BUD LIGHT POPRAVLJA ŠTETU

Iskupljenje u Saint Louisu

  SAD         P. N.         04.07.2023.
Iskupljenje u Saint Louisu

Prije neka tri mjeseca – mnogi će se sjetiti te nesretne epizode – najprodavanije američko pivo Bud Light našlo se na udaru kritika, pa i žestokog bojkota zbog povezivanja s transrodnom osobom, koja je pivo reklamirala na svojim kanalima društvenih mreža. Događaj je silno uzdrmao pivskog gorostasa koji sada nastoji popraviti štetu spotom pod nazivom To smo mi, u kojem naglašava tradicionalne vrijednosti. Rekli bismo – iskupljenje u Saint Louisu.

Nova reklama se na američkim televizijskim ekranima vrti od prošle srijede, a ovaj marketinški potez kojim se slave radni napori 65 tisuća radnika vezanih uz poslovanje kompanije Anheuser Busch, sračunat je na spašavanje prihoda pivovare koji su u strmoglavom padu nakon sredine ožujka i objave partnerstva s transrodnom ženom.

Spot sa sloganom To smo mi (Thatʼs Who We Are) smjera na konzervativni dio Amerike, čije je povjerenje pivovara izgubila. Jednominutni video slavi farmere, vozače i sve one koji rade u tvornicama, a trebao bi ispeglati  nevolje koje je izazvala objave suradnje s Dylan Mulvaney koja je uz obilježavanje obljetnice svoje spolne tranzicije na Tik Toku reklamirala Bud Light pivo.

To je izazvalo lavinu zapjenjenih komentara protivnika transgender osoba, koji su video proglasili gender propagandom. Direktor kompanije Brendan Whitworth kasnije je izdao priopćenje koje je dodatno uzburkalo strasti, jer je uzbunilo LGBTQ+ zajednicu i njezine simpatizere, informirao je web CNN.

Prema CNN-u, ta je situacija školski primjer kulturnih ratova u SAD, pivovara se suočava s prijetnjama, neki zaposlenici s agresijom i ponižavanjem, a kompanija Anheuser Busch mora tražiti način da poboljša poslovnu bilancu – procijenjeno je da je u samo tjedan dana od kontroverzne kampanje vrijednost firme pala za pet milijardi dolara. U međuvremenu se situacija djelomično popravila, a daljnje poboljšanje stanja trebala bi donijeti nova reklamna kampanja, koja nastoji ponovo zadobiti izgubljeno povjerenje. Povećanjem prometa vraća se i smanjena naknada distributerima, koja sada opet iznosi između 20 i 50 centa po boci piva, piše internet stranica Beer Business Daily.

„Novi slogan televizijske reklame To smo mi prikazuje oduševljene ljude, koji dijele ljubav prema najboljem pivu u Americi,“ tvrdi kompanije Anheuser Busch, a u spotu uz ostalo vidimo prizore iz Jonesboroa u Arkansasu i Houstona u teksasu, gradova zadrte republikanske tradicije.

„Obveza prema našim ljudima je silna, vrijeme je da na svjetlo dana izvedemo ljude koji većinu vremena provodi u drugom planu, naše zaposlenike koji pivovaru vuku naprijed,“ kaže Whitworth. Reklama je dio veće kampanje koja cilja na pomirbu s distributerima. Ostali komercijalni video spotovi slave country glazbu ili igrače američkog nogometa. Još u travnju Whitworth se obratio javnosti, ali tada ni riječju nije spomenuo bojkot niti zajednicu duginih boja, samo je kratko izjavio da je cilj kompanije spajati ljude s pivom na stolu. To se, dakako, nije svidjelo organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Prošlog tjedna se pivovara ponovo oglasila. „Štošta veoma lako može postati kontroverzno, mislim da je to zvono na uzbunu za nas iz marketinga, koje nas upozorava da moramo ostati skromni,“ izjavio je šef službe marketinga Marcel Marcondes na Međunarodnom festivalu kreativnosti. „Teško je pratiti sve te debate koje dijele društvo, kad se one velikim dijelom tiču i naše marke Bud Light,“ nastavio je i da bi kompanija morala bolje slušati svoje potrošače i biti otvorena novim stvarima.

Za one koji žele znati više:

Moneta za potkusurivanje

Tagovi

Pivo   Anheuser Busch   Bud Light   SAD   bojkot   LGBTQ+  


Najnovije iz kategorije SAD
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće