za našu stranicu.
Les Freres Berthom je lanac lokala čija je specijalnost vrhunska ponuda piva, posebno belgijskih specijaliteta. Glavni partner poduzeća je Duvel, ali na pivskoj karti su i marke iz mnogih drugih pivovara. Metz, Chaumont, Strasbourg, Cremont-Ferrand, Grenoble, Nancy, Lyon i Neufchateau su mjesta u kojima Les Freres Berthom (Braća Berthom) imaju svoje pivnice. Na pivskoj karti lokala, koju Eva u svom tekstu spominje kao vrhunski suvenir s francuske pivske avanture, je kratki opis pet faza proizvodnje belgijskog piva – kuhanja slada, vrenja, dozrijevanja, filtriranja i naknadnog vrenja u bocama, a također je predstavljeno i deset vrsta piva karakterističnih za belgijsko pivarstvo, koje se diči s 450 pivskih marki, što se kuhaju u 115 pivovara.
Deset belgijskih pivskih sorata su: 1. Pils, koji se u toj zemlji proizvodi tek od 1928. godine, po uzoru na češki lager. 2. Lambic, klasično belgijsko pivo, koje odležava u drvenim bačvama dvije do tri godine, a potom se u gostionicama prodaje kao 'mlado' pivo, ili koristi kao osnova za proizvodnju drugih pivskih vrsta. 3. Gueuze nastaje miješanjem više lambic piva različite starosti prije punjenja u boce, u kojima se potom odvija naknadno vrenje. 4. Kriek je pivo nastalo tako da se lambicu dodaju male trešnje zvane krieken, što pivu daje naročit okus. Druge varijante upotrebe lambica kao temelja za druga piva nastaju dodavanjem malina, jagoda i drugog voća. 5. Abbaye, samostansko pivo, jedno od belgijskih posebnosti, radi se prema receptu iz 15. stoljeća. 6. Blanche je bijelo pivo, dakle od pšeničnog slada, koje se proizvodi u Brabantu, istočno od Bruxellesa, a kao začini koriste se borovnica, korijander i kora naranče. 7. Vieille brune, takozvano seosko pivo, sezonski specijalitet sa 6,5 posto alkohola, proizvodi se na jugu Flandrije. 8. Trappiste, to pivo kuhaju fratri u samostanu, uz jamstvo visoke kvalitete sastojaka. 9. Bière fruitée, voćna piva proizvedena spontanim vrenjem, što je postupak koji se koristi još jedino u Belgiji, uz dodatak voćnog soka. 10. Spécialité. To su piva s obilježjima geografskog porijekla, nose pečat sela, ili regiona u kojem se kuhaju. Zvuči sjajno, zar ne? No, to zadovoljstvo valja i platiti. Pivo kuće, Duvel košta 4,30 eura za bocu od 33 centilitra i ono je među jeftinijima. Točeni Faro Lindemans od pola litre stoji 5,60 eura, a Kriek Landemans i Maredsous 8 brune šest i pol eura. Cassixs, Framboise, Pecheresse, Abbaye Des Rocs, Chimay triple, Westmalle triple, rochefort, cuvee des trolls, Kwak, Carrolus Classic, Rodenbach Grand Cru, i da ne nabrajam, flaširana, stoje pet do šest eura za trodecovu bocu. Brigand, Carolus triple, Chouffe i niz drugih, s osam do deset posto alkohola, u bocama od 0,75 litara stoje 12 eura, a 11,5 postotni Deus – Brut Des Flandres – 29 eura. E, pa živjeli!

Fotografije Josip Souček

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Moje pivsko iskustvo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće