Hvalevrijedna tradicija

  Pivovara Daruvar         Željko Podsednik         11.08.2022.
Hvalevrijedna tradicija

Prije dvije godine navršilo se 180 godina od osnutka Pivovare Daruvar, najstarije pivovare u Hrvatskoj. Tim je povodom daruvarski novinar Mato Pejić priredio monografiju, koja je svjetlo dana ugledala prošle godine. Ovih dana izišao je Přehled, periodik na češkom jeziku, koji u rubrici Nove knjige donosi prikaz ove hvalevrijedne monografije.

Piše novinar Jednote Željko Podsednik:

U ljeto prošle godine ugledala je svjetlo dana knjiga pripremana uz značajni jubilej poznatog gospodarskog subjekta, Pivovare Daruvar, koja je visoku obljetnicu postojanja – 180 godina rada trebala obilježiti nizom akcija. Na kraju je uslijed strogih pandemijskih restrikcija i monografija Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina ostala bez promocije.

No, knjiga je objavljena i predstavlja dragocjeno svjedočanstvo o povijesti poduzeća i grada u kojem djeluje još od 1840. godine, kao najstarija pivovara u Hrvatskoj.

Ova knjiga tvrdog uveza na finom kunstdruk papiru, privući će vas već samim ovitkom – s naslovnice monografije zapuhnut će čitatelja atmosfera početka 20. stoljeća s povijesne fotografije, a sa posljednje stranice smiju se radosna lica sudionika daruvarskih Dana piva. Nakon uvodnih riječi direktora pivovare možemo kroz poglavlja koja slijede pratiti prošlost, sadašnjost, posebnosti i zanimljivosti koje se tiču pjenušavog pića i proizvodnog pogona u kojem se ono kuha i gdje ga njeguju.

Poglavlje koje donosi pregled povijesti pivovare bavi se počecima, odnosno osnutkom pivovare u spomenutoj 1840. godini, kada je pivovaru utemeljio Izidor Janković potomak grofovske obitelji Janković, sa zadaćom da osigurava pivo za vlastelu i grofovsko imanje. Autor uspoređuje tadašnje pivarstvo u Hrvatskoj i svijetu i prati rast produkcije pod utjecajem razvoja kupališnog turizma. Prati također korištenje pivovarske elektrane za elektrifikaciju ni osvjetljenje grada, djelovanje i aktivnosti u međuratnom razdoblju i događaje tijekom Drugog svjetskog rata, koji je bio koban i za prijašnje većinske vlasnike pivovare židovskog porijekla. Nakon rata u pivovaru dolazi nova uprava, ljudi nakon rata pristupaju izgradnji i usavršavanju pivovare s velikim entuzijazmom. Investira se u povećanje kapaciteta, a u sklopu reorganizacije dolazi do spajanja s pivovarama u Zagrebi i Karlovcu. Daruvarska pivovara dobiva novu varionicu nakon čega izlazi iz integracije i ponovno postaje samostalno poduzeće. Velike poteškoće donosi Domovinski rat, nakon koje slijedi privatizacija i pivovara postaje dioničko društvo. Nakon uspona i padova iz stečaja izlazi s novim vlasnikom koji pivovarom upravlja i danas. Čitatelj će u knjizi naći i tekstove o susretima malih craft pivovara, može pratiti konkretne podatke o produkciji, upoznati aktualne zaposlenike pivovare i sve njezine poslijeratne direktore. POnuđen je i niz zanimljivosti o izvorima vode, o kućnom kuhanju piva, pivskim reklamama, varionici, pivovarskim zanimanjima, razvoženju piva, prodaji trebera, brendu Staročeško itd.

Bogato su ilustrirana poglavlja Šertnja pogonima i Dani piva, koje je pivovara organizirala svake godine sve do početka pandemije. Slijedi poglavlje Pivo u glavnoj ulozi koje predstavlja glazbenu grupu Gambrinus, izložbe i knjnige o pivu, žetvene svečanosti, bivšu pivovarsku restauraciju, web stranice pivovare, turistička razgledanja, degustacije i sponzorstva kulturnih događaja. Zanimljive životne priče donosi poglavlje Priče iz tvornice u kojima se predstavlja kako sadašnji majstor pivar Krešo Marić, tako i neki od prijašnjih radnika i funkcionara. Poglavlje Pjenušave zanimljivosti donosi upravo to – zanimljivosti, a knjnigu zatvara biografija i zahvale autrora Mate Pejića.

A kako se pivovara nalazi u Daruvaru i kako su prvi majstori pivari bili Česi, a i kasnije, tijekom 180 ghodina duge povijesti u pivovari je radila i djelovala čitava plejada ovdašnjih pripadnika češke manjine, ova je knjiga novi blještavi kamenčić u mozaiku djela koja prikazuju i dokumentiraju život daruvarskih Čeha.

Članak O hvalevrijednoj tradiciji daruvarske pivovare novinara Jednote Željka Podsednika objavljen je u periodiku Přehled (Pregled kulturnih i povijesnih, literarnih i školskih pitanja) u rubrici Nove knjige. Knjigu je izdala Pivovara Daruvar, a tiskala tiskara Zelina u nakladi od tisuću primjeraka. Knjiga se može kupiti u web shopovima Pivovare Daruvar i trgovine Vacom računala.Najnovije iz kategorije Pivovara Daruvar
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće