NOVO IZ MASKERONA

I mi Phantasm za trku imamo

  Craft         P. N.         23.03.2023.
   I mi Phantasm za trku imamo

Ove se sezone u svijetu piva definitivno nosi hazy beer, dakle maglovito, magličasto, mutno pivo u stilu New England IPA. Ta su piva iznimno sočna i odlikuju se bogatim okusom i mirisom, osvajaju aromama citrusa, ananasa, grejpa, manga i koječim drugim iz toga asortimana. Sada se hazy piva mogu napraviti još sočnijima, a to imaju zahvaliti sastojku koji se zove phantasm.

Pivari koji koriste ovu cool novotariju, piše pivski portal Hop Culture, prave piva tako zamagljena da druge hazy IPE prema njihovima izgledaju kao male bebe, odnosno kao obični blijedi  ale. Pivo koje tako izgleda mami na kušanje i tom zovu teško je odoljeti.

Craft pivari su itekako svjesni toga, pa sve više posežu za tim  čudesnim australskim pripravkom, a prvi u nas, te kako se čini i prvi u Europi napravio je to Niko Čučković u svojoj dubrovačkoj pivovari Maskeron.

„Niko kroz Mirage, thiolised hazy IPA, predstavlja Phantasm, još revolucionarniji eksperimentalni novozelandski proizvod od Kohie. I to vjerojatno komercijalno prvi u Europi,“ piše na facebook stranici Pivarium pivski sveznadar Marko Ožegović, koji na tom mjestu redovito secira nove uvarke a ovoga puta predstavlja paletu noviteta Nikinog Maskerona. Pa vam sugeriramo da češće posjetite ovu stranicu želite li biti u toku s novitetima na pivskom tržištu.

„Phantasm je cool novi sastojak u pivu. Zahtijeva prilično malo eksperimentiranja kako bi napravio pravu magiju. Kao posljedicu, Phantasm donosi potpuno novu perspektivu uzrečice sok je vrijedan cijeđenja. Ali vjerujte nam, stvarno je vrijedan,“ piše dalje Hop Culture, otkrivajući da se radi o prahu od kožica zrna grožđa Sauvignon Blanc iz australske regije Marlborough.

Fantazam naravno nije nastao sam od sebe, Proizvod je to koji je osmislio Jos Ruffell, osnivač Phantasma i vlasnik Garage Projecta, pivovare sa sjedištem u dolini Aro u Wellingtonu na Novom Zelandu. To je područje u blizini regije Marlborough, poznato po proizvodnji iznimno kvalitetnih vina Sauvignon Blanc poznatih po svojim intenzivnim aromama tropskog voća. Pivara Ruffella to je veoma zaintrigiralo te je počeo istraživati zašto ta vina imaju neodoljive odlike marakuje, zbog čega su toliko hvaljena. I pitao se može li to primijeniti na pivu.

Da bismo razumjeli Phantasm, prvo moramo doznati što je to što Sauvignon Blanc na Novom Zelandu čini tako aromatičnim? A to je tiol, organski spoj s visokim udjelom aromatskih molekula, koji se prirodno pojavljuju u raznim stvarima. Na primjer, kožice grožđa. Ili čak...hmelj. Nije iznenađujuće, u regiji Marlborough na Novom Zelandu, istraživači su pronašli grožđe s visokim razinama tiola. Ali samo bogatstvo ovim organskim spojem nije dovoljno. Pravi trik je njihovo otključavanje. Jer ako te organske molekule ostanu nepromijenjene, neće vam dati ono što je unutra, a svoje intenzivne tropske mirise tioli otpuštaju uslijed fermentacije.

Ruffel je zaključio da kožice od bobica grožđa, koje si vinarima nusprodukt i koje oni bacaju sadrže odgovarajuću količinu tiola, koja može poboljšati pivo. „Možda je smeće jednog proizvođača vina blago drugog proizvođača“, kaže on. Pronašao je način da dehidrira i pretvori u prah te ostatke ljuske grožđa Marlborough Sauvignon Blanc, stvarajući proizvod bogat tiolima koji pivari mogu koristiti za poboljšanje aroma svojih piva.

I dobio proizvod za kojim se craft pivari otimaju. Phantasm pomiče granice piva, donoseći onaj dodatni šarm za kojim oni koji ga piju često žude, a mnogi se kunu da nikad prije n isu osjetili takvo uzbuđenje pijući pivo, zaključuje Hop Culture.

Tagovi

Pivo   Phantasm   Maskeron  


Najnovije iz kategorije Craft
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće