Pivnica.net
Banner

Pivarska industrija

Hrvatski hmelj za slovensko pivo

Ottone Novosel/Večernji list   |   06.08.2007.     2552

Hrvatski hmelj za slovensko pivo

Dok turistička zajednica Općine Sveti Petar Orehovec s vrijednim Miljenkom Štimcom priprema turistički dio programa manifestacije 2. dana hmelja, članovi Hmeljarske zadruge u Gregurovcu od 5 sati su prskali zeleno zlato radi zaštite od pepelnice i drugih bolesti koje pogađaju i vinovu lozu, s tom razlikom što su nasadi hmelja visoki i po pet metara.

 
- Zbog visokih temperatura veća je opasnost od bolesti, a mi si ne smijemo dopustiti da nam urod propadne jer o proizvodnji i prodaji ovisi hoćemo li vratiti kredite i podmiriti troškove - kaže 32-godišnji Antonio Huzjak, novi upravitelj prve i jedine hmeljarske zadruge u Hrvatskoj. Uzgoj hmelja vodi jedan od osnivača zadruge, Stjepan Habijanec iz Gregurovca, dugogodišnji predradnik na hmeljnicima u Sloveniji, kamo je sa sumještanima odlazio na sezonske radove.  Uz pomoć kredita i potpora zasadili su pivarski hmelj na 16 hektara polja bivšeg križevačkog veleposjednika Kiepacha koje su najprije zakupili, potom i otkupili od države.
 
Za nekoliko tjedana pobrat će hmelj sorte aurora sa pet hektara novih nasada koje su podigli prije tri godine. Računaju na prosječan urod oko 1800 kilograma šišarica po hektaru, koje će u svom pogonu i osušiti, preraditi u takozvane pelete, upakirati u posebne vreće i poslati na tržište.
 
Polovinu proizvodnje prodat će malim pivovarama i pivnicama u Hrvatskoj jer, kako kaže Antonio, teško se probiti na domaćem tržištu jer velike pivovare su u stranim rukama i uvoze hmelj. Zato ga sve više traže Slovenci, koji znaju cijeniti kakvoću zelenoga zlata.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija