Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Hrvatsko pivo u srcu

P. N.   |   27.11.2022.     818

Hrvatsko pivo u srcu

U prostranstvima interneta i društvenih mreža postoje mnoge stranice, skupine i profili, a jedna facebook grupa posebno nam je zapela za oko. Zove se Chorvatsko v srdci, što će reći Hrvatska u srcu, a okuplja preko 34 tisuće (uglavnom) Čeha koje veće beskonačna ljubav prema Hrvatskoj. A gdje su Česi i ljubav tu, naravno, ne može bez ljubavi prema pivu.

Premda okuplja velik broj ljudi, skupina je zapravo veoma homogena i članovi se međusobno iznimno uvažavaju, te rado susreću, pa organiziraju čak i veće skupove. prepoznaju se po naljepnici koju stavljaju na svoje automobile, pa kad se sretnu negdje na Jadranu, zajedno popiju kavu. Ili pivo. Pogledate li FB profil grupe Chorvatsko v srdci, kao i pripadajuću Facebook stranicu vidjet ćete i da oni nisu tu samo zbog toga što vole Jadransko more, nego im je draga cijela Hrvatske, pa mnogi od njih su proputovali po čitavom kontinentalnom dijelu zemlje i dobro ga poznaju. Vole i naša piva, iako dolaze iz Češke koja je svjetska pivska velesila.

Želja da upoznaju hrvatska piva neke je dovela i do Daruvara i tamošnje pivovare, a svi ti posjeti bilježe se na internetu bilo kao crtice, vijesti ili galerije fotografija. Sada čitamo osvrt administratorice Dagmar Vere o monografiji Pivovara Daruvar priča koja teče 180 godina.

Pa kaže:

Kiša + jugo = dobar film i kokice ispod dekice a može i priča o jednoj pivovari i čašica dobrog piva.

Evo na primjer monografija o pivovari Daruvar i priča o njezinu pivu koje se toči već 180 godina.

Na dvjesto trideset stranica nudi nam uzbudljivu šetnju pogonima tvornice pipva od njezina osnutka do današnjih dana, do Daruvarskih dana piva, najomiljenijeg festivala u Hrvatskoj, od prvih etiketa i reklamnih plakata pa sve do novih boca i podmetača za pivo.

Kako što pivo teče tih 180 godina, tako teče i Matina priča o pivovari koja za Daruvar i Daruvarčane nije samo mjesto gdje nastaje zlaćani sok, nego i pradavna institucija, simbol mjesta, zlatna značka na reveru grada.

Značaj pivovare najbolje ističu riječi radnika Pivovare Ljudevita Štampfa, koje autor navodi kao motto uz prateću fotografiju pivovare na trećoj stranici knjige odmah do impresuma: „Ako gore tvoja kuća i pivovara, prvo gasi pivovaru, jer ako spasiš pivovaru, bit će novaca za gradnju nove kuće“.

Daruvarsko pivo se počelo prema češkoj recepturi kuhati još dvije godine prije nego što je u češkom Plzeňu po prvi put skuhan zlatni lager, danas najtraženije pivo na svijetu. Daruvarska pivovara spada među manje hrvatske pivovare, ali vjerojatno ćete ga naći i drugdje a ne samo u Daruvaru, a ako ga na svom odmoru negdje vidite, kupite ga, jer tako pomažete i našim sunarodnjacima, pripadnicima češke manjine, koja tamo živi.

Sve to možete pročitati čak i na češkom jeziku, a možete napraviti i izlet do Daruvara, kao što je to napravio moj prijatelj Radek Vařeka koji je sa suprugom, a tamo sve to, pa i još štošta drugoga možete čuti i na vlastite uši. Budući da u Daruvaru živi puno Čeha bez problema ćete se svugdje o svemu dogovoriti.

Dodajem još i ovo link na portal Pivnica.net s izborom članaka o Daruvarskoj pivovari a ako se odlučite za izlet u Daruvar dobro će vam doći i adresa hotela Mladimir na kojoj ćete pronaći ugodan smještaj.

Predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj gospođa Ana Maria Štruml-Tuček, majstor pivar Pivovare Daruvar Krešo Marić ili gospodin Jaromir Bilek u Daruvaru će vas sigurno rado pozdraviti a vjerojatno i pokazati grad.

Foto Radek Vařeka i Pivovara Daruvar priča koja teče 180 godina

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije