Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Izbor iz pjenušavog naj

P. N.   |   14.08.2022.     674

Izbor iz pjenušavog naj

Popis ludih i bizarnih pivskih rekorda napunio bi podebelu knjigu, čak i kada izostavimo rekorde koji su opasni po zdravlje, poput količine piva ispijenog u jednoj večeri ili brzog ispijan ja piva, premda i takve podatke vodi slavna Guinnessova knjiga rekorda. Pravi ljubitelji piva se u takva natjecanja nikad ne bi upuštali, jer u pivu treba uživati. Polako.

U suluda natjecanja spada svakako i ono u kuhanju piva s najvećim udjelom alkohola, ili u točenju piva u jedinici v remena. Navodno rekord iznosi 1.437 piva natočenih za sat vremena. I bez toga je količina pivskih rekorda koje možemo naći u Guinnessovoj knjizi rekorda impresivna

 Tamo je naravno najveći pivski festival na svijetu, münchenski Oktoberfest, s podacima iz 2011. godine, kada je ovaj dvotjedni festival posjetilo 6,9 milijuna ljudi i popilo 7,5 milijuna litara piva. U prosjeku je to iznimno mala potrošnja piva, no Oktoberfest je poznat prvenstveno kao društvena manifestacija.

Ron Werner (SAD) vlasnik je najveće zbirke pivskih boca – 2012. godine imao ih je 25.866. Ovim hobijem počeo se baviti kad je imao 14 i godišnje je zbirku povećavao prosječno za tisuću boca. Nijemac Hendrik Thomann skupio je pak 548.567 pivskih etiketa, a Austrijanac Rudolf Heindl vlasnik je najveće kolekcije pivskih čaša i krigli, ima ih ukupno 13.000 iz četiri tisuće pivovara. Najskuplja pivska zbirka bila je ona u Australiji koja je 1990. godine prodana za 25.000 dolara, a sadržavala je 2.502 pune boce i limenke piva iz 103 zemlje svijeta.

Najveću ponudu točenog piva ima Raleigh Beer Garden (Raleigh, Sjeverna Karolina, SAD), gdje se 21. studenog 2015. godine moglo birati između 369 vrsta piva iz 203 pivovare. Ponuda flaširanog piva zna bviti kudikamo veća – na pivskoj karti pivnice Delirium tremens u Bruxellesu bilo je u jednom trenutku 2.004 piva.

U Khun Hanu u Tajlandu postoji budistički hram izgrađen od jednog i pol milijuna praznih pivskih boca zelene i smeđe boje od piva Heineken i lokalnog brenda Chang. To zdanje građeno je klasično, uz upotrebu drugih materijala, a najveći objekt napravljen od složenih pivskih boca je piramida visoka 1,9 metara koju je 2017. godine napravio Silvio Sabba u Milanu.

Francuski barmen Francoois Monin od 2014. godine drži rekord u broju otvorenih pivskih boca u određenom vremenu. Rekord je postavio u britanskom Brightonu otvorivši 2,000 boca za 23 minute i 50 sekundi, što predstavlja prosjek od gotovo stotinu boca u minuti. Murali KC je tri godine prije u minuti otvorio „samo“ 68 boca ali – zubima. Taj rekord postavljen je u Indiji u gradu Bangalore.

 Neki rekordi se često obaraju, a među njima je i rekord u broju litrenih vrčeva kakvi se poslužuju na Oktoberfestu, punih piva, koje prema propozicijama Guinnessova komiteta treba nositi 40 metara. Anita Schwarz je 2008. godine na Oktoberfestu prenijela 19 vrčeva s pivom, svaki težak 2,5 kg. To je postignuće tim vrednije što je riječ o ženi visokoj samo 162 cm. Iste godine taj je rezultat premašio Reinhard Wurtz prenijevši jedan vrč više, odnosno 20 komada, a Oliver Strümpfel je aktualni rekorder, koji je 2014 godine prenio 25 litrenih vrčeva, a ove godine čak 29.

Za one koji žele znati više:

S otvaračem na nozi do Guinnessa

Guinnessovi pivski rekordi

Deset najluđih pivskih rekorda

Guinnessov rekord u otvaranju boca piva

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije