Hogaru Strašnom je pedeset

  Nacrtaj mi krigl         P. N.         05.01.2023.
Hogaru Strašnom je pedeset

Jednog od najpopularnijih stripovskih likova ikad, beskrupuloznog otimača svekolike imovine, nemilosrdnog osvajača,. vikinškog haračliju Hogara Strašnog teško je uopće i zamisliti bez krigle piva u ruci. A prilika je da nazdravimo u povodu njegova skorog okruglog rođendana. Za par tjedana, 4. veljače, napunit će 50.

Prva pasica ovog ingenioznog stripa objavljena je, naime,. 4. veljače 1973. godine pod kapom stripovskog izdavačkog giganta King Features Syndikate. Autor, američki strip crtač i ilustrator Dik Browne, imao je tada 56 godine i bio je renomirani stripaš, a njegov novi junak preko noći je osvojio svijet, porobio i potčinio sve ljubitelje devete umjetnosti, baš kao što je viking Hogar Strašni poharao Europu, odnosno sav tada poznati svijet. Sve s čašom, kriglom, vrčem ili bačvom zapjenjenog pića u rukama. Dik Browne je Hogara crtao samo petnaest godina, jer je 1989. umro, no u proizvodnju stripa, koji je izlazio u pet dnevnih crno-bijelih šlajfni i tjednoj tabli u boji, bila je uključena čitava obitelj, pa je Dikov sin Chris nakon očeve smrti nastavio crtati Hogarove pustolovine da se ni po čemu nije mogla primijetiti promjena autora. Strip je preveden na 12 jezika, objavljuje se u 56 zemalja i našao se na stranicama dvije tisuće novina i časopisa – to su brojke koje dovoljno govore o tome o čemu je ovdje riječ O legendarnom djelu bez premca. Okrunjenom mnogim nagradama, izdanom u mnogim strip albumima i knjigama, po kojem je snimljen i crtani film.

A naoko je sve veoma jednostavno, čak banalno – Hogar je viking, krvoločni divljak iz ranog srednjeg vijeka kojeg i ime – Strašni – jasno kazuje da s njim nema šale. Jedino se u tu sliku ne uklapa dominantna supruga Helga, koja ga tjera ne samo da nosi papuče, nego da se (doduše jednom godišnje, ali ipak) – kupa. I sin Hamlet koji više od ognja i mača, katapulta i helebarde voli knjige i poeziju. Pa i kćeri Honey, koja tjera modu i čeka bogatog ženika. I vjernog pomoćnika Lucky Edija, koji ga izbezumljuje svojom priprostošću i priglupošću. I psa Snerta i patka Kvacka...

Kako Hogar Strašni i fizičkim izgledom nalikuje hodajućoj bačvi piva i u mnogim epizodama odaje počast pjenušavoj tekućini, nije mogao izbjeći ni materijalizaciju te sklonosti, pa se tijekom osamdesetih godina pojavio u nizu reklamnih spotova za pivo Skol International, a koju godinu kasnije njegovim su likom svoje proizvode reklamirali IBM i Mug Root Beer.

Skol pivo proizvodi se od ranih šezdesetih godina i jedno vrijeme tijekom osamdesetihje koristilo je lik stripovskog vikinga u popularnoj seriji reklama u Velikoj Britaniji, koje su osim televizijskih spotova uključuvale i jumbo plakate, tiskane oglase i novinske reklame. U tim reklamama Hogar i njegova supruga Helga razgovaraju i zakljmučuju da je opijanje upravo ono što im treba. Ali kao što možete pretpostaviti, njihova shvaćanja definicije ugode konzumiranja pića su vrlo različite. Hogaru se sviđa ideja o pijančevanju sa svojim drugarima vikinzima, dok Helga želi otmjeniju atmosferu.

Oglasi Skol piva nakratko bi se ponovno koristili za reklamiranje Mug Root Beera u Sjedinjenim Državama. Samo su preko slika piva Skol postavili limenke Root Beera i presnimili reklamu.

Hogar se pojavlljuje i u reklami za računalo IBM RISC System/6000 1990, što je veoma neobično i neočekivano, ali i to je bilo iznimno efektno. Šteta je što reklamni potencijal Hogara Strašnog nisu prepoznale neke vrlo očite marke poput Viking Range Company i Viking Cruises?

 

 

 Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće