Pivnica.net
Banner

Njemačka

Hofbräuhaus protiv Hofbrauhausa

P. N.   |   01.03.2022.     334

Hofbräuhaus protiv Hofbrauhausa

Slavna pivnica (i pivovara) Hofbräuhaus jednako je čvrsto vezana uz München i jednako je simbol glavnog grada Bavarske, kao, recimo čuveni pivski festival Oktoberfest. Sada i u Dresdenu postoji Hofbrauhaus, a to imenovanje je strašno naljutilo građane München. Toliko da će posla imati i sud.

In München steht ein Hofbräuhaus (U Münchenu stoji Hofbräuhaus), kaže refren jedne pivopijske napitnice, koja povikom oans, zwoa, gsuffa, poziva auditorij da digne svoje mazove  (litrene vrčeve piva) i nazdravi. Sada je to ime postalo predmet spora, jer se u međuvremenu Hofbrauhaus pojavio i u Dresdenu. To doduše nije ni pivovara ni pivnica, nego brend, pa čak nema ni ono karakteristično äu u imenu, ali ipak je to toliko uznemirilo imenjaka u Münchenu da je potražio sudski pravorijek. I on bi trebao biti donesen danas (utorak, 1. ožujka 2022.) u 15 sati na münhenskom Okružnom sudu. Piše münhenski Tageszeitung.

Državna pivovara i pivnica Hofbräuhaus (nekada: dvorska, što pokazuje ime) ovaj spor vodi već deset godina, ali bez uspjeha, pa je slučaj dospio na sud. „Okružni sud u Münchenu mora riješiti spor. Dugo i višekratno pokušavamo pronaći sporazumno rješenje sukoba i podnosimo različite prijedloge. Nažalost, bez uspjeha”, rekli su iz Hofbräuhausa.

Dućan (a odnedavna i craft pivovara) u Dresdenu zove se Hofbrauhaus (dakle bez umlauta na „a“) i tvrdi da to nije isto ime kao ono pivovare i pivnice u Münchenu, no iz münhenskog Hofbräuhausa kažu da to nije istina, jer su oni zaštitili i ime bez umlauta, pošto u mnogim jezicima umlaut ne postoji, pa je za mnogobrojne njihove klijente s engleskog govornog područja Hofbräuhaus naprosto –  Hofbrauhaus.  Isto tako, kažu u Münchenu, i zaštićena internet adresa njihova licenciranog predstavnika u Las Vegasu glasi hofbrauhaus, dakle – bez umlauta. Dodaju kako su do sada uvijek postizali dogovor s onima koji su koristili njihov zaštićeni naziv.

Ipak je 2011. godine trgovac mješovitom robom iz Dresdena John Scheller od njemačkog ureda za patente i žigove (DPMA) dobio takozvanu „marku riječi i slike“ za Dresdner Hofbrauhaus. Dakle, registrirao ime i znak. Doduše, postoji nekoliko Hofbräu lokala po uzoru na münchenski Hofbräu original – u SAD-u, ali i u Brazilu i Kini – franšizni partneri vode desetak Hofbräu pivnica u zemljama njemačkog govornog područja, na primjer u Klagenfurtu u Austriji, u Berlinu i Hamburgu. A postoji i Hofbräu zur Frauenkirche u Dresdenu. Ali svi ti partneri plaćaju korištenje zaštićenog imena pivovari u Münchenu.

Hofbräuhaus München, koji je osnovao vojvoda Wilhelm V., postoji od 1589. godine. Godine 1879. zaštitni znak je registriran u Carskom uredu za patente. Zaštita žiga za Staatliche Hofbräuhaus u Münchenu sada je registrirana pri Upravi za intelektualno vlasništvo EU (EUIPO) sa sjedištem u Alicanteu, Španjolska.

Ima još pivovara koje se zovu Hofbräuhaus. Prava na to ime osigurali su i Gräfliche Hofbrauhaus Freising, Hofbräuhaus Traunstein, Stuttgarter Hofbräu i Bamberger Hofbräu. Svi oni mirno postoje pored Hofbräuhaus Münchena. „Sporazumi o suživotu obično se sklapaju s drugim tradicionalnim pivovarama koje se, poput Hofbräu Münchena, također mogu osvrnuti na dugu povijest i tradiciju piva“, kaže München.

S druge strane, trgovac mješovitom robom Scheller u početku nije imao nikakve veze s pivovarom. No, jedna od njegove četiri trgovine na području Dresdena nalazi se upravo na mjestu dresdenske pivovare Hofbrauhaus Aktienbrauerei und Malzfabrik zu Dresden, koja je izgrađena 1872. godine. Međutim, pivovara Hofbrauhaus Aktienbrauerei und Malzfabrik zu Dresden prestala je s proizvodnjom prije otprilike 100 godina. Nakon toga tu više nije bilo piva – sve dok Scheller nije oživio to ime.

Scheller se u međuvremenu dao i u proizvodnju piva, zaštitio je ime, skuhao pivo, koje je stiglo na police trgovina, i kaže: „Riječ je o oživljavanju tradicije a ne o uspostavljanju konkurentskog brenda“. On se poziva na povijesna imena i činjenice koje su samo regionalnog značaja.

Budući da je prigovor Hofbräuhausa (München ) na pojavu žiga Hofbrauhausa (Dresden) bio neuspješan, tvrtka sa sjedištem u Münchenu sada traži da se dresdenski žig izbriše građanskom tužbom. „Moramo braniti svoj brend“, kaže Hempl. "Ako to ne učinimo, gubimo smisao registracije zaštitnog znaka."

Scheller, s druge strane, nije vidio nikakav problem. „Optimističan sam u pogledu procesa. Nismo slobodni jahači, već smo povezani s djelićem povijesti Dresdena. Naša jedina briga je da ih sačuvamo, a ne da vodimo borbu za vlast“, kaže.

Na slici: Šator pivovare Hofbräuhaus na Oktoberfestu

Foto Mato Pejić

Za one koji žele znati više:

Kraljevski štimung u dvorskoj pivnici

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Pijanac je čovjek koji se rado i često, sustavno opija; čovjek koji uredno i skladno pije je samo pilac, ako vam ta riječ prija – ukusan potrošač vina.
Tin Ujević

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Njemačka