Izbori

Pjenušave vedute   |   Mato Pejić   |   08.10.2008.     2179

Izbori

U nedjelju 13. travnja 1997. godine išli smo na izbore. U redovitoj tjednoj kolumni Daruvarske vedute garnirane pivskom pjenom u programu Radio Bjelovara objavljen je ovaj prilog: Da se današnji izbori održavaju u Češkoj, pivopijama ne bi bilo teško donijeti odluku o tome što zaokružiti na glasačkom listiću, jer bi na njemu bilo i ime Stranke ljubitelja piva. Kada se nakon baršunaste revolucije na češkoj političkoj sceni pojavila i ta politička partija, nama je to možda izgledalo kao utopistička egzotična avantura skupine redikula i oriđinala, međutim, ta je stranka svojim programom, u kojem je zacrtala i obećala parlamentarno zauzimanje za zakonsku regulativu, koja će osigurati podizanje kvalitete najvažnije tekuće stvari u zemlji, nacionalnog pića, osvojila dovoljan broj glasova da se njeni zastupnici nađu u saborskim klupama.

Da shvatite kako pivo može biti i tako važno da potakne političku borbu za vlast, možda će vam pomoći podatak da je Češka usamljena na vrhu top liste najvećih svjetskih pivopija, s prosjekom od 159 litara po glavi stanovnika, a valja reći da potrošnja piva u toj zemlji pada, te da je prije tri godine po žednim češkim ustima padala 161 litra dragocjene tekućine. Drugo mjesto ljestvice s tek 141 litrom drže Irci, a slijede Nijemci sa 137, pa Danci sa 120, a po više od respektabilne hekte per capita poloču još Austrijanci, Belgijanci, Britanci i Mađari, dok za koji deci za stotkom zaostaju Luksemburžani i Novozelanđani.
Danas, kada češka Stranka ljubitelja piva, valjda samo trenutno, nema parlamentarni status, a potrošnja zlatastoga soka, kako rekosmo, pada, u tisku se sve češće pojavljuju dramatični vapaji za očuvanjem ugleda koji ta zemlja ima kao prijestolnica piva. On je, vjerujte, iznimno velik, jer Češka je zemlja u kojoj će se obljetnica prvog pisanog traga o pivarstvu uskoro pisati s četiri znamenke. Ono što je u svijetu rasprostranjeno kao najprisutniji tip piva – lager, zapravo je izmišljeno u Češkoj, gdje je 1842. godine skuhano kao ležák. U Češkoj je grad Plzenj, iz kojeg dolazi famozni plzenjski Prazdroj , odnosno Pilsner Urquell i čije se ime u oblicima pils i pilsner nalazi na bezbrojnim pivskim etiketama diljem svijeta.
Dok češke pivopije lako mogu odlučiti na političkim izborima, na onim pivskim na stotinu su muka. Ponuda je, naime, tako bogata, da je, primjerice, u jednoj anketi o pivskim favoritima, 1220 ispitanika navelo čak 75 vrsta piva, a uz svjetski poznata imena kao što su Prazdroj, Radegast, Budvar i Staropramen u samom su vrhu još i Gambrinus, Velkopopovickí Kozel, Krušovice, Primus, Regent, Platan, Bernard i Samson – da navedem samo ona koja i osobno poznam, te posebno cijenim.
Mnoštvo različitih tipova, vrsta i tvorničkih značaka, jedna je od najmarkantnijih odlika piva. Znate li, recimo, što je to slatki stout, pšenični bock, berlinsko bijelo, frambois, kriek, faro, lambic, irski riđi ale, belgijsko tamnozeleno, dark mild, jaki bitter, ginger ale, saisons? To su samo neke od tridesetak vrsta piva gornjeg vrenja, a u svakoj je od tih vrsta na tisuće trgovačkih naziva, odnosno značaka. U toj podjeli, učinjenoj po vrsti kvasca, još su ležaci, odnosno lageri i druga piva donjeg vrenja, pa afričko pivo i, sada uglavnom gotovo posve napuštene vrste, dobivene spontanim vrenjem divljeg kvasca. A piva se još dijele po glavnoj sirovini na ona od ječmenog, pšeničnog, prosenog ili raženog slada, pa po boji, pa udjelu alkohola, pa po ovom, pa po onom.
Toliko ih je da ima nekih mjesta koja pivskog birača, iliti izbirljivca, mogu dovesti do ludila. Jer, zamislite da ste osuđeni na zaokruživanje samo jednog jedinog piva s pivske karte odnosno glasačkog listića pivnice Bier Baron u austrijskom Grazu, na kojem je više od 200 imena piva iz svih krajeva svijeta. Što bi vam drugo preostalo, nego da listić svjesno i namjerno učinite -nevažećim?!
 
Objavljeno na radio Bjelovaru u nedjelju, 13. travnja 1997.
Tekst na bilbordu: Želimo besplatno zdravstvo. Što želite vi?
Da već jednom odete u guzicu!!!

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Mislim da je sada dobro vrijeme za jedno pivo
Franklin D. Roosevelt, američki predsjednik nakon potpisivanja New Deala, dokumenta koji je otvorio put ukidanju prohibicije

Nacrtaj mi krigl

Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg
Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg

Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute