Hoppy Aid i druge priče

  Ukrajina         P. N.         22.03.2022.
Hoppy Aid i druge priče

Na muci se poznaju junaci, staro je provjereno geslo, a također je puno puta dokazano da se craft pokret odlikuje izrazitom humanošću. Od početka ruske invazije na Ukrajinu zanatski pivari zdušno pomažu udružujući se u razne projekte i kuhajući posebne šarže piva od kojih zaradu šalju u Ukrajinu. Pridružila im se i Nova runda.

Hoppy Aid je naziv toga piva i to ime samo po sebi nedvosmisleno govori o čemu je tu riječ, a vizual koji neodoljivo podsjeća na logo Live Aide, onog famoznog glazbenog projekta za djecu Etiopije iz 1985. godine, tu humanitarnu potku još više naglašava i na kraju tu su i boje ukrajinske zastave koje dominiraju limenkom ove fine Neipe.

Nova Runda Brewery nastavlja priču svojih kolega zanatskih pivara koji pod motom  #BrewersAgainstWar i #WeStandWithUkraine pomažu na sebi svojstven način – skuhali su pivo koje će sasvim sigurno lako pronaći put do ljubitelja pjenušave tekućine, jer je NEIPA iznimno popularan pivski stil, a od svake prodane limenke jedan euro ide u Uk,rajinu putem udruge Dobro Dobrim DoDo.

A kakvo je pivo? To najbolje zna Marko Ožegović, koji ga na svojoj FB stranici Pivarium opisuje ovako: „Voćna i atraktivna kombinacija hmeljeva je fokus ovog piva - američko-engleska je kombinacija u pitanju, strata i citra s jedne strane a jester i opus (cf 182) s druge strane. Tijelo je kakvo već možete očekivati, sa zobi i pšenicom, a na 6.5% alkohola ima i 15 jedinica gorčine.“

Istovremeno dok ispisuju sjajne stranice ljudskosti craft pivari se susreću i s krajnje neugodnim posljedicama ljudske gluposti, koja opasnim generaliziranjem kažnjava i one koji to nipošto nisu zaslužili. Već ste sigurno čuli za mnoge slučajeve ružnog odnosa prema svemu što ima rusko porijeklo, pa se zabranjuju ruski pisci, skladatelji i drugi umjetnici, a na Floridi je tamošnje sveučilište čak promijenilo ime studijskom odjelu Karla Marxa, obrazlažući to ruskom agresijom na Ukrajinu.

Na svojoj koži to osjećaju i craft pivari, a vijest o tome dolazi iz Češke, gdje pivopije bojkotiraju piva praške craft pivovare Sibeeria, jer su njezini vlasnici Rusi. „Kao i druge tvrtke diljem Europe, koje imaju bilo kakve veze s Rusijom, tako i mi dobivamo negativne reakcije i komentare, neki kupci su otkazali narudžbe a ljudi odbijaju piti pivo iz čaša s našim logom koji smatraju provokativnim,“ rekao je za portal Denik suvlasnik pivovare Roman Anochov. On u Češkoj živi deset godina, a njegova pivovara se javno i službeno ogradila od ruske agresije, ali sve je to džabe. Slične neugodnosti doživljavaju i druge češke minipivovare kojima su vlasnici ili suvlasnici Rusi, a takvih je u toj zemlji – devet. Sve te pivovare ne samo da se protive Putinovoj agresivnoj politici, nego i konkretno pomažu izbjeglicama iz Ukrajine. Kao na primjer minipivovara Axiom iz Prostějova, čiji su ruski vlasnici svoj dom uredili za deset izbjeglica.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Ukrajina
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće