Izložba pivskih memorabilija

  Povijest piva         P. N.         01.02.2022.
Izložba pivskih memorabilija

Pivo je kroz povijest uvijek zauzimalo važno mjesto u životima ljudi, tako u društvenim odnosima, ali i u ekonomiji zajednice. I ispisivalo bezbrojne lijepe i zanimljive pjenušave priče koje vrijedi zabilježiti. Ima što o tome reći i – željeznica. S tom je namjerom Nacionalni muzej željeznice u Ashwaubenonu u Wisconsinu priredio pivsku izložbu.

Riječ je o izložbi memorabilija iz teretnog vlaka koji je dostavljao sirovine trima pivovarama u Milwaukeeju. Ta se željeznička trasa zvala Milwaukee Beer Line, ustanovljena je 1952. godine, vodila je sjeverno od središta Milwaukeeja i snabdijevala tri velike pivovare – Pabst, Blatz i Schllitz. Teretni vlakovi dovozili su u pivovare žitarice, a iz njih odvozili pivo i distribuirali ih po okolnim gradovima. Zato se izložba zove Milwaukee Beer Line: Od zrna do čaše. Ti su vlakovi snabdijevali i druge tvornice na trasi, te prevozili drvo, naftu, čelik i namirnice.

Posjetitelji mogu vidjeti fotografije željezničke pivske linije koje je snimio Wallace W. Abbey, kao i pivske memorabilije iz razdoblje od 1950-ih do 1970-ih godina. Uz ostalo tu su povijesne pivske limenke ili natpisne ploče s reklamama za pivovare i cimeri koji su se nalazili iznad uzlaza u pivnice i barove, uglavnom sve što je bilo predmet kolekcionarke strasti pivoljubaca.

„Proizvodnja piva važan je dio povijesti i gospodarstva Wisconsina,“ rekao je kustos Muzeja željeznice Daniel Liedtke, i dodao da se izložba fokusira na važnost koje su pivovare u Milwaukeeju imale za željeznice koja im je dovozila repromaterijal, a njihove gotove proizvode razvozila po čitavoj zemlji.

Izložba će trajati do kraja godine.

Nacionalni muzej željeznice, smješten u Ashwaubenonu, Wisconsin, osnovan je 1956. godine. Osnovali su ga mjesni zaljubljenici u željeznicu i spada među najveće i najstarije američke institucije posvećene očuvanju povijesti željeznice u Sjedinjenim Državama.

„Izložba posvećena pivskoj željezničkoj liniji u Milwaukeeju može se učiniti trivijalnom,“ pišu američki mediji ovih dana, „ali to nipošto nije tako. Ova željeznička linija ima u toj sredini mnoge obožavatelje. Tako privatna facebook grupa Milwaukee Road Modelers ima čak 2.500 članova, a javna grupa Remembering the Milwaukee Road Beer Line privukla je 740 fanova. Uostalom, i velik broj objava ove vijesti u mnogim američkim medijima to također potvrđuje.

Tagovi

Pivo   želljeznica   Milwaukee   Wisconsin   Blatz   Schlitz   Pabst  


Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće