Humanitarni craft za Ukrajinu

  Pivomanija         Goran Gazdek         07.04.2022.
Humanitarni craft za Ukrajinu

S nelagodom, zebnjom, strahom i srdžbom pratimo vijesti o stradanju, žrtvama, šteti i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. Za ovu Pivomaniju izdvoji sam one koje se odnose na pivo, pivsku proizvodnju i plasman, a Hrvatskoj ih objavljuje portal Pivnica.net.

Od početka agresije brojne ukrajinske craft pivovare prestale su se baviti svojim poslom kuhanja piva i prebacile na izradu molotovljevih koktela da pomognu ukrajinskim borcima u ratu. Prva je to učinila pivovara Pivsko kazalište Pravda iz Lavova, a tu su vijest prenijeli svi svjetski mediji.

Mala kvartovska pivovara Long Table Brewhouse iz Denvera u Coloradu skuhala je pivo po receptu gore spomenutih kolega iz Lavova želeći da njegovom prodajom pomognu ukrajinskom narodu. Spremno je prihvatila prijedlog rođenog Ukrajinaca Nykole Vantse koji živi u toj američkoj saveznoj državi. Recepte je pronašao na Facebooku, a novinarima izjavio da riječ o pivovara koja puno čini za svoju lokalnu zajednicu i pozvao sve ostale  pivovare u Denveru da se pridruže.

Kolaboracija dviju craft pivovara iz Poljske i Ukrajine, poljske Pinta iz Wieprza i ukrajinske ReBrew iz okolice Kijeva, rezultirala je pivom Hazy Discovery Kyiv, ali je rat promijenio planove pa su proizvod  nazvali No To War! Zarada od prodaje ide u poljski humanitarni fond SOS Ukrajina, prati ga hashtag #StandWithUkraine. Pivovaru ReBrew prije nekoliko godina osnovala je skupina profesionalaca s raznim specijalnostima, koje je spojila ljubav prema dobrom pivu i želja za podizanjem pivske kulture Ukrajine. Grad Brovary, u kojem posluje, nalazi se u blizini istočnih kvartova Kijeva i napadnut je prvog dana ruske invazije.

Pivska craft zajednica osnovala je internetsku platformu Brew for Ukraine koja pomaže pivovarama da provedu svoje vlastite projekte pomoći ukrajinskom narodu. Među onima, koji pomažu samostalno i samoinicijativno je i pivovara Frankies iz češkog grada Břeclava. Od svakih prodanih 50 litara, tisuću kruna šalju Ukrajini.

Specijalnu šaržu skuhala je i naša Nova runda. Naziv piva Hoppy Aid, logo koji podsjeća na glazbeni humanitarni projekt Live Aide iz 1985. godine i boje ukrajinske zastave koje dominiraju limenkom ove fine Neipe jasno govore o čemu je riječ. Od svake prodane limenke Ukrajini putem udruge Dobro Dobrim DoDo.

Dok male craft pivovare po svijetu pomažu ukrajinskom narodu kuhanjem piva, u Ukrajini svjetske pivarske korporacije prekidaju proizvodnju zbog sigurnosti zaposlenika i obustavljaju izvoz svoga piva u Rusiju. Tako je danski Carlsberg, drugi proizvođač piva u Ukrajini, s udjelom u tržištu od 31 posto obustavio rad pivovara u Kijevu i Zaporožju. Carlbserg ima pivovaru i u Lavovu, na zapadu Ukrajine, u blizini granice s Poljskom. Heineken je uz prestanak izvoza prekinuo i sve tamošnje investicije. Ta kompanija za rusko tržište proizvodi piva Zhigulevskoe i Oxota i na trećem je mjestu po potrošnji, a pivovare u njenom vlasništvu tamo imaju 1800 zaposlenika.

Prenosimo iz dvotjednika Agroglas broj 544 od 6. travnja 2022.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pivomanija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće