Indigo kreativci

  Pivarska industrija         Mato Pejić         07.07.2008.
Indigo kreativci
Najlakše je tuđim, znate već čim, mlatiti po mladim gloginjama. Isto tako, puno je lakše komu prodati neku tuđu ideju, nego smisliti originalnu. Dakako, ako je taj spreman platiti za šarenu lažu. Sudeći po količini domaćih reklama za pivo u kojima se lako prepoznaju neke već ranije prikazane reklame iz drugih država, to je plodno tlo za mlaćenje goleme love.
Na ovu pojavu upozorava današnji Jutarnji list, u tekstu Sanjina Španovića, koji u tekstu Kopirali srpsku reklamu od prije dvije godine, piše:
Serija reklama Karlovačke pivovare rađenih za Euro, u kojima se pojavljuju dvojnici poznatih nogometnih ličnosti, gotovo je istovjetna reklami za srpsko pivo MB u kojoj glumi stvarni sudac Pierluigi Collina i koja je snimana prije dvije godine uoči Svjetskoga prvenstva u Njemačkoj. U reklami MB piva glavni lik u kafiću okupljenima prepričava kako je uoči jedne utakmice, koju je gledao na televizoru, suca Pierluigija Collina natjerao da ne počne utakmicu dok on ne nabavi od susjeda karton MB piva.
 
Cepaj, Collina
“Otvorim ja flašu MB piva, otpijem gutljaj i  kažem: E sada može. Cepaj, Collina”, hvali se u kafiću glavni lik kojemu nitko ne vjeruje. Tada predlaže okladu onima koji ne vjeruju i nakon prihvaćanja uloga od cijeloga kamiona piva u kafić ulazi Pierluigi Collina osobno te sjeda pokraj glavnog lika i naručuje MB pivo.
U nekoliko reklama za Karlovačko korner trojica prijatelja pričaju o svojoj neprežaljenoj nogometnoj karijeri na koju su utjecaj imali poznati svjetski treneri u što ostali ne vjeruju. Tada, “sasvim slučajno” potkraj reklame do njih dolazi Fabio Capello ili Sven Goran Eriksson, ali u ovim slučajevima njihovi dvojnici koji pojavom potvrđuju priču o propalom nogometašu ili golmanu. 
- Ovo mi je prvi glas - rekla nam je Ljudmila Bratko, PR menadžer Karlovačkog i uputila nas na agenciju B&B koja je radila spotove.U toj agenciji ne vide nikakav problem u sličnosti reklama.
I za Žuju radili reklamu po uzoru na druge
Reklama Ožujskog piva, koja prikazuje ključne golove hrvatske nogometne reprezentacije, također nije originalna. Ta je reklama po konceptu identična reklamama za argentinsko pivo Quilmes gdje je prikazana utakmica tamošnje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku, kada je pobjedu donio Diego Armando Maradona. To su u Zagrebačkoj pivovari priznali te poručili da je argentinsko pivo Quilmes u vlasništvu tvrtke InBev kao i Zagrebačka pivovara, a reklamu su preuzeli zbog uspjeha na tamošnjem tržištu.
Eto, to je taj tekst, koji možete pročitati u današnjem Jutarnjem, ili na Internetu, na adresi: http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,7,7,,125685.jl Zanimljivo je da su se odmah na zadnje noge digli zaštitnici, te drveni advokati, koji tvrde da reklame Karlovačkog s Erikksonom i Capellom nemaju nikakve sličnosti s MB reklamom u kojoj glumi Colina. Vi pogledajte jedno i drugo, i zaključite svoje, no po meni nema nikakve dvojbe da su ideja, koncept, pa i siže potpuno isti. I princip, a ostalo su nijanse, rekao bi Balašević. Pazite: tip se u birtiji hvali da je oko malog prsta motao veliku facu iz svijeta nogometa, okladi se s društvom, a onda – kao kec na desetku – dolazi ta ista velika faca, i jede mu iz ruke, i onda neki mudrac kaže da je jedino zajedničko tim reklamama, nogomet.
No, puno je zanimljivije od te čitateljske generalizacije i slabovidnosti, kako ljudi iz agencije, koja je prozvana za kopiranje tuđih reklama, tvrde kako nemaju pojma da slične reklame negdje već postoje, i da oni ništa nisu kopirali. A istovremeno su najveći potrošači indiga u široj okolici. Po meni, jedina razlika je ta, što je MB pivovara angažirala pravog pravcatoga Colinu, (ćelavom) glavom i bradom, dok Karlovačko snima dvojnike koji glume velike trenere. Tu je još jedna dimenzija priče: Colina s junakom spota komunicira veoma srdačno i zove ga Lazom, no to nije bilo koji Lazo iz komšiluka, nego Lazar Ristovski, međunarodno poznat glumac, koji možda Colinu uistinu i osobno poznaje. Znamo ga iz Kusturičina Undergrounda, pa iz filma Bure baruta Gorana Paskaljevića, Do koske Slobodana Skerlića. Glumio je on još u Igmanskom maršu Zdravka Šotre, gdje je igrao maršala Tita, i u Hajci Živojina Pavlovića, a glavnu ulogu igrao je u filmu Belo odelo, koji je režirao prema vlastitom scenariju, napisanom prema njegovu romanu. Meni osobno iznimno je draga njegova uloga u filmu Kvar Miše Radivojevića. Ristovski je odradio veliku kampanju za MB pivo pod nazivom Svetsko, a naše, koja je uključivala uz ostalo spotove i jumbo plakate – bilboarde.
Ista je priča i s kampanjom za Žuju, u kojoj se koriste scene iz televizijskih prijenosa hrvatske nogometne reprezentacije. Zavirite na You tube, pa ćete vidjeti da Quilmes nema samo jednu reklamu s golovima Diega Maradone, nego cijelu kampanju bazira na snimkama uspjeha (i poraza) argentinske nogometne reprezentacije.
Sve je to, međutim, samo vrh ledenog brijega. Nabrajati bi se moglo jaaako dugo. Ali, ne idimo dalje od vremena koje je još svima u svježem sjećanju. Kampanja Ožujskog piva zvana Muški zakoni – osim što je seksistička, kako su već pokazali mnogi, a reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, istovremeno je i plagijat, i to najmanje – dvostruki. Promidžbenu kampanju imena Mens law imao je 2006. američki Miller lite, koji je, da čudne li koncidencije, prije toga imao kampanje prozvane kao seksističke. I gle što se dešava. Negdje u to vrijeme Zagrebačka pivovara prekida suradnju s hrvatskom reklamnom agencijom i za novu kampanju angažiraju jednu – češku. A ta im prodaje znate već što pod znate već što. Kampanju Muški zakoni. To, naime, Česima nije bilo nimalo teško, nisu im morali uvaljivati kopiju nikakve prekomorske, američke, ili šta ti ja znam reklamne kampanje, nego svoju vlastitu. Češko, a naše.
Naime, kampanja Miller Lite piva zapravo je plagijat češke kampanje biljnog likera Becherovka iz Karlovych Vara. Pod nazivom Becheruv zakon, kreirana je još daleke 2002. godine. Konzumenti su sms-om slali prijedloge zakona, a zauzvrat su dobivali majice s otisnutim svojim zakonom. Također, zakoni su tiskani na podmetače za čaše, što radi i Ožujsko. Na primjer. Zakon broj 12: Svako jelo se može pojesti, ako imaš dosta kečapa. Broj 17: Kad te izbace van, pronađi drugi lokal. Broj 19: Zemlja je okrugla. Stoga se ne čudi, što ne možeš hodati ravno. Broj 24: Misli pozitivno, boca je uvijek napola puna. Broj 31: Svuda je dobro, a doma? Broj 38: Bolje štamprl u ruci, nego boca na susjednom stolu.
 


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće