PJENUŠAVI DVOJČEKI

Ideje naše, benzin vaš

  Nacrtaj mi krigl         Mato Pejić         20.02.2023.
Ideje naše, benzin vaš

U svijetu reklame domišljatost je od presudne je važnosti, jer da biste zaokupili pozornost potencijalnih mušterija morate dobrano upregnuti moždane vijuge. Tu, puno više nego u mnogim drugim branšama čovjek bez ideje nije bogzna tko, a čovjek sa idejom čovjek je i po, kao što to kaže nekadašnji pop hit.

U posvemašnjoj poplavi proizvoda koje treba reklamirati kako bih se prodalo što više to nije nimalo lagan posao. Jer, svi se moraju reklamirati, inače su u problemu. Naravno da svi znaju koliko je gospodin Ford (da, onaj američki tvorničar automobila) bio u pravu kad je rekao da zna da je polovica novca koji daje za reklamu bačena kroz prozor, ali da ne zna koja je  to polovica, i baš zato moraju za promidžbu dati puno više nego što je to normalno. Dodamo li tome nevjerojatan broj medija, dobivamo ogromno  mnoštvo reklamnih poruka, pa nije nikakvo čudo da u tom moru i još uz apsolutnu dostupnost svega često naiđemo na reklamu koja nam se čini poznatom. Kao da smo je negdje već vidjeli. A zapravo ne kao, nego ste sigurno mogli vidjeti istu takvu, jer je tržište preplavljeno plagijatima, oponašateljima, istim rješenjima, sličnim idejama. Unatoč svim zaštitnim mehanizmima, uredima za patente, registriranju zaštitnih znakova, imena, slogana, replika, stalno se na policama nalazi različita roba s istim dizajnom i na stranicama novina i ekranima reklame s daškom deja vua. I uglavnom ćete teško odgonetnuti što je original, a što kopija. Ako vam je uopće do toga.

Recimo slogan Gut, besser, Gösser (Dobar, bolji, Gösser), zvuči odlično, pogotovo zato što se rimuje, ali on je zapravo kopija, a austrijska pivovara Gösser preuzela ga je od njemačke pivovare Paulaner iz Münchena, te izvorni slogan glasi Gut, besser, Paulaner.

Nedavno je bilo Valentinovo, pa vam je to valjda još svježe u sjećanju, a sasvim sigurno ste vidjeli, jer teško je bilo ne vidjeti, efektnu montažu dviju krigli piva koje se kucaju a iz njih izlijeću mlazovi piva i pjene, koji u zraku tvore srce. A ako vam se kao u magli priviđaju različite marke piva u istoj situaciji, i tu ste potpuno u pravu, a najvjerojatnije ste vidjeli barem ove dvije:

Dok smo još kod Valentinova, što mislite da li se itko ikada sjetio da krunski zatvarač pivske boce, kada se presavije po sredini daje oblik srca i da bi to bilo zgodno kao simpatičnu foru uz Dan zaljubljenih. Ih, kako ne bi:

Ako pratite pivske sadržaje na društvenim mrežama, a pratite, još vam je friškije sjećanje na ovu identičnu doskočice koje su se sjetile dvije hrvatske pivovare, jedna ogromna a druga patuljasta, ali izležena pod krilom još ogromnije – punjenje baterija tijekom nadolazećeg vikenda u formi „loading“ pivske čaše:

Iako na kraju nije ni toliko životno važno jesu li dva autora do jednakog ili sličnog likovnog i drugog reklamnog rješenja došli neovisno jedan o drugom ili je netko nekoga kopirao, nekad je teško oteti se dojmu tko je od koga maznuo, odnosno tko je čovjek sa idejom, a tko je čovjek bez ideje. Kad je o našim pivovarama riječ, onda moramo skrušeno priznati deficit invencije, ali u novije vrijeme posvemašnje globalizacije često se radi i o tome da je neka ideja već viđena kod nekog piva iz iste kompanije kojoj danas pripadaju i naši proizvođači piva, pa su te relacije debelo relativizirane. Vjerojatno se sjećate (eto, opet ja sa sjećanjem) kampanje sa Zakonima Žuje iz druge polovice dvijetisućitih (od 2007.), ono kada su pivopije izmišljale „zakone“ o Ožujskom pivu, iz koje je i danas ostao omiljeni reklamni slogan Žuja je zakon. Oko te kampanje dosta su se lomila koplja zbog seksističkog sadržaja nekih od tih „zakona“ a ispod radara je prošla više nego upitna originalnost projekta, jer je nešto prije Žuje (2006. godine) kampanju identičnog sadržaja i naslova Men Laws (Muški zakoni) imalo američko pivo Miller Lite. Ali, ni tu nije kraj, odnosno početak – nekoliko godina ranije (2002.) češki liker Becherovka imao je kampanju nazvanu Becherov zakon s potpuno jednakim konceptom – konzumenti su predlagali zakone, koji su onda otisnuti na podmetače.

A što kažete o ovom: sedamdesetih godina prošlog stoljeća (od 1971. do 1977.) pivovare iz Zagreba, Karlovca i Daruvara poslove su u zajedničkom poduzeću pod imenom Zagrebačke pivovare Daruvar, Karlovac, Zagreb i imale su atraktivne velike limene reklamne panoe s bocom piva koja se lansira u orbitu poput svemirske rakete. Postojale su tri varijante iste reklame, odnosno, uz lansirnu rampu se u nebesa vinula boca svake od triju pivovara, a pola stoljeća kasnije nađosmo u bespućima virtualne zbiljnosti reklamu na kojoj se na isti način u svemir lansira boca piva Brooklin Brown Ale... 

Karikaturisti su često i prečesto posezali za mnogim općim mjestima likovne umjetnosti, a Rodinov Mislilac je za to, dakako, dušu dao, pa su mu mnogi i premnogi u ruku ili u stripovski oblačić stavili bocu ili čašu piva, a o tome koliki su krušku električne žarulje napunili svjetlom dragocjene tekućine, ili čak mrakom, kada je u pitanju irski stout Guinness. Ili pivom zamijenili pijesak u onom satu što se prevrće kad pijesak (pivo) iscuri iz gornje posude u donju. Popriličan je broj pivovara uz blagdan sveta tri kralja objavio fotografije triju boca svojih piva s naopačke okrenutim krunskim zatvaračima na vrhu, pa oni izgledaju kao kraljevske krune, a nije mali broj autora koji su kriglom piva zamijenili baklju na kipu slobode u New Yorku. Mnogi su pivo ukomponirali i u slavnu Michelangelovu fresku Stvaranje Adama. A od crteža raskošnih žena, anđela, pa i muškaraca kako ljenčare na obilnoj pivskoj pjeni vrvi u galerijama pivskih ilustracija, kao i od onih gdje pivska pjena iscrtava obrise pojedinih država ili kontinenata ili kartu svijeta... ili gdje pjena, koja izlijeće iz pivske čaše, tvori neki lik (često prikazujući razne sportove).... ili gdje različiti oblici u prirodi čine kriglu ili čašu piva. Ili bocu...

Sad dobro, pivska boca je uvijek pivska boca, postoji tek nekoliko varijanti, i zatvarač je gotovo uvijek onaj isti, krunski, iako postoje mnoge retro edicije, koje koriste onaj starinski patentni zatvarač s porculanskim čepom i žičanim patentom, naravno i ako nemate ambicija da na etiketi naročitim likovnim rješenjem ispričate neku priču o svom brendu ili gradu, već imate samo ime piva, nazvanog po gradu, onda mogućnosti nisu baš ne znam kako velike, ali opet – kolika je šansa da posve slučajno napravite gotovo identičnu etiketu u identičnoj boci s identičnim čepom?

                       

Puno je toga i često su priče iznimno zanimljive, a neki su primjeri zaslužili i posebne članke, pa su ih i dobili. Jer, ima pivovara koja je sve do jedne svoje reklame prekopirala od velikih, mahom američkih pivovara, a postoje likovi s pivskih etiketa sa svojom jedinstvenom pričom koje su neke druge pivovare, u potpuno drugim dijelovima svijeta, preuzele i  stavile na etikete svojih piva, i mnogo drugih slučajeva.

Pogledajte našu galeriju i uživajte.

I ne berite brigu oko toga što je bilo prije, kokoš ili jaje. Jer najbolji je odgovor dao Mujo u onom vicu u kojem kaže: Prije je bilo svega.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:

Ideje vaše, potpis naš

Pjenušava Tri sveta kralja

Biser plagiranja

Zvijezde i pivo – brak iz računa

Mnogima se upalila žarulja

Građanin svijeta, ni kriv ni dužan

ZA ONE KOJI ŽELE VIDJETI VIŠE:

Blizanci su u svijetu likovne umjetnosti sve samo ne rijetki. A bez obzira na to kako do toga dolazi – da li dva autora u isto vrijeme dobiju istu ideju, da li se jedan ugleda na drugoga, posudi nečije djelo ili samo dobije inspiraciju, uvijek je sigurno jedno, a to su dvije stvari - užitak, zabava i smijeh. Evo kako to izgleda u čudesnom svijetu piva.

Pod tim motom stoji još od početka 2015. godine bogata galerija pivskih blizanaca na facebook stranici našeg portala, pa zavirite tamo ako želite vidjeti više. Naći ćete je pod nazivom Pjenušavi duplići.Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće