Iz čega su pili naši stari

  Povijest piva         P.N.         10.04.2009.
Iz čega su pili naši stari
Živjeli!...ili sve o piću, naziv je izložbe, koja je sredinom ožujka otvorena u muzeju češkog grada Mohelnice. Izložene su posude, pehari, čaše i boce, ali i crteži i slike, koji dokumentiraju iz čega su pili ljudi od pretpovijesti do današnjih dana. Izložba je podijeljena na više tematskih cjelina, kao što su voda, mlijeko, destilati, kava, čaj, vino i, naravno, pivo.
Izložba pokazuje kako je čovjek od pamtivijeka bio veoma maštovit u smišljanju oblika posuda za piće, a koristio je mnoge materijale za njihovu izradu. Crteži i slike pomažu posjetiteljima da upoznaju način konzumacije pojedinih pića, a izloženi su i jedinstveni arheološki artefakti. Uz izložbu su tiskani recepti za proizvodnju likera i pjesmarica s pučkim pjesmama o piću, koje posjetitelji mogu kupiti, a na izložbi mogu doznati m,noge manje poznate podatke. Na primjer, da se mineralna voda još u 16. stoljeću pakirala u keramičke boce. Nije teško pretpostaviti da su gotovo sve ljudske zajednice, i napredne i primitivne poznavale i voljele alkoholna pića, ali malo teže da su dva od tih napitaka, vino i pivo, činile samu osovinu srednjevjekovnog europskog društva. Za pivo se naime govorilo da je zbog svojih hranjivih vrijednosti neophodno tijelu, a vino da je hrana za dušu. To i još puno toga mogu vidjeti i doznati posjetitelji ove zanimljive izložbe, koju su postavile M. Kudelová i A. Turková i koja traje do 13. lipnja.
 
 

 Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće