I muzej je mjesto za pivo

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         27.01.2023.
I muzej je mjesto za pivo

Pivo i muzejsko-galerijski prostori su, unatoč možebitnoj prvotnoj nevjerici, u čvrstoj su i skladnoj vezi, a to pjenušavo zajedništvo nipošto se ne tiče (samo) točionika koji eventualno postoje u muzejskim barovima. Dapače, pivo je česta tema ne samo specijaliziranih izložaba, nego i velikih stalnih muzejskih postava.

Valja to posebno napomenuti na današnji dan, kada se diljem Hrvatske, kao i svake godine posljednjeg siječanjskog petka otvaraju vrata muzeja i galerija i posjetiteljima nude prigodni program i pod egidom Noći muzeja. U toj akciji bilo je tu i tamo i programa posvećenih pivu, ali je to samo sporadičan sadržaj manifestacije. Što, uostalom, odgovara bogatstvu naše pivske povijesti i kulture. U zemljama bogate povijesti pivarstva i muzeji su krcati pjenušavim eksponatima a o nizu pivom inspiriranih izložaba i cijelih specijaliziranih pivskih muzeja pisali smo na našoj stranici.

A imali smo, kako rekoh, tu i tamo razloga pisati i o domaćim tematskim, izložbama posvećenim pjenušavoj tekućini, pa i u sklopu Noći muzeja. Neizostavna je ona najveća izložba, Idemo na pivo, koju je 2012. godine priredio zagrebački Etnografski muzej pod patronatom Karlovačke pivovare, a muzejski postav ima i Zagrebačka pivovara u sklopu obnovljene pivovarske restauracije...

Nekako se desilo da je najveća koncentracija muzejskih akcija posvećenih pivu upravo u Daruvaru i Bjelovaru – bjelovarski gradski muzej, zahvaljujući agilnoj kustosici Silviji Sitti priredio je njezinu izložbu Pivo – napitak bogova i puka i izložbu slika s etiketa Božićnog piva Zagrebačke pivovare. A u Daruvaru je redakcija češkog tjednika Jednota, u kojem sam i sam radio, u suradnji s daruvarskom pivovarom napravila izložbu fotografija svojih novinara pod nazivom Staročeško. Te fotografije piva i pivovare, koje su snimili novinari manjinskih novina, vidjela je publika u više okolnih gradova.

I mi smo imali svog konja za trku po muzejima i galerijama, izložbu Nacrtaj mi krigl, koja je pod okriljem našeg portala nastala 2009. godine, ali zapravo cijela priča počinje još cijelo desetljeće prije toga. Pa i malo više. Projekt Nacrtaj mi krigl razvio se iz jednog članka koji sam još daleke 1998. godine, dakle točno deset godina prije nastanka ove web stranice, napisao za virovitički časopis za mlade Pusa, koji je uređivao Goran Gazdek. Bio je to esej o pivu u stripu, odnosno o tome kako su u stripovskim kvadratima česti prizori junaka koji piju pivo i uz čašu pjenušavog napitka vode važne razgovore i izgovaraju ključne replike. Tekst je bio bogato ilustriran primjerima, a onda je Goran predložio da napravimo izložbu s pivskim kvadratima stripova. Rečeno, učinjeno! Ta je izložba izvorno postavljena u virovitičkom kafiću Boom, a proputovala je još nekoliko gradova u virovitičkom okruženju, te Daruvar.

Deset godina poslije, za osječki je Arheološki muzej, u sklopu Dana Osječkog piva, napravljena nova, veća izložba, a godinu dana kasnije za Noć muzeja u Gradskom muzeju Virovitica, još veća, koja se sastoji od 30 izložbenih panoa, s ukupno 101 kvadratom raznih stripova. Za izložbu je tiskano nekoliko različitih kataloga i plakata, dva puta je bila u programu Noći muzeja, a drugi život vodi na portalu Pivnica.net. Izložba je gostovala na dvadeset mjesta od Osijeka do Rijeke, preko Bjelovara, Pakraca i Zagreba, izlagana je u različitim verzijama, s različitim brojem tabli, u kafićima, pivnicama i domovima kulture, ali i u galerijama i muzejima, te je upotpunjavala programe pivskih festivala, poput zagrebačkog Pivkana i Dana piva, poput daruvarskog Dana nezavisnosti.

I to je također trajalo deset godina, a uz rijetke iznimke izložbu je pratilo moje predavanje o pivskoj kulturi uz točenje piva za koje se pobrinuo stalni sponzor projekta, Pivovara Daruvar. A nakon točno desetljeća putešestvija uzduž i poprijeko zemlje, u srpnju 2019. godine, nakon gostovanja na Danima češke kulture u Međuriću, ovaj smo projekt umirovili i arhivirali, te trenutno ne obilazimo galerije i muzeje. Što, dakako, ne znači da u budućnosti neće biti još pjenušavih artefakata, koje bi vrijedilo pokazati muzejskoj publici.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće