ODABRALI MAJSTORI PIVARI

Hodočašće po pivovarama

  Češka         P. N.         05.03.2024.
Hodočašće po pivovarama

Dobro je poznato kako je veza samostana i pivarstva duga, duboka i čvrsta. U srednjem vijeku posvuda su samostani osnivali pivovare i kuhali u njima pjenušave uvarke, naročito blagdanske specijale i jaka piva kojima su olakšavali teret posta u korizmi. Pa su češki pivari odlučili da u ovogodišnjoj korizmi odaju počast toj vezi.

„Da nije bilo pivara u samostanima prije više stotina godina, bog zna što bismo danas pili,“ poentira Plzeňský Prazdroj, koji je svoj ožujski specijal iz edicije Volba sládků (Izbor majstora pivara) posvetio samostanima i kreirao ga u kolaboraciji sa svih pet samostanskih pivovara koje trenutno postoje u Češkoj. Pri tom je inspiraciju ptražio u srednjevjekovnom načinu kuhanja piva, posegnuvši za starodavnim biljnim dodacima i začinima, dimljenim sladom i drvenim bačvama.

Specijal je nazvan Poutní, što će reći Hodočasni a u ovom zani ljivom projektu uz pivovaru Plzeňský Prazdroj sudjeluju i pivovare Ossegg (Osek), Samostanska pivovara Želiv (Želiv), Samostanska pivovara Porta Coeli (Předklášteří), Břevnovska Samostanska pivovara sv. Vojtěcha (Prag) i Pivovara sv. Norberta na Strahovu (Prag).​

Svaka od pet samostanskih pivovara kuha drugu varijantu ovog proljetnog specijala, koristeći osnovne sirovine karakteristične za samostansko pivarstvo. Prazdroj je skuhao polutamni specijal Poutní, inspiriran notama dima. Tijekom ožujka toči se u više od tisuću pivnica i barova po cijeloj Češkoj, a pivopije popis gostionica mogu pronaći na web stranici Volbasladku.cz. Ostali hodočasni specijalli bit će dostupni samo u pojedinim samostanskim pivovarama, odnosno njihovim taproomovima.

Poutní

Sadržaj alkohola: 5,5 %

Plato: 13,5˚

Stil piva: polutamno jako pivo

Slad: Plzeňský, Bavarski, Dimljeni, Abbey

Hmelj: Sládek, Žatecký poloraný červeňák

Fermentacija: donja

Karakteristike: puno sladno tijelo, fina aroma keksa i karamela, dominantna aroma dima, ugodna gorčina hmelja

Gorčina: 32 IBU (srednja)

Boja: 23 EBC (polutamno)Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće