NAJSTARIJA MÜNCHENSKA PIVOVARA

I Augustiner u segmentu bez

  Njemačka         P. N.         23.03.2024.
I Augustiner u segmentu bez

I dalje traje trend polaganog smanjenja potrošnje piva i povećanja udjela bezalkoholnog piva u ukupnoj potrošnji. Tako je i u Njemačkoj, a za kuhanje piva bez maligana odlučila se i najstarija münchenska pivovara Augustiner, poznata po tvrdoglavom držanju brojčano skromnog ali kvalitativno raskošnog proizvodnog asortimana.

Prvo je to proširenje portfolija nakon 38 godina, objavila je pivovara Augustiner, a prenosi portal dnevnika Frankfunter Allgemeine Zeitung.

Nijemci svake godine piju sve manje piva, čak i u zemlji piva Bavarskoj. Jedina zraka nade na pivskom nebu, kako je vidi Udruga bavarskih pivara, je bezalkoholno pivo, koje je već prošle godine u Freistaat Bayernu ostvarilo tržišni udio od 8,5 posto, a očekuje se da će uskoro premašiti deset posto. Jedino je znani bavarski brand svijetlog piva Augustiner dugo odolijevao ovom trendu.

Sada najstarija privatna pivovara u Münchenu želi ponuditi svijetlo pivo bez alkohola. Proširuje svoj asortiman po prvi put nakon 38 godina i prati ostalih pet velikih pivovara u glavnom gradu države Bavarske.

Pivovara Augustiner utemeljena je 1328. godine, a povijest samostanske pivovare, koju su nekoć vodili redovnici augustinci, obavijena je legendama. Pivovara uopće nema budžet za reklamu, dakle ne oglašava svoje proizvode i u javnost pušta minimum informacija, pa ipak bez problema proda 1,6 milijuna hektolitara piva, koliko u godini dana proizvede Augustiner-Bräu Wagner KG.

Augustiner proizvodi „samo“ lagerbier, exportbier (Edelstoff), Oktoberfestbier, pils, dunkles, bockbier i tamni starkbier Maximator, te weißbier (pšenično) kao jedino pivo gornjeg vrenja. Također, Augustiner se tvrdoglavo drži euro boce koja je prije više desetljeća praktično napuštena, ali je doživio i veliki revival ove „neugledne“ ambalažem kojoj se sada vraćaju mnoge europske, a naročito njemačke, pivovare. 

Predstavnica kompanije Catherine Demeter jednom je napravila iznimku u pogledu dijeljenja insajderskih informacija, kada je prije pet godina za F.A.Z. govorila o filozofiji tvrtke, rekavši kako je najvažnije ostati “autentičan” kako se ne bi ugrozio augustinski mit. Stoga Augustiner i dalje neće raditi ono što rade svi ostali – oglašavanje. "Na primjer, nikad ne bismo sponzorirali nogometni klub", rekla je tada C. Demeter.

Danas 60-godišnja menadžerica potomak je sedme generacije obitelji Wagner koja je 1829. godine, nekoliko godina nakon sekularizacije, preuzela pivovaru Augustiner. Danas Demeter vodi Zakladu Edith Haberland Wagner, nazvanu po posljednjoj nasljednici pivovare - udovici bez djece. Ova zaklada posjeduje većinu udjela u pivovari.

Augustiner bez alkohola drastičan je odmak o asortimana pivovare i pitanje je kako će se  ljubitelji kultnog brenda naviknuti na ovo rušenje tabua, iako mjesecima kruže glasine o plasmanu ovog piva, a generalni direktor Martin Leibhard konačno je potvrdio lokalnim medijima da je ovih dana pivo otpravljeno na police dućana. Pivovara se držala načela nereklamiranja: početkom tjedna, kada je bezalkoholni proizvod već krenuo u prodavaonice pića, na web stranici Augustinera o tome nije bilo ni spomena, piše FAZ.

Ipak, u međuvremenu se na web stranici Augustinera pojavila informacija o bezalkoholnom pivu, i ona kaže: Netipično na jedno bezalkoholno pivo, ali tipično za Augustiner! Rođeno iz našeg omiljenog brenda Lagerbier Hell, bezalkoholno pivo Alkoholfrei Hell se odlikuje finom aromom slada i suptilnom cvjetnom notom hmelja zbog kombinacije tradicionalnih metoda i najsuvremenije biljne tehnologije. Pivo ima izvornu gravitaciju od 7°Platoa i preostali alkohol od <0,5 posto.

„Etiketa je šarena i razigrana. Većinska predstavnica pivovare Catherine Demeter jučer je rekla: Živahno je, zabavno i dinamično poput nas,“ piše pivovara Augustiner Bräu na svom Instagram profilu.

Za one koji žele znati više:

Augustiner, čudo jedno

Tagovi

Pivo   bezalkoholno   Augustiner  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće