POSLJEDNJI PJENUŠAVI MOHIKANAC

Hoće li Budvar odoljeti?

  Češka         P. N.         17.04.2023.
Hoće li Budvar odoljeti?

U češkoj pivovari Samson u gradu Češke Budějovice na jugu zemlje gubici nadmašuju ukupnu vrijednost pivovare, no unatoč tome, vlasnik pivovare se – prema dostupnim informacijama financijskih institucija – obvezao da će pokriti i buduće dubioze. Kako objasniti ove poteze, koje nalikuju ponašanju pijanog milijardera?

Zapravo, relativno jednostavno – taj pijani milijarder je nitko drugi do AB InBev (Anheuser Busch InBev, američko belgijska multinacionalna kompanija, koja je najveći svjetski pivar i u rukama drži trećinu kompletne svjetske industrije piva). Naravno, to samo po sebi ne objašnjava posvemašnju rastrošnost, dapače. Globalni igrači, upravo suprotno, vrlo se štedljivo odnose prema svom vlasništvu i gledaju da na svakom koraku što je moguće više smanje troškove, input, energetske rashode, sve moguće, samo da dobit bude što veća i da se što bolje pune džepovi glavešina.

AB InBev, tumače lokalni analitičari, dotičnu je pivovaru i kupio, pa je i sada drži na životu ne pitajući za cijenu, samo s jednim ciljem – da se preko nje domogne druge pivovare u istom gradu, državne pivovare Budějovický Budvar (Budweiser Budvar).

Evo, pišu ovih dana češki mediji, pa uz ostale i portal Info.cz, pretprošle godine, 2021., na prometu od 96,1 milijun čeških kruna, gubitak je iznosio čak 75,3 milijuna. Kumulirana dubioza time je dosegnula pola milijarde. „Što stoji iza volje da se dotira tako teški gubitaš? Objašnjenje se nudi samo od sebe – AB InBev smatra održavanje Samsona putem prema preuzimanju državne pivovare Budějovický Budvar. I samo čeka pogodan trenutak, odnosno da češka politika bude sklona prodaji Budvara. Kao što je to već sada predsjednica stranke TOP 09 Markéta Pekarová Adamová“.

Način na koji najveći svjetski pivar AB InBev posluje u Češkoj nema pandana u svijetu pivskog biznisa – od 2014. godine, kada je kupio budějovičku pivovaru Samson samo produbljuje gubitke koji se računaju u stotinama milijuna, svake godine ih povećavajući za nove desetke milijuna čeških kruna.

U godini 2021. Samson je imao relativno mali promet od tek 96,1 milijun kruna i malu ukupnu produkciju od samo 86.000 hektolitara, a poslovanje je te godine završilo gubitkom od rečenih 75,3 milijuna kruna, dakle čak 4/5 prometa. Takav postupak bi se mogao razumjeti da vlasnik investira u tehnologiju i poboljšanje uvjeta koji će tijekom vremena donositi dobit, ali u ovom slučaju se ne radi o tome – naime AB InBev je pivovaru Samson kupio s monstruoznim minusom, a u međuvremenu nije pokretao nikakve investicije, a već devetu godinu zaredom smanjuje se godišnja produkcija piva.

Tako se sve čvršće vjeruje o točnost špekulacija o tome kako multinacionalni gigant samo drži poziciju kako bi olakšao pregovore u slučaju privatizacije susjedne pivovare Budvar. A ta privatizacija svaki je čas na dnevnog redu kuloarskih naklapanja. Najnovija je pokrenula predsjednica TOP 09 M. Pekarová Adamová, koja je izjavila da uloga države nije da kuha pivo i da se Češka Republika treba riješiti tog balasta. Drugi pak smatraju da je ta pivovara svjetskog renomea obiteljsko srebro i da je ne treba prodavati.

A bude li se prodavala, smatraju poznavatelji prilika, onda je ne treba prodati nikom drugom nego baš AB InBevu. Razlog je poznati i čitavo stoljeće trajući spor o pravu korištenja imena Budweiser Budvar koje istovremeno koriste i pivovara Budějovický Budvar i američki Anheuser Busch.

Inače, Budvar je posljednja češka pivovara kojoj je vlasnik država. Nakon Baršunaste revolucije, kada je Čehoslovačka srušila socijalistički režim, bilo je u Češkoj 160 industrijskih pivovara i sve su bile u državnom vlasništvu. Tijekom vremena, globalizacija je rezultirala okrupnjavanjem na način da su multinacionalne pivarske kompanije kupovale po pet, šest pivovara, te odabrale jednu u koju bi preselile proizvodnju brendova ostalih pivovara, a njih zatvorile. Tako sada, uz više od pet stotina malih i srednjih craft pivovara u Češkoj postoji tek tridesetak industrijskih pivovara i većina ih je u rukama stranaka – Japanaca, Kineza, Kanađana, Amerikanaca, Belgijanaca, Nizozemaca... Pivovare koje su u vlasništvu čeških poduzetnika i firmi mogu se nabrojati na prste – to su LIF grupa (Svijany, Rohozec, Primator), PMS Přerov (Holba, Litovel, Zubr), Postřižiny i Bernard, čijih 50 posto drži doduše belgijski Duvel Moortgat, ali drugu polovicu i potpunu poslovnu autonomiju imaju Stanislav Bernard i majstor pivar Josef Vávra. A jedina kojoj je još vlasnik češka država je Budějovický Budvar.

Za one koji žele znati više:

Rat pivskih svjetovaNajnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće