Pivnica.net
Banner

Povijest piva

Izložba pivskih memorabilija

P. N.   |   01.02.2022.     717

Izložba pivskih memorabilija

Pivo je kroz povijest uvijek zauzimalo važno mjesto u životima ljudi, tako u društvenim odnosima, ali i u ekonomiji zajednice. I ispisivalo bezbrojne lijepe i zanimljive pjenušave priče koje vrijedi zabilježiti. Ima što o tome reći i – željeznica. S tom je namjerom Nacionalni muzej željeznice u Ashwaubenonu u Wisconsinu priredio pivsku izložbu.

Riječ je o izložbi memorabilija iz teretnog vlaka koji je dostavljao sirovine trima pivovarama u Milwaukeeju. Ta se željeznička trasa zvala Milwaukee Beer Line, ustanovljena je 1952. godine, vodila je sjeverno od središta Milwaukeeja i snabdijevala tri velike pivovare – Pabst, Blatz i Schllitz. Teretni vlakovi dovozili su u pivovare žitarice, a iz njih odvozili pivo i distribuirali ih po okolnim gradovima. Zato se izložba zove Milwaukee Beer Line: Od zrna do čaše. Ti su vlakovi snabdijevali i druge tvornice na trasi, te prevozili drvo, naftu, čelik i namirnice.

Posjetitelji mogu vidjeti fotografije željezničke pivske linije koje je snimio Wallace W. Abbey, kao i pivske memorabilije iz razdoblje od 1950-ih do 1970-ih godina. Uz ostalo tu su povijesne pivske limenke ili natpisne ploče s reklamama za pivovare i cimeri koji su se nalazili iznad uzlaza u pivnice i barove, uglavnom sve što je bilo predmet kolekcionarke strasti pivoljubaca.

„Proizvodnja piva važan je dio povijesti i gospodarstva Wisconsina,“ rekao je kustos Muzeja željeznice Daniel Liedtke, i dodao da se izložba fokusira na važnost koje su pivovare u Milwaukeeju imale za željeznice koja im je dovozila repromaterijal, a njihove gotove proizvode razvozila po čitavoj zemlji.

Izložba će trajati do kraja godine.

Nacionalni muzej željeznice, smješten u Ashwaubenonu, Wisconsin, osnovan je 1956. godine. Osnovali su ga mjesni zaljubljenici u željeznicu i spada među najveće i najstarije američke institucije posvećene očuvanju povijesti željeznice u Sjedinjenim Državama.

„Izložba posvećena pivskoj željezničkoj liniji u Milwaukeeju može se učiniti trivijalnom,“ pišu američki mediji ovih dana, „ali to nipošto nije tako. Ova željeznička linija ima u toj sredini mnoge obožavatelje. Tako privatna facebook grupa Milwaukee Road Modelers ima čak 2.500 članova, a javna grupa Remembering the Milwaukee Road Beer Line privukla je 740 fanova. Uostalom, i velik broj objava ove vijesti u mnogim američkim medijima to također potvrđuje.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Povijest piva