PIVOVOD U PRAŠKOJ ARENI

Istočili više od dvanaest milijuna piva

  Pivo i sport         P. N.         01.05.2024.
Istočili više od dvanaest milijuna piva

Velike sportske priredbe odlični su potrošači piva, to je opće poznata stvar. Stadioni i sportske dvorane u pravilu su opskrbljene nizom šankova s povećim brojem točionika, ali to obično niti izdaleka ne zadovoljava potrebe, jer pauze utakmica traju kratko a broj žednih je ogroman. Stoga stadioni ia dvorane sve češće instaliraju sisteme koji omogućavaju brzo istakanje velike količine piva. Česi se hvale da imaju najbolji pivovod, onaj u sportskoj dvorani O2 arena u Pragu.

Već dvadeset godina svijet je zadivljen jedinstvenim sustavom distribucije piva u praškoj O2 areni. Sustav se sastoji od gotovo dvjesto slavina opskrbljuje, četiri spremnika i oko tri kilometra cjevovoda. Jednim potezom pipe možete točiti pivo za četiri sekunde. Kroz njega je u dvadeset godina proteklo više od dvanaest milijuna krigli zlatnog soka od ječmenog slada i hmelja. Piše češki portal Denik.cz.

Postoje sportske dvorane s pivovodom (mi smo pisali primjerice o Veltins areni u njemačkom Gelsenkirchenu), ali niti jedna sportska dvorana na svijetu nema sustav distribucije piva poput onog u praškoj O2 areni koja ovih dana slavi 20. obljetnicu postojanja. Novinari su mu imale prilike zaviriti u utrobu sistema.

Cijeli sustav, koji može točiti više od 30.000 piva u četvrt sata, u potpunosti je izrađen od nehrđajućeg čelika. Sastoji se od četiri spremnika od sedamdeset hektolitara koji opskrbljuju osam cijevnih krugova ukupne duljine 2,7 kilometara. Na njih je povezano 168 brzih slavina i 24 standardne slavine. Za punjenje cijevi potrebno je 45 hektolitara piva, a cijeli proces traje 45 minuta prije nego što pivo poteče u svaku slavinu.

Nepasterizirano pivo ovdje dolazi iz obližnje pivovare Staropramen u Smíchovu. I to u nekoliko desetaka minuta. “Od trenutka kada se upumpa u cisternu u pivovari, obično je unutar jednog sata u cijelom pivskom sustavu hale. U O2 areni svježe i nepasterizirano pivo zatim se pumpa u četiri spremnika u podrumu sličnom pivovarskom s idealnom temperaturom od četiri Celzijeva stupnja“, informirao je Jaroslav Balhar iz pivovare Staropramen.

O2 arena i cijeli pivovod nastala je 2004. godine. Pod imenom Sazka arena otvorena je 24. ožujka te godine, a 24. travnja u njoj je počelo Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu. Hokejaški događaj godine na istom se mjestu dogodio i prije devet godina, kada su hokejaški navijači iz šesnaest zemalja svijeta tamo i u ostravskoj Ostravar Areni popili ukupno 280.000 litara piva. “Dva hokejaška prvenstva 2004. i 2015. bila su najveća gužva koju su dvorana i pivnica doživjeli do sada. Međutim, njihov napredak pokazao je da je cjelokupno predimenzioniranje sustava i odabir tehnologija bio ispravan. Nakon hokeja, u uspjehu masovne prodaje piva slijede rock koncerti. Tijekom koncerta obožavatelji mogu popiti oko 85 hektolitara", rekao je Balhar.

Dodao je kako je rekord postignut na koncertu pub punk benda Tři sestry, kada su obožavatelji popili 90 hektolitara. Za vrijeme hokejaških utakmica, ako je dvorana puna, popije se oko 60 hektolitara piva.

Najveća češka višenamjenska dvorana ugostila je više od trinaest milijuna posjetitelja u dvadeset godina rada i ugostila više od dvije tisuće događaja - koncerata, sportskih, plesnih i društvenih događanja i priredbi. Od 2018. godine rekord posjećenosti koncerata drži američki bend Metallica s 20.174 gledatelja.

Ove godine dvoranu čeka još jedan veliki test. „Poticaj za izgradnju O2 arene bilo je svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu koje se ove godine po treći put vraća u Češku. Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu 2004. i 2015. bilo je najposjećeniji sportski događaj u areni. Očekujemo da će ovogodišnje prvenstvo privući rekordan broj posjetitelja", izjavila je Zuzana Krejčíková, glasnogovornica dvorane.

Za one koji žele znati više:

Praška O2 arena ima pivovod

Pivovod u Veltins areni

Tagovi

Pivo   sport   stadion   arena   Staropramen   Prag   Češka   O2 arena  


Najnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće