Inspektor Endeavour Morse pivopija

  Pivske raznolije         Jeff Evans         06.01.2022.
Inspektor Endeavour Morse pivopija

Televizija nam s vremena na vrijeme reprizira serijal po imenu Inspektor Morse, a to je lik koji niste mogli ne primijetiti – uglađeni je to šarmantno sijedi stari momak, koji obožava i odlično poznaje klasičnu glazbu i – tamani pivo. Na kraju serijala – što je u programima toga tipa apsolutna rijetkost – i umire.

Tako ova televizijska serija nije mogla biti nastavljena, a kako je popularnost emisije bila iznimna, osmišljen je novi serijal, koji govori o počecima njegova detektivske karijere: Endeavour, mladi Morse i upravo ga možete pratiti na programu Pickbox TV. Daljnja neobičnost ove detektivske poslastice je Morseovo neobično ime, Endeavour, kojeg se jako stidio i nikada ga nije koristio, a ono što također plijeni pažnju su spektakularni eksterijeri i interijeri engleskog sveučilišnog grada Oxforda u koji je smještena radnja, a većina spletki i ubojstava dešava se u nekom od brojnih tamošnjih koledža i fakulteta. Iznad svega, dakako, pažnju publike zaokuplja, i naš prostor zavrjeđuje, njegova beskrajna ljubav prema pivu i to prema dobrom starom engleskom pivu gornjeg vrenja, real aleu. To je i razlog što je jednu od 366 priča u svojoj knjizi A beer a day posvetio i Jeff Evans. Riječ je o članku smještenom uz današnji datum, jer je 6. siječnja 1987. godine emitirana prva epizoda televizijskog seriijala Inspektor Morse.

Evo što u tom  članku piše:

Detektiv viši inspektor Morse iz policijske postaje Thames Valley: čovjek koji voli Wagnerove opere, kriptične križaljke (cryptic crosswords) i real ale. Kad se prvi put pojavio na televiziji, a bilo je to 6. siječnja 1987., svi su ljubitelji dobrog piva poskočili iz svojih fotelja. Do tada smo navikli gledati policajce tipa „Jack the Lad“ koji se okolo produciraju u sportskim autima i ljušte lagere. Sada smo dobili jednog od naših ljudi: čovjeka od kulture, koji ulicama Oxforda, nakrcanim uspavanim tornjevima krstari u elegantnom starom jaguaru, i unatoč napakovanom radnom danu uvijek pronađe vremena da se zaustavi na pintu dobrog piva.

Morse – kojega je na ekranu besprijekorno ovjekovječio John Thaw – kreacija je oxfordskog akademika Colina Dextera, koji je obično mrzovoljnom detektivu usadio neka svoja osobna zadovoljstva, među kojima i ljubav prema dobrom pivu. Dexter smatra da kapljica nekog naročitog zlatnog soka često oslobađa muze kad sjedne nešto pisati, pa na isti način pinta ili dvije oxfordshireskog alea podmazuje zupčanike Morseova briljantnog uma i pomažu mu da riječi i najzahtjevnije slučajeve.

Kad su Dexterove novele dospjele na televiziju stvarni pubovi u Oxfordu koje u seriji posjećuje inspektor Morse, postali su turistička atrakcija. Mnogi od njih pripadali su Morrellsu, lokalnoj obiteljskoj pivovari, koja je, nažalost, pala u šake mjesnih investitora, koji su prodali lokaciju, pokupili pare i zbrisali. Morrells više ne postoji i njegov nestanak zločin je  vrijedan Morseove istrage.

Lokacija pivovare

Jedna nezaboravna epizoda dugovječnog serijala o inspektoru Morseu djelomično je snimana u pivovari Brakspear´s u Henley-on-Thamesu, a to je, nažalost, još jedna pivovara koja je doživjela istu sudbinu kao i pivovara Morrells. Vlasnici su bili slijepi kod očiju i nisu vidjeli da posjeduju jedno od najvećih svjetskih riznica pića, te su prodali pivovaru i razvijali drugu imovinu. Na svu sreću, piva marke Brakspear su opstala i u dobrom su stanju.

Nemoguće se precizno re-kreirati neko pivo, kad ga preseliš u drugu pivovaru, ali tvrtka Refresh UK, koja se bavi pivskim marketingom i posjeduje pivovaru Wychwood Brewery, koja je stekla piva marke Brakspear, otklonila je sve prepreke koje su se našle na putu da to napravi ispravno. Oni su odlučili da Brakspearove vrione podrume ponovno izgrade u Witneyju i dali su sve od sebe da što je moguće više pogode one izvorne okuse, koristeći originalni soj kvasca, pale slad Maris Otter i sorte hmelja Fuggle i Golding. Iako je Refresh 2008. godine prodan Marston´su i danas možete uživati u Brakspear Bitteru i čuditi se kako pivo tako male jačine može imati tako izražen karakter i toliko puno okusa.

Pivska scena u Oxfordshireu mnogo se promijenila otkako je Morse odstupio, ali kad bi se danas pojavio ovdje, mislim da bi bio više nego sretan da nam se može pridružiti na pinti ili dvije Brakspear Bittera.

Tip bitter

Pivovara Marston´s, Witney, Oxfordshire

Jačina 3,4 %

Internet www.brakspear-beers.co.uk

6. siječnja

Rođeni

Ivana Orleanska (francuska patriotkinja i mučenica), 1412.; Terry Venables (nogometni trener), 1943.; Rowan Atkinson (komičar i glumac), 1955.

Umrli

Theodore Roosevelt (26. predsjednik Sjedinjenih Država), 1919.; Dizzy Gillespie (jazz glazbenik), 1993,; Rudolf Nurejev (plesač), 1993.

Događaji

Kralj Henrik VIII. oženio je svoju četvrtu suprugu, Anne of Cleves, 1540.; prvo javno testiranje električnog telegrafa Samuela Morsea, 1838.; Pan Am je izveo prvi komercijalni let oko svijeta, 1942.

Tekst je preuzet iz knjige A Beer A Day (Jedno pivo na dan) Jeffa Evansa. Knjigu je 2008. godine izdala CAMRA (Campaign for real ale), a donosi preporuke za 366 piva iz cijelog svijeta, po jedno za svaki dan u godini. Autor prolazi kalendarom kronološkim redom, od 1. siječnja do 31. prosinca i podsjeća na značajne događaje koji su se desili na određeni datum, i s njima povezuje pojedine vrste piva. Uz svaki datum navodi i po nekoliko poznatih ličnosti koje su toga dana rođene ili umrle, te događaje toga dana.

S vremena na vrijeme posezat ćemo za ovom neobičnom knjigom.

S engleskog preveo Mato PejićNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće